مباحث کلی امامت / ملحقات مباحث امامت

پرسشپاسخ
برای شناخت بیشتر «امامت» به چه کتاب هایی مراجعه کنیم؟در این باره می توان کتاب های زیر را مطالعه کنید:
کتابهای فارسی:
شبهای پیشاور، مناظره دو رهبر(ترجمة المراجعات)؛ ترجمه الغدیر؛ و ترجمه کتاب های آقای تیجانی؛ و کتاب های: نقش ائمه در احیاء دین(14 جلد)؛ عبداللَّه بن سبأ؛ نقش عایشه در تاریخ اسلام؛ صد و پنجاه صحابه ساختگی، نوشته علامه عسکری.
همچنین کتاب های: فضائل اهل بیت در احادیث اهل سنّت تألیف: استاد امین زاده
کتاب امامت تألیف: آیةاللَّه محسن زاده آملی
بحثی پیرامون امامت تألیف: آیةاللَّه ابراهیم امینی
امامت و مهدویت تألیف: آیةاللَّه صافی گلپایگانی
خلافت و ولایت چاپ مؤسسه حسینه ارشاد
امامت در پرتو کتاب و سنّت تألیف: شیخ مهدی سماوی
ای قامت بلند امامت تألیف: استاد علی صفایی
ولایت در قرآن تألیف: استاد جوادی آملی
و کتابهای که «مؤسسه در راه حق در مورد این موضوع منتشر کرده است.
کتابهای عربی:
معالم المدرستین(3 جلد)؛ علی مائده الکتاب و السنّة(12 جلد)؛ علی«علیه السلام» فی الکتاب و السنّة(علامه عسکری)؛ و مصباح الهدایة فی الخلافه و الولایه(امام خمینی«رحمه الله»).

« بخش پاسخ به سؤالات »
کتاب «جامعه» چیست و اکنون کجاست؟قرآن که نازل شد به دو صورت بود، یکی وحی قرآن که همین کتاب مقدّس قرآن کریم است و دیگری «وحی بیانی» به این معنا که هر آیه ای که نازل می شد حضرت رسول اکرم«صلی الله علیه وآله» آن را با تفسیر و تشریح کاملِ آن بر حضرت علی«علیه السلام» املا می فرمودند، حضرت علی«علیه السلام» تمام فرمایشات پیامبر را می نوشتند. آن حضرت کاتب خصوصی پیامبر«صلی الله علیه وآله» بودند. بعد از رحلت نبی اکرم«صلی الله علیه وآله» حضرت علی«علیه السلام» تمام آیات نازل شده را به ضمیمه توضیحات و بیّنات آنها در مجموعه ای که طول آنها 70 ذراع بود گرد آوردند.
خداوند به پیامبر فرمودند: «وانزلنا الیک الذکّر لتبیّن للناس ما نزّل الیهم؛ ما ذکر را بر تو نازل کردیم تا تبیین کنی برای مردم آنچه را که بر آنها نازل شده است».
بنابراین، تمام آنچه به صورت وحی بر پیامبر نازل شده بود، همراه با توضیحات، فروعات و همه آن مسائلی که انسان ها تا قیامت به آن نیاز دارند، از سوی پیامبر به حضرت علی«علیه السلام» املا می شد و ایشان آنها را در مجموعه ای به نام «کتاب جامعه» جمع آوری فرمودند.
قریش، در غیاب بنی هاشم در سقیفه گرد آمدند و برای خودشان خلیفه تعیین کردند. حضرت علی«علیه السلام» به مسجد آمدند و کتاب جامعه را با خودشان آوردند. ولی آنها از قبول این کتاب را که جامع حقایق بود نپذیرفتند و گفتند: «حسبناکتاب اللَّه».
حضرت علی«علیه السلام» فرمودند: دیگر این کتاب را نخواهید دید.
این کتاب که تمام مجموعه حقایق اسلام را تشکیل می دهد، بعد از حضرت علی«علیه السلام» در اختیار دو پسرش و پس از آن در اختیار فرزندان امام حسین«علیه السلام»(از اما زین العابدین«علیه السلام» تا امام حسن عسگری«عج» قرار گرفت) و اکنون نیز در نزد حضرت حجّت«عج» می باشد. آن مقدار از اصول و فروع دین که ائمه«علیهم السلام» در زمینه های مختلف بیان فرموده اند از همین کتاب جامعه بود. آنان گاهی اوقات دستور می دادند خود کتاب را بیاورند تا اصحاب و شاگردان آن بزرگواران عین نوشته حضرت علی«علیه السلام» را ببینند.
بنابراین فرق اساسی میان مکتب تشیع و تسنّن در این است که آنچه امامان معصوم«علیهم السلام» فرمودند عیناً از کتاب «جامعه» و از رسول اکرم«صلی الله علیه وآله» می باشد، ولی آرا و افکار اهل سنّت متکی بر اجتهاد خودشان یا دیگران و یا روایاتی است که در دوره حکومت اموی جعل شده است. به این جهت، شیعه معتقد است: اسلام راستین فقط در تشیّع جلوه کرده است، و آنچه ائمه«علیهم السلام» در مورد اوصاف بهشت، جهنّم، معاد، انسان، عالم و... فرموده اند از علومی بود که رسول خداوند با تکیه بر وحی به علی«علیه السلام» آموخته بود و از طریق ایشان به دیگر ائمه«علیهم السلام» منتقل شد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا آیه: «لئلا یکون للناس علی اللَّه حجه بعدالرسل(1)»منافی امامت بعد از رسول اکرم«صلی الله علیه وآله» نیست؟خیر، این آیه با امامت دوازده امام که حجج الهی هستند منافات ندارد. مضمون آیه مذکور این است که پیامبران مبعوث شدند تا حجت را بر مردم تمام کنند؛ زیرا اگر پیامبری فرستاده نمی شد، مردم بر خداوند حجت داشتند. آنان می توانستند بگویند: «خدایا چرا پیامبری نفرستادی تا راه صحیح را از غیر صحیح برای ما روشن سازد». چنانکه در آیه دیگری آمده است: «ولوانا اهلکناهم بعذاب من قبله لقالوا ربنا لولا ارسلت الینا رسولاً فنتبع ایاتک من قبل أن نذل و نخزی؛ اگر ما آنان را پیش از ارسال پیامبر به عذابی نابود می کردیم، می گفتند: پروردگارا چرا پیامبری نفرستادی تا پیش از اینکه خوار و رسوا شویم از آیاتت پیروی نماییم»(2).
بعلاوه، این که پیامبر اکرم، ولایت و بعد از خودشان را روشن کردند و وظیفه خود را در تبلیغ از دین خدا را به این امر به نحو کامل انجام دادند، حجت را بر تمام نسلهای بعد تمام کردند و آن اعلام جانشینی حضرت علی«علیه السلام» بعد از خودشان بود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
1) سوره نساء، آیه 165.
2) سوره طه، آیه 134.

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی