رفتار با حیوانات

پرسشپاسخ
با حیوانات چگونه رفتار باید کرد؟دین مقدّس اسلام در ضمن تعالیم متعالی و همه جانبه خویش درباره زندگانی مادّی و معنوی و حیاتی بشر، درباره حیوانات و رعایت آنها نیز دستوراتی عالی و ارزنده دارد که به بعضی از آنها اشاره می شود.
پیامبر اکرم«صلی الله علیه وآله» فرمود: هر مرکبی بر صاحبش این حقوق را دارد:
1. هرگاه در منزلی فرود آید، ابتدا او را علوفه دهد.
2. هنگامی که از آب می گذرد، او را آب دهد.
3. به صورت او نزند، زیرا او حمد خدا می گوید.
4. بیش از قدرتش بر او بار ننهد.
5. او را به راهی که از عهده اش ساخته نیست، وا ندارد.
نیز رسول خدا«صلی الله علیه وآله» فرمود: اگر حیوانات طغیان و چموشی کردند آنها را بزنید، ولی به جرم لغزیدن و یا به زمین خوردن آنها را آزار نرسانید. حیوانات را نباید بیهوده کشت. رسول خدا«صلی الله علیه وآله» فرمود: کسی که گنجشکی را بیهوده بکشد، آن گنجشک روز قیامت ناله می کند و می گوید: «پروردگارا از این شخص بپرس که چرا بدون فایده مرا کشت». حیوانات را نباید در مقابل یکدیگر کشت. علی«علیه السلام» فرمود: «گوسفند را در مقابل گوسفندی که به او نگاه می کند، ذبح نکنید». حضرت رضا«علیه السلام» فرمود: «حیوانی را که با دست خود آن را پروریده ای و بزرگ کرده ای، ذبح مکن».(این کار مکروه است و موجب قساوت قلب می شود) اضافه بر این ها روایات بسیاری در نگهداری انواع و اقسام پرندگان و مراقبت از آنها و ثواب های زیادی که بر آن مترتب است از معصومین«علیهم السلام» وارد شده است.
کشتن حشراتی که اذیّت کننده بوده و وجودشان زیانبار است، جایز است. حشراتی که موذی نیستند، بهتر است که از کشتن آنها اجتناب شود و کشتن آنها کراهت دارد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی