تقویت

پرسشپاسخ
چگونه می توان اعمال و افکار خویش را تحت تسلط منطبق و دین درآورد و اراده خویش را تقویت نمود؟در حدیثی از امیرالمؤمنین علی«علیه السلام» می خوانیم: المؤمن ملجمٌ مومن لجام زده است. یعنی افسار گسیخته نیست. این همان تسلط است اما چنان که حدیث نشان می دهد، این ویژگی، حاصل ایمان است. و ایمان ریشه در شناخت و معرفت دارد.
پس اولین قدم تلاش برای درک ارزش ها و مبانی آن است و پس از آگاهی به خدا و معاد که همانا استمرار وجود آدمی بعد از مرگ است تمرین و محافظت بر دستورات دین و عدم پیروی از هواها و وسواس شیطان، از ما انسانی منطقی، دیندار و با اراده می سازد. و خود بخود حرکات تنظیم می شود چنانکه حضرت علی«علیه السلام»در نهج البلاغه می فرماید:(1) زبان مؤمن پشت قلب او و زبان احمق مقدم بر دل اوست. یعنی مؤمن اول می اندیشد، تأمل می کند و سپس حرف می زند و احمق اول می گوید و سپس عواقب آنرا تحمل می کند. البته غیر از تلاش و تمرین، اصل تدریج را هم باید افزود زیرا چنین امر مهمی تدریجاً حاصل می شود برنامه های دین مثل نماز، روزه، دوری از امور بیهوده (لغو) و... اگر با توجه به شرایط انجام شود، بی تردید نتیجه مطلوب را خواهد داشت هر چند از رهنمود بزرگان دین و اساتید و مطالعه کتب مربوط بی نیاز نیستیم.
در اصل، اشتباه کردن و دیدن آثار سوء یعنی تجربه و بازگشت از اشتباهات و توبه نمودن در مرور زمان نیز آدمی را می سازد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
1) نهج البلاغه کلمات قصار.
چگونه باید اراده را تقویت کرد؟اراده، اگر بررسی و تحلیل شود معلوم می گردد که یک کیفیّت روحی است که تکیه بر مقدّمات روحی و فکری دارد یعنی وقتی یک چیز مطلوب آدمی می شود و انسان ارتباط سودمند آنرا درک می کند سپس عشق و علاقه برانگیخته می شود و آنگاه عضلات و اعضاء بدن تحریک شده و اقدام می کند که در اصطلاح می گوئیم اراده آن کار را نمود. پس آن چیزهایی که بتواند در انسان انگیزه ای درونی و قوی ایجاد کند اراده را هم تقویت می کند.
ایمان، در این صورت اوّلین تقویت کننده اراده است و این است که می بینیم ایمان چه صحنه های شگرفی در تاریخ انسان آفریده است البته مصداق اصلی همان ایمان به خداست امّا ایمان به مقصد و هدف هم تأثیر بسزایی دارد.
2. تمرین در یک موضوع تقویّت اراده را به دنبال دارد. مثلاً روزه خود تمرینی برای مقابله با امیال و احیاء قدرت اراده است.
3. کتابهایی تحت همین عنوان موجود است که تستهایی را ارائه نموده اند. باید مراجعه و مطالعه گردد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی