تقیّه و اخبار

پرسشپاسخ
تقیّه چیست؟تقیّه از نظر ریشه لغوی، از مادّه «وقایه» است به معنای بازداشتن خود یا کسی دیگر و یا چیزی، از آسیب و خطر دشمن. بنابراین، مفهوم تقیّه این است که انسان عمل خویش را به گونه ای انجام دهد که بدان وسیله، آسیب دشمن به جان یا مال یا حیثیّت یا افراد همکیش اش نرسد. تقیّه مواردی گوناگون دارد. در برخی موارد، تقیّه از روی اکراه و تهدید دشمن است؛ مانند این که در صدر اسلام کفّار قریش، عمّار را به گفتن کلماتی کفرآمیز واداشتند و او آن کلمات را بر زبان آورد با این که دلش سرشار از ایمان بود.
مورد دیگر تقیّه، جایی است که ترس آسیب دشمن رود؛ مانند این که انسان در جایی است که اهل تسنن در آن جا ساکنند و اگر بخواهد عمل خویش را بر خلاف آنان انجام دهد، ممکن است آسیبی بدو رسد. در این جا وظیفه این است که انسان همانند آنان نماز و روزه و دیگر تکالیف شرعی را بجا آورد.
یادآوری این نکته لازم است که برخی موارد است که اگر انسان تقیّه کند اساس دین در معرض خطر قرار می گیرد و یا برخی مصالح مهم تر از بین می رود در این قبیل موارد جای تقیّه نیست. برخی دیگر از موارد تقیّه این است که انسان اسراری را که مربوط به مذهب و یا تشکیلات مربوط به مذهب است از دشمن کتمان کند و با پوشیدن و پنهان داشتن آن اسرار در ظاهر در حفظ و صیانت مذهب و جان خود و افرادی که طرفدار مذهب می باشند بکوشند و فعّالیّت های مذهبی را در پنهانی به گونه یی که دشمن از آنها آگاه نشود انجام دهند در این زمینه احادیث و روایات زیادی وارد شده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا تقیّه حرام است؟تحریم تقیّه از جمله فتواهایی است که به مقتضای زمان از حضرت امام«رحمه الله» صادر گشته است. در این باره باید گفت که تقیّه از موضوعاتی است که در فقه مورد بحث قرار گرفته و معمولاً واجب است، ولی گاه احکامی دیگر می یابد. چنان که می دانید، تقیّه این است که انسان برای حفظ جان یا مال و یا برخی متعلّقات خود یا دیگران، به گونه ای که با دشمن موافق است، عمل کند؛ مثلاً در مناطقی که اهل سنّت ساکنند و شیعیان در قیه اند، تقیّه این است که مانند آنان وضو بگیرند یا نماز بخوانند. در این گونه موارد، تقیّه واجب است، ولی چنانچه تقیّه موجب از میان رفتن اساس اسلام باشد، در چنین موردی حرام است. این که امام در آن زمان فرمودند: «تقیّه، حرام و اظهار حقایق واجب است.» از این رو بود که براساس تشخیص ایشان اگر افراد به دلیل ترس از زندان یا تبعید و یا شلّاق حقایق را باز نمی گفتند، اسلام در خطر می افتاد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حکم کسی که او را مجبور می کنند به امامان معصوم«علیهم السلام» ناسزا بگوید، چیست؟کسی که از روی اجبار به امامان«علیهم السلام» ناسزا بگوید به گونه ای که اگر نگوید، او را می کشند، جایز است برای حفظ جان خویش آنچه می خواهند، بگوید.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی