محرمات - مستنیات

پرسشپاسخ
آیا وطی با حیوان حرام است؟ در صورتی که حرام است مجازات آن چیست؟نزدیکی کردن با حیوان، یکی از اعمال زشت و بسیار ناپسند و گناهی است که باید از آن توبه کرد و از خداوند طلب آمرزش نمود. مجازات آن نیز منوط به نظر حاکم شرع است که هر مقدار صلاح بداند به مرتکب آن تازیانه بزند و چنانچه آن حیوان مال شخص دیگری باشد، باید قیمت آن را به مالکش بدهد و اگر آن حیوان حلال گوشت باشد، گوشت آن حرام خواهد شد و واجب است آن را ذبح کرده سپس آتش بزنند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا گوسفندی را که برق بگیرد حلال است؟گوسفندی که برق او را بگیرد و بمیرد، حلال نیست و نجس است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا ماهی که بر اثر برق گرفتگی بمیرد، حلال است؟ماهی هایی که در اثر برق گرفتگی یا غیر آن در آب می میرند، حرام هستند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
گوشت ماهی چه حکمی دارد؟چنانچه ماهی تذکیه شده باشد، گوشت آن حلال است. تذکیه ماهی به این گونه است که آن را از آب زنده بیرون آورند؛ یا اگر خودش بیرون افتاد، آن را قبل از مردن بردارند. بنابراین، اگر ماهی در داخل آب بمیرد و مرده آن را از آب بیرون آورند، پاک است؛ لیکن خوردن آن حرام است و نیز اگر خود ماهی بیرون از آب افتاده و کسی آن را قبل از مردن بر نداشته است، خوردن آن حرام، ولی پاک است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا تحقیق برای غذایی که دیگری برای انسان می آورد لازم است؟غذایی که دیگری برای انسان می آورد، تحقیق لازم ندارد و حکم حلال بر آن مترتب است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا خوردن سوخته های نان حرام است؟قسمت سوخته نان اگر ضرر قابل توجّهی داشته باشد، و یا از خبائث محسوب شود، باید از آن اجتناب کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
خوردن لقمه ای که شک داریم حرام است چه حکمی دارد؟از نظر فقهی، لقمه ای که علم به حرام بودن آن نداریم، خوردنش جایز است و اشکالی ندارد؛ لیکن اگر واقعاً حرام باشد و یا شبهه حرام بودن را داشته باشد، اثر منفی خود را خواهد گذاشت؛ به هیمن جهت باید در حرام و حلال آن محتاط باشیم.

« بخش پاسخ به سؤالات »
گوشت منجمد شده چه حکمی دارد؟گوشت های منجمد شده که از کشورهای غیراسلامی وارد می شود، مورد اشکال است و نباید از آنها استفاده کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حکم برّه ای که زنده از گوسفند ساقط شده چیست؟برّه ای که از گوسفند ساقط شده و زنده است، بعد از ذبح شرعی حلال است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا خوردن مغز حرام است؟خوردن مغز حرام نیست؛ بلکه چیزی که در مغز کلّه است و به شکل نخود می باشد، حرام است.
مغز حرام که در میان تیره پشت و سفید رنگ است، حرام می باشد و پی که در دو طرف تیره پشت است، حرام می باشد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
خوردن چیزهای غیر بهداشتی چه حکمی دارد؟آشامیدن و خوردن هر چیز غیر بهداشتی که مضر به سلامت بدن باشد، حرام است و نیز چیز نجس هر چند تمیز و بهداشتی باشد، آشامیدن و خوردن آن برای فرد بالغ و مکلّف حرام است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
گوشت هایی که از کشورهایی غیر اسلامی وارد می شود، چه حکمی دارد؟با توجّه به فتوای حضرت امام«رحمه الله» و مقام معظّم رهبری، گوشت هایی که از کشورهای غیر اسلامی وارد می شود، مصرف آن حرام می باشد؛ مگر اینکه اطمینان حاصل شود که از طرف دولت اسلامی بر ذبح شرعی آنها نظارت صورت گرفته است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر فضله موش در خمیر دیده شود، چه حکمی دارد؟چنانچه در میان خمیر فضله موش پیدا شود، اگر احتمال داده شود که بعد از خمیر شدن در همان نقطه فضله افتاده باشد، همان نقطه و کمی اطرافش برداشته شود و بقیه پاک است؛ امّا اگر یقین باشد که قبل از خمیر شدن وجود داشته و با خمیر مخلوط شده است، تمام خمیر نجس و ظرفش نیز نجس است. اگر فضله موش در نان دیده شود و احتمال داده شود که بعد، روی خمیر افتاده همان فضله را با کمی اطرافش باید دور ریخت و بقیه پاک است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حکم گوسفندی که با آن وطی شده چیست؟اگر انسانی با مادّه گاوی وطی(جماع) کند، خوردن گوشت و شیر آن مادّه گاو حرام است، نه نجس، و چون حیوان در اثر این عمل زشت حرام گوشت می شود مدفوع(فضله) و ادرار(بول) آن نجس است، ولی بدنش نجس نیست و گوشت و شیرش هم پاک است؛ گرچه خوردن آنها برای انسان حرام است.
حیوان وطی شده را باید ذبح کنند و بدنش را بعد از ذبح آتش بزنند و قیمتش را از کسی که این عمل بد را انجام داده است بگیرند. بچّه هایی که پس از این عمل شنیع، مادّه گاو به آنها آبستن می شود، حرام گوشت هستند و در همه این مسائل در حکم خود مادرند. ولی بچّه ای که در وقت وطی در شکم داشته و به آن آبستن بوده، حرام نمی شود و حلال گوشت باقی می ماند؛ بنابراین اگر واقعاً از راه یقین یا اطمینان یا قول دو شاهد مرد عادل این مطلب برای شما ثابت شود معامله و فروش گاو و گوساله های او باطل بوده و باید پول را به خریدار گاو برگردانید، یا او شما فروشنده را حلال کند و ذمّه وی را بری ء نماید.
همه این مسائل و مشکلات در صورتی می باشد که یا دو مرد متدیّن با تقوی و عادل خبر دهند یا خود انسان از قول آن منابع موثّق، علم و اطمینان پیدا کنید که آلت انسان در فرج(قُبُل) یا در دُبُر آن حیوان حداقل به اندازه ختنه گاه یا بیشتر داخل شده است.
والاّ اگر یقین یا اطمینانی نباشد و دو مرد عادل هم شهادت ندهند، آن حیوان و نسل آن حرام نمی باشد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
خوردن کلاغ چه حکمی دارد؟خوردن گوشت کلاغ حرام است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
خوردن گوشت خرگوش چه حکمی دارد؟گوشت خرگوش حرام است و اینکه چرا حرام است، ما از علّت حکم دقیقاً اطّلاع نداریم.

« بخش پاسخ به سؤالات »
کسی که ناچار از خوردن گوشت خوک است چه حکمی دارد؟کسی که در خوردن گوشت خوک مضطر باشد به گونه ای که اگر از آن نخورد از گرسنگی تلف می شود، برای حفظ جان خود تا حدّی که از تلف شدن جلوگیری شود، می تواند گوشت خوک بخورد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا خوردن فقاع جائز است؟آب جو که فقاع می گویند نجس و خوردن آن حرام است ولی مخمر آب جو که از جو می گیرند و به عنوان دارو از آن استفاده می شود(برای معالجه ی برخی از بیماریها) پاک و خوردن آن حلال است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آب انگور در چه صورتی پاک می شود؟آب انگور که بجوش بیاید چه به خودی خود جوش بیاید و یا با آتش جوش بیاید خوردن آن حرام می شود و موقعی که سرکه شد خوردن آن حلال است بنابراین تا موقعی که انسان مطمئن نشده که سرکه شده است از خوردن آن باید اجتناب کند آری چشیدن آن به طوری که حتّی ذره یی از آن هم از دهان پائین نرود اشکالی ندارد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
در مورد مواد مخدر توضیح دهید.از نظر اسلام هر مایعی که عقل را زایل کند. مستی آورد حرام است و نیز به طور کلّی چیزهایی که به بدن انسان ضرر قابل توجّهی می زند حرام و ممنوع است.
بنابراین استعمال هرگونه مواد مخدر که ضرر قابل توجهی داشته باشد از نظر شرع حرام است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا خوردن آب جو حرام است؟آب جو حرام و نجس و خرید و فروش آن ممنوع می باشد و در زمینه ی آن احادیث فراوانی وارد شده است که بطور خلاصه آنها را به سه طایفه تقسیم می توان نمود:
1. احادیثی که به طور کلّی حکم حرمت هر چیزی که مستی آور باشد بیان می کنند از جمله فضیل بن یسار می گوید. روزی امام صادق«علیه السلام» بدون این که من چیزی از آن بزرگوار بپرسم شروع به سخن فرمود و بیان داشت که رسول اکرم«صلی الله علیه وآله» فرمود هر چیزی که مستی آورد حرام است، فضیل گوید عرض کردم تمام مسکرات حرام است؟ امام صادق«علیه السلام» در پاسخ فرمودند آری حتی یک جرعه از مایعی که مسکر باشد حرام می باشد(1).
2. سلسله احادیثی است که در خصوص آب جو صحبت به میان اورده و حکم به حرام بودن و نجاست آن کرده است از جمله شخصی می گوید به امام رضا«علیه السلام» نامه ای نوشتم و از حکم آب جو پرسیدم در پاسخ نوشتند آب جو نیز شراب است و حرام(2) و در حدیث دیگر فرمود آب جو شرابی است که مردم آن را کوچک و ناچیز می انگارند.
3. قسمت سوم احادیثی است که حرمت معامله و خرید و فروش آب جو را بیان می کند از جمله حدیثی است که از امام رضا«علیه السلام» راجع به آب جو می پرسند در پاسخ می فرماید آب جو نیز خمر و شراب است و مردم از آن بی اطّلاعند آن را نخورید اگر من قدرتی در دست داشتم کسی را که آب جو می خورد تازیانه می زدم و فروشنده ی آن را نیز می کشتم(3).

« بخش پاسخ به سؤالات »
1) وسایل الشیعه، ج 17، ص 259.
2) وسایل الشیعه، ج 7، ص 287.
3) وسایل الشیعه، ج 17، ص 292.

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی