ملحقات مبحث شکار و ذبح

پرسشپاسخ
آیا هنگام ذبح، باید بدن حیوان روبه قبله باشد؟آری، واجب است که جلوی بدن حیوان روبه قبله باشد؛ و چنانچه عمداً حیوان را روبه قبله قرار ندهند حرام می شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
تذکیه حیوان چگونه است؟تذکیه حیوان عبارت است: از سر بریدن حیوان حلال گوشت و یا شکار او مطابق با شرایطی خاصّی که در فقه اسلام بیان شده و فقها به آن فتوا داده اند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حیوان حلال گوشتی که بر اثر برخورد با خودرو بمیرد، چه حکمی دارد؟اگر خودروی(ماشین) حیوان حلال گوشتی را زیر آورد؛ به گونه ای که گردن او قطع شده باشد، حرام می گردد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
در صورت فراموش کردن نام خدا هنگام ذبح حکم چیست؟ذکر نام خدا هنگام ذبح لازم است؛ لیکن اگر فراموش شده باشد اشکالی ندارد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا باید شخص ذبح کننده مرد باشد؟لازم نیست ذبح حیوان به وسیله مرد صورت گیرد، بلکه اگر زن و یا مردی که ختنه نشده است با رعایت شرایط ذبح کنند، صحیح است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
احکام شکار را بیان فرمایید.چنانچه شکار به منظور اداره زندگی، یا تجارت و یا زیاد شدن ثروت نباشد، بلکه فقط به منظور لهو و خوشگذرانی باشد، در روایات مورد مذمت قرار گرفته است و چنین سفری را سفر باطل و لهو نامیده اند و بهتر است که از این قسم شکار اجتناب شود.
شکار حیوانات وحشی حلال گوشت - پرنده یا غیرپرنده - با پنج شرط حلال و پاک است:
1. اسلحه شکار(مثل کارد و شمشیر) برنده و یا(مثل نیزه و تیر) تیز باشد؛ و اگر با چوب و سنگ و مانند اینها حیوانی را شکار کنند، پاک نمی شود و خوردن آن نیز حرام است، و اگر حیوانی را با تفنگ شکار کنند، چنانچه گلوله آن تیز باشد که در بدن حیوان فرو رود و آن را پاره کند پاک و حلال است؛ و اگر گلوله تیز نباشد، بلکه با فشار در بدن حیوان فرو رود و حیوان را بکشد و یا با حرارتش بدن حیوان را بسوزاند و در اثر سوزاندن حیوان بمیرد، حلال بودن گوشت آن محل اشکال است و احتیاطاً باید از خوردن گوشت آن اجتناب کرد.
2. شکارچی باید مسلمان باشد.
3. شکارچی اسلحه را برای شکار کردن حیوان نشانه بگیرد و اگر مثلاً جایی را نشانه کند و اتّفاقاً حیوانی را بکشد، آن حیوان پاک نیست و خوردن آن هم حرام است.
4. در هنگام شکار، نام خدا را ببرد و چنانچه عمداً نام خدا را نبرد، شکار حلال نمی شود؛ ولی اگر فراموش کند اشکال ندارد.
5. وقتی به حیوان برسد که مرده باشد یا اگر زنده است به اندازه سر بریدن آن وقت نباشد. بنابراین، چنانچه به اندازه سر بریدن وقت باشد و سر حیوان را نبرد تا بمیرد، حرام می گردد. و در این هنگام چنانچه بخواهد سر حیوان را ببرد، باید تمام شرایط سر بریدن حیوان را از قبیل روبه قبله قرار دادن، نام خدا را بردن، با کارد و خنجر بریدن و... رعایت کند و اگر وسیله ای برای سر بریدن نداشته باشد و آن حیوان بمیرد، نجس و خوردن آن حرام است.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی