منجّسات / بول و غایط / احکام تخلّی

پرسشپاسخ
آیا می توان از یک ظرف آب برای رفتن به دست شویی و وضو گرفتن استفاده کرد؟از یک ظرف آب می توان برای رفتن به دست شویی و وضو گرفتن استفاده کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا می توان بدون طهارت وضو گرفت؟اگر منظور تطهیر مخرج غائط است، همان طور که واجب است نماز با وضو باشد، طهارت بدن از نجاست نیز شرط است؛ بنابراین لازم است مخرج غائط از نجاست پاک شود. ولی اگر برای گرفتن وضو طهارت شرط است، بله محلهائی که برای وضو لازم است مثل صورت و دستها و جای مسح ها باید قبل از گرفتن وضو پاک باشد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا تطهیر دست برای استنجا لازم است؟بعد از تطهیر محل غائط، لازم نیست برای استبرا درست شسته شود؛ ولی اگر دست نجس باشد و محل استبرا نجس شود، باید بعد از استبرا آن را تطیر کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
در چه صورت باید با آب، مخرج غائط را شست؟در سه صورت مخرج غائط فقط با آب پاک می شود:
1. با غائط، نجاست دیگری مثل خون بیرون آمده باشد؛
2. نجاستی از خارج به مخرج غائط رسیده باشد؛
3. اطراف مخرج بیشتر از مقدار معمول آلوده شده باشد.
در غیر این سه صورت توان مخرج را با آب شست و یا با پارچه و سنگ و مانند این ها پاک کرد؛ اگر چه شستن با آب بهتر است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
استفاده از توالت های ادارات چه حکمی دارد؟تخلی در دستشویی های ادارات دولتی در صورتی که مجوز عمومی داشته باشد، اشکال ندارد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
شستن مخرج غائط و بول چند مرتبه لازم است؟در شستن مخرج غائط همین که یقین حاصل شود که عین بر طرف شده کافی است و لازم نیست دوباره شسته شود. دو مرتبه شستن مخرج بول کافی است و لازم نیست سه مرتبه شسته شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
وظیفه کسی که ریزش بول دارد چیست؟حضرت امام«قدس سره» در مورد پرستش مربوط به ریزش بول به صورت قطرات در اثنای نماز فرموده اند: چنین شخصی باید در حال نماز از تعدّی بول به جاهای دیگر(با قرار دادن کیسه ای کوچک که داخل آن پنبه یا مانند آن باشد در محلّ خروج بول) جلوگیری کند، و احتیاطاً خود محلّ را در صورت امکان برای هر نماز تطهیر کند، ولی تطهیر کیسه برای هر نماز لازم نیست؛ همچنین برای هر نماز یک وضو بیشتر لازم نیست و در اثنای نماز، وضو گرفتن دوباره لازم نیست.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا با انگشتر عقیق به توالت رفتن گناه است یا خیر؟اگر به انگشتر آیه قرآن یا نام خدا یا پیغمبر یا امام نقش بسته باشد و در دست چپ گیرد و موجب آلودگی آنها گردد، گناه است. در غیر این صورت گناه محسوب نمی شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر بول در چاه بریزد چه حکمی دارد؟اگر بول یا نجاستی در چاه بریزد و بو یا رنگ و یا مزده اش تغییر کند، چنانچه تغییر آب چاه از میان برود، پاک می شود. اگر با رسیدن نجاست، بو یا رنگ و یا مزّه اش تغییر نکند، پاک است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
ادرار نوزاد شیرخواری که غذا نمی خورد، پاک است یا نجس؟به طور کلّی ادرار نجس است، خواه از نوزاد باشد یا غیر نوزاد. البته، اگر چیزی به بول پسر یا دختر شیرخواری آلوده شود که هنوز غذاخور نشده و بنا بر احتیاط کمتر از دو سال دارد، چنانچه یک بار بر آن آب بریزند به گونه ای که به تمام جاهای نجس برسد، پاک می شود، ولی احتیاط مستحب آن است که یک بار دیگر نیز بر آن آب بریزند و در لباس و فرش و مانند آن، فشار لازم نیست.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حکم لباسی که با ادرار نجس شده، چیست؟1. اگر لباسی را که با ادرار نجس شده است زیر شیر آب لوله کشی به گونه ای بشویند که بول در آن نماند پاک می شود.
2. هر جای از لباس که نجس شود، پس از شستن مطابق با شرایط شرعی، پاک می شود و شستن جاهای دیگرش لازم نیست.
3. در مورد موضوع خوابگاه باید به مقرراتی عمل شود که از سوی مسئولین ذی ربط وضع شده است.
4. اگر به نجاست علم حاصل نشود، پاک است.
5. اگر شخصی وسیله ای را بیابد، چنانچه صاحبش را می شناسد باید به او باز دهد و حق استفاده از آن را ندارد و چنانچه از آن استفاده کند و مال تلف یا ناقص شود، ضامن است و باید آن را تدارک ببیند و صاحبش را راضی کند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا بخار بول و غائط که بر لباس و بدن می نشیند، نجس است؟بخاری که از بول یا غائط در زمستان بر روی لباس یا بدن می نشیند، موجب نجاست آنها نمی شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا ترشّحی که در توالت بر بدن یا لباس می نشیند، پاک است؟اگر آبی که انسان با آن طهارت می گیرد، قلیل نباشد - یعنی مثلاً آب لوله کشی و متصل به کرّ باشد - و به وسیله عین نجس تغییر نیافته باشد، ترشح آن باعث نجاست نمی شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا مدفوع انسان نجس است؟مدفوع انسان نجس است.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی