خلقت حوا

پرسشپاسخ
آفرینش حضرت حوا و کیفیّت گسترش نسل حضرت آدم«علیه السلام» چگونه بوده است؟درباره آدم«علیه السلام» و حوا سخن بسیار است و آیات و روایاتی بسیار در این باره هست؛ چنان که خداوند می فرماید:
«یا ایّها النّاسُ اتَّقُوا رَبَّکُم الذّی خلقکم من نفس واحدة و خلق منها زوجها وَ بَثَّ منهما رجالًاکثیراً و نساءً(1)؛ ای مردم، از پروردگارتان بپرهیزید که همه شما را از یک انسان آفرید و نیز همسرش را از جنس او آفرید و نیز همسرش را از جنس او آفرید و از آن دو، مردان و زنانی فراوان پراکنده کرد».
منظور از نفس واحده، نخستین انسانی است که قرآن او را آدم خوانده است و تعبیر «بنی آدم» که در آیات دیگر آمده است، اشاره به این است که همه انسانها از نسل آدمند.
برخی از مفسّران از آیه فوق چنین استنباط کرده اند که همسر آدم از بدن آدم آفریده شده است؛ همچنان که در فصل دوم سفر تکوینی تورات نیز به این معنا تصریح شده است. ولی از دیگر آیات قرآن برمی آید که خداوند همسر او را از جنس او(از جنس بشر) آفریده نه از اعضای بدنش؛ همچنان که برخی روایات آفرینش حوا از دنده های آدم را به شدّت تکذیب کرده اند.
جمله «وَبَثَّ منها رجالاً کثیراً و نساً» دلالت دارد بر اینکه خداوند از آدم و همسرش، مردان و زنانی فراوان پدید آورد. از این تعبیر درمی یابیم که تکثیر نسل فرزندان آدم تنها از طریق آدم و همسرش صورت گرفته است. لازمه این سخن آن است که فرزندان آدم«علیه السلام» با یکدیگر ازدواج کرده اند؛ زیرا اگر با کسانی دیگر ازدواج کرده باشند، جمله «و بَثَّ منهما» صادق نخواهد بود. این موضوع در احادیثی چند نیز وارد شده است و جای شگفتی نیز نیست؛ زیرا بنابر استدلالی که در برخی از احادیث از اهل بیت«علیهم السلام» نقل شده، این ازدواجها مباح بوده است؛ چه اینکه هنوز حکم تحریم ازدواج خواهر و برادر نازل نشده بود. روشن است که ممنوعیّت، آن گاه مشروعیّت می یابد که از سوی خداوند تحریم شده باشد و مانعی ندارد که آن کار در زمانی جایز باشد و سپس تحریم گردد. البته، احتمال دیگر این است که فرزندان آدم با یکدیگر ازدواج نکرده باشند، بلکه با موجودی دیگر از بازماندگان موجوداتی شبیه به انسان(=نسانس) یا بنابر برخی روایات با دو فرشته که خداوند فرود آورده است، ازدواج کرده باشند، که این احتمال با ظاهر آیه سازگار نیست؛ زیرا چنان که گفته شد، از جمله «وبَثَّ منهما» چنین برمی آید که خداوند تنها از آن دو(آدم و حوّا) مردان و زنانی بسیار پدید آورده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
1) سوره نساء، آیه 1.
آدم و حوا چگونه به وجود آمده اند؟از آیات قرآن مجید و احادیث، راجع به این موضوع، چنین می شود که خداوند حضرت آدم«علیه السلام» را، از گِل آفریده است و در مورد خلقت حوا(همسر آدم) هم از پاره ای روایات به دست می آید که او نیز مانند حضرت آدم«علیه السلام» از گِل آفریده شده است.
و در ذهن، چنین متبادر است که آنان به صورت نوزاد نبوده بلکه به صورت یک انسان کامل و عاقل آفریده شده اند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آفرینش حوا چگونه بود؟در تورات، باب دوم سفر پیدایش، چنین آمده است: «خداوند خوابی گران بر آدم مستولی گردانید تا بخفت و یکی از دنده هایش را گرفت و گوشت در جایش پر کرد و خداوند آن دنده را که از آدم گرفته بود، زنی بنا کرد وی را به نزد آدم آورد.»
در بعضی از روایات ما هم این طور وارد شده است که زن از دنده مرد خلق شده است. ولی از روایتی که در ذیل نقل می کنیم، معلوم می شود که آن دسته از روایات که مطابق با تورات فعلی می باشد، اعتباری ندارد و آن روایت چنین است: «شخصی از امام باقر«علیه السلام» پرسید: خدا حوا را از چه چیزی خلق نمود؟
حضرت فرمود: مردم در این باره چه می گویند؟
آن شخص گفت: مردم می گویند خدا حوا را با یکی از دنده های آدم آفریده است.
حضرت فرمود: دروغ می گویند، حرف آنها اساس ندارد. سپس فرمودند: خداوند حوا را همچون آدم از گِل آفرید.»
بر این اساس، احتمالاً می توان گفت که در آیه کریمه اوّل سوره نساء که نخست خلقت انسان از نفس واحده آنگاه خلقت زوج انسان از خود او مطرح است، منظور این است که زوج وی هم از جنس خود او آفریده شده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حضرت آدم«علیه السلام» با چه کسی ازدواج کرد؟حضرت آدم«علیه السلام» با حضرت حوا ازدواج کرد. بدین ترتیب حضرت آدم و حوا پدر و مادر نسل کنونی انسان ها به شمار می آیند.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی