امربه معروف و نهی از منکر

پرسشپاسخ
در ارتباط با افراد مسیحی برای ارشاد و بحث آیا محدودیتی از نظر احکام وجود دارد؟اکثر علمای حاضر به نجاست اهل کتاب فتوا داده اند. فقط فتوای رهبر انقلاب، حضرت آیت الله خامنه ای این است که اهل کتاب(مسیحی، زرتشتی و یهودی) پاک می باشند؛ به شرط آنکه به چیزی از نجاسات، مثل شراب و خون و...آلوده نباشند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر کسی در منزل انسان غیبت کند، به حرمت مهمان می توان او را نهی نکرد؟کسی که غیبت می کند چه در منزل خود انسان باشد و چه در منزل دیگر باید انسان به وظیفه اش عمل کند و امر به معروف و نهی از منکر را با شرایطی که دارد در مورد او انجام دهد. چه بسا حق و حرمت مهمان، شایسته انسان باشد که از گناه محفوظ ماند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
در مشاجره ای که طرف مقابل به فحش متوسل می شود چه تکلیفی داریم؟اگر کسی به انسان فحش و ناسزا داد بهتر این است که انسان از او بگذرد و او را مورد عفو قرار دهد البته این کلیّت ندارد و موارد مختلف است بعضی مواقع عفو، مفسده بیشتری دارد که باید مورد توجّه باشد. در قرآن می خوانیم: «اذا خاطبهم الجاهلون قالوا سلافاً؛ بندگان خوب خداوند کسانی هستند که وقتی جاهلان آنها را مخاطب قرار می دهند گفتارشان سلام است». در حقیقت توسّل به فحش یک حرکت جاهلانه است و گذشت این آتش را خاموش می کند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر مقابله با کسی که متعرض حقوق انسان می شود باعث گستاخی بیشتر گردد، سکوت بهتر نیست؟مقاومت در مقابل ظلم نیز دارای قانونمندی است. پس در جائی که از تجاوز او می کاهد باید با اهرم های خاص خود آن کار ایستادگی کرد ولی در صورتی که ستمگری او بیشتر می شود و بر حدود ظلم خویش می افزاید بهتر است صبر کنیم و بر خدای بزرگ توکل کنیم. البته این شکیبایی نیز در جایی است که دیگر هیچ راه منعی وجود نداشته باشد. بهرحال باید دید موقعیت چگونه است. گاهی گذشت و سکوت به اصلاح نزدیک تر است. مگر آنکه از موارد غیر قابل عفو باشد چنانکه امام حسین«علیه السلام» دیگر صبر و تحمل را جایز ندید. در حدیث آمده است بترسید از ظلم به کسی که جز خداوند یارو یاوری ندارد. یعنی در این موارد دیگر خود خداوند به حمایت از مظلوم می پردازد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر اهل خانواده، رفتارهای خلاف شرع دارند و با ارشاد، دست نکشند، برخورد جدی تر لازم است؟در پاسخ یادآور می شویم به نظر امام خمینی«رحمه الله» در صورتی که ترسی از فتنه و فساد نباشد لازم نیست با خانواده مخصوصاً مادر و پدر، قطع رابطه شود. بلکه باز هم باید آنان را نصیحت و ارشاد کنیم و با خشونت با آنان برخورد نشود. آری باید سعی کنیم که تحت تأثیر دعوت آنان به مطالب خلاف شرع قرار نگیریم. در آیه ای از قرآن چنین می خوانیم.
و ما به انسان توصیه نمودیم که به والدین نیکی کند و اگر آنان کوشش نمودند که شرک به من(خداوند) بورزی در آن چیزی که تو دانش آنرا نداری، پس اطاعت نکن، بازگشت شما به سوی من است، پس شما را به آنچه عمل می کنید، با خبر خواهم کرد.(1)

« بخش پاسخ به سؤالات »

1) سوره عنکبوت، آیه، 8.
شرایط امر به معروف و نهی از منکر چیست؟شرایط امر به معروف و نهی از منکر چهار مورد می باشد. که عبارتند از:
1. امر کننده به معروف و نهی کننده از منکر خودش به موارد امر و نهی آگاه باشد؛
2. احتمال تأثیر در شنونده بدهد؛
3. عمل کننده به منکر و ترک کننده معروف قصد ادامه گناه و یا ترک واجبات را داشته باشد؛
4. مفصده ای برای امر کننده به معروف و نهی از منکر وجود نداشته باشد.
تفصیل و توضیح بیشتر در کتاب توضیح المسائل و رساله مراجع تقلید آمده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی