معاشرت ها

پرسشپاسخ
روابط صمیمانه و گفت و شنودهای آزاد بین دختر و پسر فامیل - به ویژه در مهمانیها - آزاد است. آیا این ارتباط از لحاظ شرعی اشکالی دارد؟این گونه روابط مستلزم انجام کارهایی است که در اسلام حرام و گناه شمرده شده است و وظیفه هر فردی است که خویشان و بستگان خود را از این گونه معاشرت ها شدیداً پرهیز دهند تا علاوه بر حفظ کیان و شخصیّت خانوادگی، به عفت و بهبود اجتماعی نیز کمک شایانی کرده باشند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا گفتگو و مکالمه زنان و مردان در صورت نیاز اشکالی دارد؟صحبت کردن زنان با مردان در صورت نیاز اشکالی ندارد؛ امّا اگر ضرورتی نباشد باید حتّی المقدور سعی کنند که کمتر با مردان صحبت نمایند. و در هر دو صورت، باید در صحبت کردن کمال متانت و حدود عفت را رعایت نمایند؛ یعنی بنابر قرآن، زنان در آهنگ کلمات خویش کنترل داشته، نرمش به خرج ندهند و همچنین مردان از شوخی و گفتارهای غیرضروری خودداری کنند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا معاشرت دختر و پسر برای استفاده های درسی مجاز است؟محدودیّت ها در دین مبین اسلام براساس مقدار حساسیّت های موضوع، برقرار می گردند. از آنجا که زن و مرد به خاطر نیاز به یکدیگر و مطلوبیّت و جذابیّت رابطه، گاهی در کمترین برخورد امکان انحراف دارند، این نیاز بستر خاصّی پیدا کرده است(1).
مادامی که این حساسیّت وجود دارد. محدودیّت در ارتباط لازم است. معاشرت و گفتگوی درسی می تواند از طریق هم جنسان صورت پذیرد؛ امّا علّت اصرار بعضی افراد بر این موضوع - که این گفتگو از جنس مخالف باشد - همان تمایل و کشش درونی است که زمینه ساز برخوردهای صمیمانه تر و ارتباطات نامشروع می گردد.
البته اگر معاشرت در حدّ خاصّی صورت می گیرد مثل گرفتن و یا دادن جزوه ای و یا پرسشی کوتاه، منعی نیست؛ ولی چنین نخواهد ماند و گواه ما مسائل موجود و واقعیّت هایی است که در محیطهای آموزشی کاملاً نمایان است. از این رو، در آزمایش جدیدی که در کشور آلمان انجام گرفت، دانشجویانی که از جنس مخالف جدا شده بودند، در وضعیّت بهتری از نظر درسی قرار گرفتند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
1) در رساله ها به احکام نگاه به نامحرم و وجود دو نامحرم در زیر یک سقف مراجعه کنید.
اختلاط دختر و پسر در محیطهای آموزشی و غیره چه محذوری در پی خواهد داشت؟معیار این اختلاط به محیطها بسته نیست، بلکه حساسیّت موضوع چنین اقتضا دارد که حتّی الامکان ارتباطها محدودتر باشد. امّا براساس تست ها و آزمایش های جدید در کشور آلمان، بعد از جدا سازی دختران و پسران در محیط آموزشی بهره وری بیشتری مشاهده شده است.
این موارد نشان می دهد که اختلاط، بستر مناسبی برای معاشرت های صمیمانه تر و ازدیاد گناه باشد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا ارتباط تلفنی با فرد نامحرم اشکالی دارد؟نامه نگاری یا ارتباط تلفنی با افراد مباح بوده و حرمت شرعی ندارد. لکن ممکن است به سببی مهر کراهت و حرام بودن بر آن بخورد، مثل مزاحمت، مسایل منافی با اخلاق اسلامی، هتک حرمت، آبروریزی، غیبت، سخنان شهوی و... این قبیل موارد، که همراه با مفسده است، سبب می شود که نامه نگاری یا ارتباط تلفنی حکم حرمت و احیاناً کراهت شدیده پیدا کند. در ضمن این مقدّمه، معمولاً به نتایج بدی ختم شده است. چنانچه درباره فکر معصیّت آمده است: اندیشه معصیّت به عمل به معصیّت کشانده می شود اینجا هم مصداق دارد و گفتگو به جذبه و ارتباط و... کشیده می شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
در چه شرایطی انسان می تواند راز خویش را با دوستی در میان بگذارد؟در صورتی که شخص با دوست خود صمیمی باشد و او را باور کند و اعتماد داشته باشد که سِرّش در نزد دوستش حفظ خواهد شد. مشکلش را مطرح خواهد کرد.
البته در حدیث آمده است که همه اسرارت را با دوستت در میان مگذار! زیرا ممکن است روزی دشمن تو گردد و با دشمن هم کاملاً قطع رابطه نکن و همه راه ها را قطع نکن، شاید که روزی دوست تو گردد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی