عقود / اجاره / ملحقات مبحث اجاره

پرسشپاسخ
اگر کارفرما اجرت کارگر را پرداخت نکند، کارگر می تواند از کارگاه مالی را بردارد؟برای گرفتن دستمزد باید از راه های قانونی استفاده کرد. کارگر حق ندارد بدون اجازه، دستمزد خود را از مغازه بردارد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر کارفرما مزد کارگر را ندهد، کارگر می تواند از مال او برداشت کند؟اگر بر سر اجرت کسی که به اذن یا امر برای دیگری کار کرده توافق نشده باشد، باید اجرت المثل(اجرت متعارف در برابر آن کار) به او پرداخت شود. اگر اجرت المثل به او پرداخت نشده باشد، باید آن را از صاحب کار مطالبه کرد. اگر صاحب کار از پرداخت اجرت المثل امتناع کرد با اجازه مجتهد جامع الشرائط می توان به اندازه اجرت المثل از مالی که از صاحب کار نزد کارگر مانده است برداشت کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا نوشتن دعا و گرفتن مزد به ازای آن جایز است؟اگر از دعاهایی که در کتاب های معتبر نقل شده است، استفاده شود جایز است و گرفتن هدیه نیز در برابر آن اشکالی ندارد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا مالک می تواند قبل از پایان مدّت اجاره مستأجر از اقامت در خانه منع کند؟اگر عقد اجاره به طور صحیح تنظیم شده باشد، صاحب خانه نمی تواند مستأجر را قبل از پایان مدّت اجاره از اقامت در خانه خود منع کند و اگر به زور باعث بیرون رفتن مستأجر شود و خود از منفعت خانه بهره برداری کند، غاصب است و تصرّف او غاصبانه خواهد بود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا اقامت سالیان مستأجر در ملکی، حقّی را در آن ملک برای او ایجاد نمی کند؟اقامت به مدّت زیاد در مغازه، حقّی برای مستأجر به عنوان حقّ سرقفلی به وجود نمی آورد و با پایان مدّت اجاره باید محل را تخلیه کند؛ در غیر این صورت تصرّف در آن ملک، غاصبانه و حرام است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا کار کردن برای مسیحی یا ارمنی صحیح است؟ مزدی که به ازای کار برای چنین افرادی گرفته می شود چه حکمی دارد؟اگر کاری باشد که موجب تقویّت کفر شود، حرام است و مزد گرفتن به ازای آن جایز نیست؛ مانند مزد گرفتن برای نشر کتاب های ضالّه مسیحیّت. امّا اگر کاری معمولی باشد که باعث تقویّت کفر نمی شود، جایز است و گرفتن مزد به ازای آن بی اشکال است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
فرق بین اجاره خانه و اجاره پول چیست؟ چرا دوّمی ربا و حرام است؟اوّلاً: می دانیم احکام دینی براساس مصالح و مفاسد استوار است. تحریم ربا در اسلام و بیان آن همه کیفرهای سهمگین برای رباخوران در قرآن مجید و احادیث، به دلیل مفاسد و زیان های خطرناک ربا است. مسلمانی که به علم و حکمت گسترده الهی ایمان دارد، باید به این تعالیم استوار و حکیمانه عمل کند.
ثانیاً: زیان ها و مفاسد ربا و نقش آن در به هم زدن توازن اقتصادی در اجتماع روشن است.
دیگر اینکه پول با خانه فرق اساسی دارد: از منافع خانه استفاده می شود و به ازای آن به صاحب خانه پرداخت می شود، ولی پول وسیله معامله است و اگر به اجاره داده شود و در برابر آن پول گرفته شود، نتیجه ای جز تراکم ثروت از یک سو و افزایش نیاز و تقلیل سرمایه و سرانجام از بین رفتن آن از سوی دیگر نخواهد داشت، و این همان از بین رفتن توازن اقتصادی جامعه است.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی