عقود / وقف

پرسشپاسخ
حکم زمینی که وقف شده است، چیست؟در مورد زمین وقف شده باید طبق قرار داد وقف عمل شود و تصرّفی که خلاف قرار داد باشد، حرام است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
چرا مکان هایی که وقف شده است، خرید و فروش نمی شود؟وقف یعنی خارج کردن چیزی از ملک خود به گونه ای که اصل آن همیشه باقی باشد و از منافع او استفاده شود. مقصود واقف این است که برای خود صدقه جاریه ای فراهم کند که دایماً از آن استفاده شود و در نتیجه او به ثواب برسد. براساس حکم اسلامی باید از موقوفات همان موردی که وقف کننده مقرّر کرده است، استفاده کرد؛ بنابراین فروش مکان های وقف شده چون مخالف با نظر وقف کننده است، جایز نیست.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا می توان کتاب هایی را که وقف مسجد است، از مسجد بیرون برد؟کتاب هایی را که برای مطالعه در مسجد گذاشته شده است، اگر وقف آن مسجد باشد، نمی توان بیرون برد، مگر آنکه بنا به مصالحی متولّی مسجد اجازه دهد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا می توان به جای قرآنی که از مسجد بیرون برده شده، کتاب دیگری گذاشت؟اگر کتابی که از مسجد بیرون برده شده وقف عموم است، باید آن را پس از مطالعه به مسجد برگرداند و نمی توان آن را برای خود برداشت و به جای آن کتاب دیگری - هر چند گران تر - گذاشت. همچنین اگر کتاب وقف مسجد است، نباید از مسجد بیرون برده شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا احداث ساختمان در زمین وقف مسجد اشکال دارد؟احداث ساختمان در زمینی که وقف برای مسجد است، به شرط آن که مصلحت مسجد باشد با اذن متولّی اشکالی ندارد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
کتاب هایی که وقف کتاب خانه ای شده اند و اکنون به علّت عدم استفاده در حال نابودی هستند، آیا می توان به کتاب خانه ای دیگر منتقل کرد؟چنانچه امیدی به احیای دوباره کتاب خانه نیست، کتاب های وقفی را می توان به کتابه خانه نزدیک - که مناسب هست - منتقل کرد، و اگر آن کتاب خانه به گونه ای است که از این نوع کتاب ها استفاده نمی شود، باید به کتاب خانه مناسب با آن کتب انتقال داد تا مورد استفاده قرار گیرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
زمینی که برای مسجد وقف شده است آیا می توان به مصرف دیگر رساند؟زمینی که برای مسجد وقف شده است، از مسجد بودن خارج نمی شود و همواره احکام مسجد را خواهد داشت.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حکم قرآنِ وقفی چیست؟چنانچه قرآن برای محل خاصّی وقف شده باشد، جایز نیست در جای دیگر مورد استفاده قرار گیرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا واقف، خود، می تواند متولّی وقف شود؟بنابر تحریرالوسیله حضرت امام«رحمه الله» واقف هنگامی که وقف را واقع می سازد و صیغه عقد را اجرا می کند، می تواند تولیّت وقف را برای خود یا برای دیگری قرار دهد. امّا پس از اینکه صیغه عقد تمام شد واقف از وقف بیگانه می شود و دیگر نمی تواند کسی را که متولّی قرار داده عزل کند؛ مگر آن که در ضمن عقد چنین شرط کرده باشد که هرگاه خواست، بتواند متولّی را عزل کند.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی