ملحقات مبحث اراده

پرسشپاسخ
آیا این فکر که گاهی انسان هم فکر می کند مجبور آفریده شده درست است؟ بعضی از شواهد چنین نشان می دهند.همانطور که مطالعه زندگی نشان می دهد ما در بعضی از چیزها مجبوریم برای مثال ما با اختیار خود نمی آئیم و بدون اختیار هم می رویم و مرگ را تسلیم می شویم اما در مقابل چنین چیزهایی، ترکیب شکفت استعدادهای انسان است که در شرایط متفاوت تصمیم می گیرد و مختار عمل می کند. یعنی ما از شرائط تأثیر می گیریم اما محکوم نیستیم. حاکم بر شرائط اراده انسان است توضیح این موضوع این است که وقتی تصمیم به کاری می گیریم، فکر راههای متعددی را پیش پای انسان می گذارد و سپس عقل به میدان می آید و راههای پیشنهاد شده را ارزیابی می کند سپس غریزه متعهد طلبی ما را به سوی بهترین راهی که تشخیص داده ایم رهنمون می کند و این یک سیر انتخابی است نه اجباری.

« بخش پاسخ به سؤالات »
منشأ اراده و فکر چیست؟اراده و فکر کار روح است و مغز نقش ابزار برای تفکر را دارد و اشکال ندارد که یک عضو مادی ابزار برای تفکر باشد. جریان تولید اراده چنین است که تصور یک مطلوب و هدف در ذهن شکل می گیرد، سپس شوق برانگیخته می شود و آنگاه اعضاء آدمی به طرف مقصد گام برمی دارد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
با وجود و ثابت شدن اصل وراثت که صفات را انتقال می دهد، جایی برای اختیار آدمی می ماند؟این اصل صحیح است که صفات نیک یا بد ممکن است از ناحیه پدر به عنوان وراثت به فرزند منتقل شود امّا چون انسان دارای اختیار و اراده است وراثت کسی را مجبور به گناه نمی کند گذشته از اینکه عامل تربیت بر وراثت غلبه دارد و از طریق تربیت می توان صفات زشتی را که از پدر به پسر منتقل شده از بین برد و صفات خوب را جایگزین آنها نمود.
به عبارت روشن تر می توان گفت، وراثت، محیط غریزه ها، همه مؤثّر هستند امّا حاکم نیستند سهم اصیل در انسان مربوط به انتخاب و اراده آدمی است.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی