حج / حج واجب / اقرار / مناسک، ملحقات / واجبات

پرسشپاسخ
کسی که حج را به نیابت از یک زن انجام می دهد، چگونه باید نیّت کند؟چنین کسی، نایب آن زن است و باید حج را به نیّت نیابت از او به جای آورد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا قربانی کردن در هنگامی جز هنگام مراسم حج شرایطی دارد؟قربانی کردن در هنگامی جز هنگام مراسم حج دارای شرایطی ویژه نیست و چنانچه قربانی هدیه نیز باشد، اشکالی ندارد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
طواف چیست؟هفت مرتبه گشتن به دور خانه کعبه را طواف می گویند. پس از طواف در حج یا عمره باید نزد مقام ابراهیم نماز طواف را به جای آورد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
طواف نساء چیست؟طواف نساء یکی از واجبات حج است. کسی که می خواهد اعمال حج را انجام دهد، نخست باید مُحرم شود و بدین سان، چیزهایی بر او حرام می شود که یکی از آنها تمتّع بردن از زن است. زنان نیز چون محرم می شوند، هر مردی بر آنان حرام می گردد. ولی پس از طواف نساء این حرمت از مردان و نیز زنان برطرف می شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حکمت رمی جمرات چیست؟یکی از اعمال واجب در صحرای منی «رمی جمرات» است یعنی پرتاب کردن تعداد معینی سنگریزه به ستونهای مشخصی در منی که به نام «جمره اولی و جمره وسطی و جمره عقبه» نامیده می شود.
روز عید حاجی وظیفه دارد عمل «رمی جمره عقبه» را به جا آورد و روز یازدهم و دوازدهم هر 3 جمره را به ترتیب انجام دهد.
حکمت این عمل این است که در برخی از روایات وارد شده زمانی که حضرت آدم«علیه السلام» به امر خداو همراهی جبرئیل به انجام مناسک حج، پرداخت و از منی عازم بیت(کعبه) شد در محل «جمرات» شیطان 3 بار بر او ممثل شد و خواست آن حضرت از انجام وظیفه باز دارد به اشاره جبرئیل در هر موضع از مواضع 3 گانه با پرتاب هفت سنگ، او را از خود طرد نمود و لذا این سنّت «طرد ابلیس» در میان فرزندان آدم«علیه السلام» باقی ماند. و از برخی روایات استفاده می شود که این جریان برای حضرت ابراهیم«علیه السلام» پیش آمد. این عمل طرد شیطان تثبیت عبودیّت و اطاعت خداوند متعال است و این که انسان وظیفه دارد در تمام دوران زندگی برای موفقیّت در انجام فرائض دینی و دستورات الهی با شیطان جن و شیطان نفس مبارزه کند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا احرام باید از محاذی میقات باشد؟زائران ایرانی که نخست به مدینه می روند، چون می خواهند از مدینه به مکّه رَوَند، باید از مسجد شجره، که یکی از میقاتهاست، محرم شوند و به سوی مکّه حرکت کنند؛ و زائرانی که نخست به مکّه می روند، باید از جحفه، که یکی دیگر از میقاتهاست، محرم شوند و به مکّه روند. ولی زائرانی که عمره می روند نخست باید به مدینه روند و از مسجد شجره محرم شوند. بنابراین، نیازی ندارند که از محاذی میقات محرم شوند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
چرا لباس احرام نباید «دوخته شده» باشد؟مراسم حج یکی از عبادتهای گروهی است که باید با وارستگی کامل انجام گیرد. از این رو، باید حاجیان به پوشیدن دو تکه پارچه بسنده کنند و لباسهای رسمی و معمولی خویش را، که نشانه تمایز و اختلاف و گاه تفاخر و برتری است، از تن بیرون آورند و همه یکسان و همسان نمایند.
به عبارت دیگر، حج تجلیگاه تساوی انسانها در برابر خداست و از این رو، لازم است حاجیان از هر چیز که پدیدآورنده گوناگونی است، به دور مانند و همه یکرنگ و یکسان در این مراسم بزرگ شرکت جویند(1).

« بخش پاسخ به سؤالات »
1) کتاب پرسشها و پاسخ های مذهبی، ج 3، ص 123.
کسی که طواف نساء انجام ندهد، حکمش چیست؟کسی که طواف نساء و نماز آن را ترک کند، گرچه حجش باطل نیست، زن بر او حرام است. امام خمینی«رحمه الله» در رساله تحریرالوسیله، مسئله هشتم می نویسد: «طواف نساء و نماز آن واجب می باشند و این دو، رکن نیستند. بنابراین، حتّی اگر عمداً هم ترک شوند، حج باطل نمی شود، ولی ترک آنها باعث می شود که زن بر انسان همچنان حرام بماند، بلکه احتیاط واجب این است که عقد کردن هم جایز نیست.»
در مسئله ای دیگر می نویسد: «اگر طواف نساء را سهواً ترک نماید و به شهرش باز گردد، اگر متمکن است بدون مشقّت برگردد، باید برگردد و خود، آنها را انجام دهد وگرنه نایب بگیرد و به هر حال پس ا زاین که [از سوی خود یا نایبش ] طواف نساء انجام گرفت، زن بر او حلال می شود.»

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی