تکثیر نسل

پرسشپاسخ
آیا مقصود از فرشتگان نیروها و قوای عالم طبیعت است؟آنچه از آیات قرآنی و اخبار استفاده می شود، این است که خداوند متعال یک گونه مخلوقاتی هم به نام فرشتگان دارد که در جهان خلقت مسئولیّت ها و وظایفی به عهده دارند و تأویل آنها به قوا و نیروها عالم طبیعت صحیح نیست و یا ظواهرِ هر آیات قرآنی و روایات نمی سازد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
فرشتگان چه موجوداتی هستند و آیا به چشم دیده می شوند؟فرشتگان گروهی از آفریده های الهی می باشند. فرشتگان طبقات مختلفی دارند:
برخی دست اندرکار تدبیر این جهان و برخی دست اندرکار قبض ارواح(اعوان عزرائیل) و شمار بسیاری از آنها مشغول عبادت و پرستش خداوندند، که آنها نیز در حالات گونه گونی از عبادت خداوند قرار دارند.
اینکه پیامبران فرشتگان را می بینند، چنانچه مقصود دیدن با چشم ظاهری باشد، ممکن است به خاطر این باشد که فرشتگان به صورت های مختلف می توانند تجسّم پیدا کنند؛ مانند اینکه نقل شده است که جبرئیل گاهی به صورت دحیه کلبی نزد رسول اکرم«صلی الله علیه وآله» مشرّف می شد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
فرق انسان با فرشتگان چیست؟فرشتگان موجودات عقلانی هستند و جنبه حیوانی و تمایلات مادّی در آنها نیست؛ برخلاف انسان که با اینکه بخشی از ماهیّت او را روح و جان و عقل او تشکیل داده است، بخش دیگر را جنبه حیوانی او تشکیل می دهد؛ بنابراین در انسان کشش های طبیعی و تمایلات مادّی وجود دارد و با وجود این تمایلات، اگر تنها پیرو عقل شد و تنها از عقل الهام گرفت و از تمایلات مادّی و حیوانی خویش تنها به راهنمایی عقل بهره گرفت، از فرشتگان هم برتر است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا ملایک آسمان هم خنده یا گریه می کنند؟در اینکه ملایک آسمان گاه اندوهناک می شوند و در برخی از مواقع گریه می کنند، تردیدی نیست. در بسیاری از روایات صحنه هایی که ملائکه را به گریه می اندازد بیان شده است و پیداست این صحنه ها همان صحنه هایی است که انسان های خردمند و عطوف در برخورد با آنها متأثّر می گردند. خنده نیز به معنای سرور و شادی و ابتهاج قطعاً در ملائکه وجود دارد و آنها از کارهای نیک و اعمال شایسته و خدا پسند مسرور و شادمان می گردند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا فرشتگان جسمانی هستند؟ملایک موجوداتی منزه از مادّه جسمانی هستند و برای همین در معرض زوال و فساد و تغییر نیستند و دارای استکمال تدریجی نمی باشند.
امّا روایاتی که به بیان صورت و شکل جسمانی ملایک پرداخته اند، در مقام بیان تمثلات و ظهورات ملایک برای انبیاء و ائمه«علیهم السلام» می باشند؛ مانند تمثل فرشته به صورت انسان؛ همچنان که در آیه 17 سوره مریم آمده: «فارسلنا الیها روحنا فتمثل مها بشر اسویاً؛ ظاهر شدن فرشته است به صورت انسان برای کسی است که او را مشاهده می کند». پس او در ظرف مشاهده و ادراک، دارای شکل انسان و در خارج از ظرف ادراک، به صورت فرشته باشد(1).

« بخش پرسش و پاسخ »

1) تفسیرالمیزان، ج 17، ص 13.

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی