عقود / اجاره / سرقفلی

پرسشپاسخ
ملاک مشروعیّتِ گرفتنِ سرقفلی و عدم مشروعیّت آن چیست؟در هر موردی که مالک و موجر حق داشته باشد وجه الاجاره را افزایش دهند و یا ملک را خالی کنند و مستأجر حق نداشته باشد از افزایش وجه الاجاره یا خالی کردن ملک خودداری کند جایز نیست مستأجر سرقفلی بگیرد و تصرّف او در ملک بدون رضایت مالک حرام است. اگر مالک حق زیاد کردن وجه الاجاره و خالی کردن ملک را نداشته باشد، بلکه مستأجر حق خالی کردن ملک و واگذاری اجازه آن را به دیگری را داشته باشد، مستأجر می تواند سرقفلی بگیرد. برای آگاهی تفصیلی از احکام سرقفلی به رساله عملیّه مراجع تقلید مراجعه کنید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا گرفتن سرقفلی جایز است؟گرفتن سرقفلی صورت های مختلفی دارد که به بعضی از آنها اشاره می شود:
1. مالک می تواند هر مقدار که بخواهد به عنوان سرقفلی از مستأجر بگیرد و در مقابل، مِلک خود را به او اجاره دهد. اگر مستأجر حقّ اجاره دادن به غیر را داشته باشد می تواند در مقابل اجاره دادن ملک، از مستأجر خود بگیرد.
2. اگر مستأجر در ضمن عقد اجاره، با مالک شرط کند که مبلغ اجاره را تا مدّتی زیاد نکند و حقّ منع از اقامت او را نداشته باشد، می تواند برای اسقاط حق خود یا برای تخلیه محلّ، مبلغی از مالک یا شخص دیگری که می خواهد قفل را از مالک اجاره کند به عنوان سرقفلی بگیرد.
3. بعد از پایان مدّت اجاره خانه یا دکان یا غیر آنها، اقامت بدون اجازه مالک در آنها حرام است و باید محّل را فوراً تخلیه کرد. در این صورت برای مستأجر هیچ حق شرعی یی نیست، چه مدّت اجاره کوتاه باشد، چه طولانی؛ چه اقامت در مدّت اجاره موجب زیادت ارزش محل شده باشد و چه نشده باشد، و چه بیرون رفتن از محل موجب نقص در تجارت شود یا نشود؛ بنابراین در این صورت مستأجر نمی تواند مبلغی را به عنوان سرقفلی بگیرد. برای آگاهی تفصیلی از احکام سرقفلی به رساله علمیّه مراجع تقلید مراجع کنید.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی