دیات و ملحقات آن

پرسشپاسخ
سه برادر هستند که پدرشان را کسی کشته است. برادر اوّل می گوید: «او را می بخشم و از خونش می گذرم و خونبها می خواهم.» برادر دوم می گوید: «خونبهای پدرم را می خواهم.» برادر سوم می گوید: «قاتل باید قصاص شود.» این مسئله حقوقی را چگونه می توان حلّ کرد؟برادری که می خواهد قصاص کند، می تواند قاتل پدر را قصاص کند و به برادری که درخواست دیه کرده، خونبها را بپردازد و حقّ برادر اوّل نیز ساقط است؛ زیرا هم حقّ قصاص و هم دیه را بخشیده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حکم سقط جنین چیست؟ دیه ی آن چقدر است؟سقط جنین از نظر اسلام حرام است و انجام آن گناه و موجب استحقاق کیفر الهی است. اگر کسی این گناه را به عمد مرتکب شد، باید دیه آن را بپردازد، در اسلام برای جنین سقط شده اگر نطفه باشد 20دینا دیه تعیین شده است. هر دینار یک مثقال شرعی طلا است- و برابر است با 18 نخود طلای سکه دار ولی مثقال معمولی در بازار 24نخود می باشد که 6نخود بیشتر از مثقال شرعی است. و اگر جنین بصورت علقه - خون بسته - باشد، دیه اش 40دینار است؛ و اگر به صورت مضغه - مانندگوشت جویده شده - باشد، 60دینار می باشد. و اگر استخوان بندی شده باشد، دیه اش 80دینار است، و پس از آن که گوشت بر آن روئیده شد و خلقت آن کامل شد ولی هنوز روح در او دمیده نشده دیه اش 100دینار است.
و هنگامی که روح در او دمیده شد دیه اش یا 1000دینار است - برابر دیه یک انسان کامل- یا 100شتر و یا 200گاو و یا 200 حله یمنی یا 1000گوسفند و یا 10هزار درهم که هرکدام را بپردازند صحیح است. یادآوری چند نکته لازم است:
نخست این که دیه به پدر منتقل می شود درصورتیکه مادرموجب قتل باشد. دیگر اینکه دیه جنین تا روح در او دمیده نشده یکسان است، ولی اگر روح دمیده شد دیه دختر نصف پسر خواهد بود.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی