ماهیت وحی

پرسشپاسخ
چگونه فرشتگان، وحی را به قلب پیامبر«صلی الله علیه وآله» القا می کرده اند؟موضوع وحی و این که فرشتگان چگونه آن را از خداوند، دریافت و به قلب پیامبران القا می کنند، از موضوعات غیبی است و حقیقت آن برای انسان آشکار نیست. وانگهی، آگاهی از آن نیز برای انسان لازم نیست.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا تمام رفتار و کردار و گفتار پیامبر«صلی الله علیه وآله» وحی و حکم خدا بوده است؟بی گمان، تمام رفتار و کردار و گفتار پیامبر«صلی الله علیه وآله» وحی نبوده است؛ زیرا بسیاری از کارها و سخنان پیامبر«صلی الله علیه وآله» درباره مسائل عادّی زندگی بوده است که نمی توان آن ها را وحی دانست، ولی به دلیل عصمت پیامبر«صلی الله علیه وآله» تمام رفتار و کردار و گفتار آن حضرت، حجّت و مثبت حکم خدا بوده است؛ از این رو، محقّقان قول و فعل و تقریر معصوم را «سنّت» نامیده اند. بر این اساس، نه تنها گفتار و کردار پیامبر«صلی الله علیه وآله» بلکه تقریر او نیز حجّت است و بر جایز بودن آن کار دلالت دارد؛ زیرا اگر جز این می بود، آن کار را نهی می فرمود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا وحی، جز به پیامبران«علیهم السلام» به کسان دیگر نیز می رسد؟کلمه «وحی» گاهی بر «الهام» اطلاق می شود که برای غیر پیامبران نیز هست؛ چنان که قرآن مجید می فرماید: «و اوحینا الی امّ موسی ان ارضعیه و فاذا خفت علیه فالقیه فی الیم؛ ما به مادر موسی الهام کردیم که فرزند خویش را شیر ده و آن گاه که بر او ترسیدی، به دریا بیفکنش.(1)» و گاهی سخن گفتن فرشته با انسان را نیز وحی گویند. با این معنا گاهی برای غیر پیامبران«علیهم السلام» نیز به کار رفته است؛ مانند حضرت مریم«علیها السلام» که قرآن مجید می فرماید: «و اذ قالت الملائکه یا مریم انّ اللَّه اصطفیک و طهّرک و اصطفیک علی نساء العالمین؛ و آن گاه که فرشتگان گفتند: ای مریم! خدا تو را برگزیده و پاک کرده و بر زنان عالم [زمان خود] برتری داده است.(2)» و کسی که فرشته با وی سخن گوید، «محدّث» نامند.

« بخش پاسخ به سؤالات »

1) سوره قصص، آیه 7.
2) سوره آل عمران، آیه 42.
آنچه پیامبر«صلی الله علیه وآله» بیان می کرد از کجا بود؟تعالیم دینی - که پیامبر«صلی الله علیه وآله» بیان می کرد - وحی الهی بود؛ ولی برخی از آن در قالب قرآن و کلام خدا بود که اصطلاحاً آن را «وحی قرآنی» گویند. و بخش بیشترش تنها جنبه وحیانی داشت. و سنّت در واقع، بیان و توضیح قرآن بود که در اصطلاح به آن «وحی بیانی» می گویند.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی