قبر / فشار قبر

پرسشپاسخ
سؤال قبر، فشار قبر و کیفیّت آن به چه نحوی است؟با توجّه به این که با مرگ، انسان وارد عالم برزخ می گردد که مقدمه ای است که برای ورود به قیامت. قرآن کریم در این باره می فرماید: «وَمَن وَراهم بَرزْخٌ الی یوم یُبْعَثون(1)؛و از پی آنان تا روزی که مبعوث شوند فاصله ای(برزخ) است».
و پاداش و عذاب و فشار قبر و نیز سؤال قبر مربوط به روح انسان و بدن برزخی اوست که در عالم برزخ است. و نباید تصوّر کرد که فشار قبر به معنای فشار دیواره های قبر در عالم دنیا است. یا سؤال در همین قبر دنیایی صورت می گیرد. بلکه همه در عالم برزخ صورت می گیرد البته زندگی در برزخ در قالب و کالبدی است همانند همین قالب و بدن دنیایی. در حدیث از معصوم وارد شده که: «فی قالب کفالبه فی الدنیا(2)؛ در بدنی مثل بدن دنیایی».
و لذا اگر مرده ای را سوزاندند و خاکسترش را به باد دادند و اصلاً برای او قبری نبود و یا مرده ای را درنده ای خورد و یا به دریا انداختند، باز هم فشار و عذاب یا شادی خواهد داشت چون شادی و عذاب مربوط به روح است آنهم با بدن سبک و لطیف برزخی.
حال انسان در زندگی برزخی شبیه حال کسی است که برای رسیدگی اعمالی که از دو سر زده به یک سازمان قضایی احضار و مورد بازجویی و بازپرسی قرار گرفته و پرونده اش تکمیل و در انتظار محاکمه در بازداشت به سر می برد.
از امام صادق«علیه السلام» نقل شده که فرمودند:
هر کس سه چیز را منکر شود شیعه و پیرو ما نیست؛
یکی: معراج پیامبر اکرم«صلی الله علیه وآله».
دوّم: سؤال قبر.
سوّم: شفاعت اولیاء خدا در روز قیامت(3).
در بعضی روایات آمده سؤال در قبر تنها از کسانی است که حقاً کافرند امّا انسان های معمولی در برزخ رها هستند تا این که قیامت فرا رسد(4).
و بنا به فرمایش امام صادق«علیه السلام» دو ملک به نام های منکر و نکیر به سراغ صاحب قبر می آیند و از او سؤال می کنند(5).
امّا این که از چه چیزهایی سؤال می کنند:
از امام سجاد«علیه السلام» نقل شده که فردند:
از خداپرستی، نبوّت مکتب و دین و کتاب.
خط رهبری.
از چگونه مصرف نمودن عمر.
از مال و طریق کسب آن سؤال می کنند(6). و پس از پرسش و پاسخ قبر یا بوستانی از باغ های بهشت می گردد یا حفره ای از گودال های دوزخ.
«والقبر روضةٌ من ریاض الجنّة من حفر المیزان»(7).

« بخش پاسخ به سؤالات »

1) سوره مؤمنون، آیه 100.
2) کافی، ج 3، ص 245.
3) بحارالانوار، ج 6، ص 223.
4) بحارالانوار، ج 6، ص 235.
5) بحارالانوار، ج 6، باب احوال برزخ، ح 20، ص 221.
6) بحارالانوار، ج 6، ص 223.
7) بحارالانوار، ج 6، ص 218.

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی