عقود / بیع / جائز / حرام

پرسشپاسخ
زندگی اقتصادی در کشورهای غربی - به خصوص آمریکا - طوری تنظیم شده است که مردم مجبورند نیازهای خود را با خریدهای قسطی(برای مدّت معیّنی) برطرف کنند. می دانیم که اساس این کار مبتنی بر ربح است که در اسلام جایز نیست. وظیفه مسلمانان امریکایی در این موارد چیست؟آنچه در اسلام حرام است گرفتن و یا دادن قرض با سود است؛ یعنی اگر پولی قرض گرفته شود به این شرط که مبلغ بیشتری بازپرداخت شود، ربا و حرام است، امّا نسیّه خریدن جنس و پرداخت قیمت آن به طور اقساط - گرچه قیمت «نسیه» بیش از «نقد» باشد - بی اشکال است و «ریا» محسوب نمی شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا می توان حیوانی را که مال دیگری است، فروخت؟بدون رضایت مالک نمی توان حیوانی را که ملک دیگری است به مِلک خود درآورد. پرنده یا غیرپرنده را که از طریق مشروع به مِلک انسان درآمده است، می توان فروخت، ولی پرنده ای را که مال دیگران بوده و دیگری آن را گرفته است نمی توان مالک شد و فروخت.

« بخش پاسخ به سؤالات »
فرق بین ربا و معامله چیست؟بزرگی گناه در صورتی است که عنوان گناه محفوظ باشد. اگر به گونه ای عمل شود که عنوان گناه در کار نباشد - گرچه این کار عملی جزئی انجام شود - عمل بی اشکال خواهد بود؛ مثلاً زنا(همبستر شدن با زنی بیرون از دستور شرع قانون) از گناهان بزرگ است ولی نکاح(آمیزش با زن براساس قانون شرعی)، حلال بلکه مستحب است و می دانیم که با خواندن صیغه عقد نکاح - که یک جمله بیش نیست - چیزی که می توانست به گونه ی حرام صورت گیرد حلال می شود. ربا نیز چنین است . اگر بیش از اصل مبلغ پرداخت شود و ضمیمه کردن دستمال حیله ای برای جواز ربا باشد به نظر امام«رحمه الله» مورد قبول نیست. حلیه های ولی اگر که اضافه ای در کار نباشد و معامله به صورت مشروع انجام شود(مانند تبادل یک من گندم خوب با دو من گندم غیر مرغوب که قیمت آنها یکسان است)، ضمیمه کردن دستمال و قرار دادن آن در مقابل یک من بی اشکال است.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی