ملحقات مبحث مطهرات / موجبات طهارت / تیمم

پرسشپاسخ
اگر بعد از جنابت وقت برای غسل کردن نباشد و یا شخص خجالت بکشد حمام برود، آیا می توان تیممّ کرد؟اگر برای غسل جنابت وقت نباشد به گونه ای که با انجام یا قسمتی از آن، نماز قضا می شود، باید تیمّم بدل از غسل به جا آورد. همچنین اگر مثلاً به دلیل سردی آب، ضرر داشتن، در اختیار نبودن یا به دلایل دیگر - که تفصیل آن در رساله های عملیّه آمده است - نتوان غسل کرد، باید تیمّم بدل از غسل به جا آورد. به دلیل خجالت از انجام غسل نباید تیمّم کرد. خجالت در چنین مواردی نادرست، است، در این صورت اگر تیممّ شود باید نمازها را قضا کرد.
اگر کسی بدون عذر فقط به دلیل خجالت کشیدن غسل نکند و روزه بگیرد - هر چند تیممّ کرده باشد - روزه اش باطل است و باید آن را قضا کند و اگر مقصّر بوده و می توانسته از مسأله آگاه شود، باید علاوه بر گرفتن روزه های باطل شده، کفّاره آنها را نیز بپردازد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
واجبات تیمّم چیست؟در تیمّم چهار چیز واجب است:
اوّل: نیّت؛
دوّم: زدن کف دو دست با هم بر چیزی که تیمّم بر آن صحیح است؛
سوّم: کشیدن کف هر دو دست به تمام پیشانی و دو طرف آن از جایی که موی سر می روید تا ابروها و بالای بینی و احتیاطاً روی ابروها؛
چهارم: کشیدن دست چپ به تمام پشت دست راست و بعد از آن کشیدن کف دست راست به تمام پشت دست چپ.
تذکّر این نکته لازم است که تیمّم بدل از غسل با وضو فرقی ندارند. برای آگاهی تفصیلی از مسائل تیمّم به توضیح المسائل مراجع تقلید مراجعه کنید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر جایی از صورت زخم باشد می توان تیمّم کرد؟جایی که وظیفه نمازگزار وضوی جبیره است، نباید تیمم کرد. برای آگاهی از موارد وضوی جبیره و کیفیت آن و موارد تیمم باید به رساله عملیّه مراجع تقلید مراجعه کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا درآوردن انگشتر هنگام تیمّم لازم است؟یکی از شرایط صحیح بودن تیمّم این است که میان «ممسوح»(دستی که روح آن مسح می شود) و «ماسح»(دستی که آن را روی دست دیگر می کشند) مانعی -مانند انگشتر - نباشد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حکم وضو و غسل کسی که بعد از مدّتی در وضو غسل خود شک کرد چیست؟اگر به شرایط وضو و غسل شده باشد، به شک بعد از آن نباید اعتنا کرد، ولی اگر مطمئن باشیم که به تمام جزئیّات وضو و غسل عمل نکرده ایم باید تمام نمازها را قضا کنیم.

« بخش پاسخ به سؤالات »
چرا باید با خاک که منبع میکروب هاست تیممّ کنیم؟در علوم طبیعی ثابت شده است که خاکِ پاک در مقابل میکرب ها مصونیّت دارد و غالباً میکرب ها کمتر می توانند در خاک به زندگی خود ادامه دهند. این مصونیّت به سببِ موجوداتِ جاندارِ ذرّه بینیِ موجود در خاک است. این موجودات دشمن سرسخت میکرب های موذی اند، به طوری که مثلاً اگر لاشه مرداری که با خود میلیون ها میکرب همراه دارد بر خاک بیفتد، این جانداران ذرّه بینی فوراً لاشه را تجزیه کنند میکرب ها را از بین می برند. بنابراین، بر خلاف آنچه تصوّر شده، خاک پاک و بدون آلودگی نه تنها در برابر میکرب ها مصونیّت دارد، بلکه از بین برنده آنهاست. با توجّه به آنچه گفتیم معلوم می شود که دستور اسلامی درباره تیمّم بر خاک در صورت ممکن نبودن آب، کاملاً باید کشف علوم طبیعی موافق است. باید توجّه کنیم که در قرآن و احادیث مربوط به تیمّم آمده است که باید با خاک پاک تیمّم کرد (فتیممّوا صعیداً طیّباً)(1). آمده است که امام صادق «علیه السلام» می فرماید: «خاک تیمّم را از زمین هایی که زیر پای مردم است و بر آن رفت و آمد می کنند، تهیّه نکنید»(2).

« بخش پاسخ به سؤالات »
1) سوره نساء، آیه 43.
2) وسایل الشیعه، چاپ جدید، ج 2، ص 969.
آیا تیمّم بر خاک کربلا جایز است؟تیمّم بر خاک پاک جایز است؛ چه خاک کربلا باشد چه غیر خاک کربلا و چه مخلوط با خاک کربلا.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا در سرما می توان به جای غسل، تیمّم کرد؟اگر آب گرم در اختیار نباشد و با وجود سردی هوا نتوان آب را گرم کرد و غسل با آب سرد نیز ضرر بدنی داشته باشد و تا آخر وقت امکان غسل فراهم نشود، در چنین موردی تکلیف، غسل نیست، بلکه باید تیمّم بدل از غسل کرد. برای آگاهی تفصیلی از موارد غسل و تیمّم به رساله مراجع تقلید مراجعه کنید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
تا چه زمانی می توان با تیمّم نماز خواند؟موارد تیمّم بدل از غسل در رساله های عملیّه آمده است. کسی که وظیفه شرعی او تیمّم بدل از غسل است، تا وقتی عذرش باقی است، تیمّم او به جای غسل محسوب می شود؛ مثلاً اگر در جایی که آب در اختیار نیست، تیمّم کردیم و بعد به آب دسترسی پیدا کردیم؛تیمّم باطل می شود و باید غسل کنیم. عوض کردن لباس در صورتی لازم است که لباس ها نجس باشد. در این صورت باید لباس و بدن را تطهیر کرد تا با لباس و بدن پاک نماز بخوانیم. بعد از تیمّم - باوجود عذر شرعی - تا وقتی عذر باقی است، کارهایی را که با غسل می توانستیم انجام دهیم، با تیممّ نیز می توانیم، جز در برخی موارد که تفصیل آن را می توان در رساله های عملیّه مراجع تقلید مطالعه کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
در صورت دست نیافتن به آب، آیا وجوب نماز از عهده انسان ساقط می شود؟وجوب نماز در هیچ حالتی ساقط نمی گردد و چنانچه انسان در وضعیّتی قرار بگیرد که به آب دست نیابد، باید برای نماز تیمّم بدل از وضو نماید و در صورت حاجت به غسل، باید تیمّم بدل از غسل کرده و برای نمازهای بعدی وضو بگیرد و اگر به قدر وضو گرفتن هم آب نداشته باشد، احتیاطاً دو تیمّم کند؛ یکی بدل از غسل و دیگری بدل از وضو.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا می توان با تیمّم بدل از غسل وارد مسجد شد؟کسی که جنب شده و وظیفه عدم تمکّن از استعمال آب وظیفه او تیمّم است، می تواند با تیمّم وارد مسجد شود برای آگاهی تفصیلی از احکام آن می توانید به رساله توضیح المسائل مراجع تقلید مراجعه کنید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا شخص جنب با وجود آب می تواند تیمّم کند؟اگر آب باشد و مانعی برای غسل نیز در میان نباشد، نمی توان تیمّم کرد، و اگر تیمّم شود، باطل است. همچنین نمی توان با این تیمّم نماز خواند و وارد مسجد شد، ولی اگر کسی که وظیفه اش تیمّم است، تیمّم کرد، تا موقعی که عذرش باقی است می تواند وارد مسجد شود یا به آیات قرآن مجید دست بزند.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی