پیامبران عرب

پرسشپاسخ
شؤون و مسؤولیت های پیامبران چه بوده است؟در آیات متعددی از قرآن کریم به شؤون انبیا، که درود خدا بر آنان باد، اشاره شده است که به طور اجمال چنین هستند:
«بلاغ» و «تبیین» که در واقع شؤون رساندن دعوت الهی به انسان هاست. این ابلاغ و تبیین گاه «انذار»(ترسانیدن از عواقب اعمال انسان و عقاب الهی) و گاه «تبشیر»(بشارت دادن به ثواب الهی) است «نصیحت کردن» می تواند جامع این دو باشد. گاه نیز در قرآن کریم از امر به عنوان «تذکر» یاد می شود که در یک مرحله یادآوری مطالب فطری(خداجویی و دین طلبی) به انسان است و در مرحله یادآوری تعالیم آموخته شده است.
این امور از طریق «تلاوت آیات خدا» بر انسان ، «تزکیه» آنان و «تعلیم کتاب و حکمت» به آنان صورت می گیرد. که تزکیه به معنای پاک کردن و آزاد ساختن انسان از اسارت ها و تعلیم کتاب، به معنای تعلیم دستورات و احکام است و تعلیم حکمت، به معنای آموزش مطالب حکمت آمیز(شامل عقاید و معارف) است که با تلاوت آیات خدا از سوی رسولان الهی تحقق می یابد.
انبیاء«علیهم السلام»، شأن «قاضی» و «حاکم» را نیز هنگام وجود اختلافات و دعاوی داشته اند، که گونه ای از ولایت و دخالت در امور قضایی است و به شکل عام تر و جامع تری در شأن «امامت» تجلی دارد. امامت، حق سرپرستی و تدبیر جامعه است که خداوند برخی از رسولان خود اعطا کرده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
پیامبران و امامان«علیهم السلام» که از دانش بیکران الهی برخوردار بوده اند، چرا کاشف قوانین و پایه گذار علوم نبوده اند؟پیامبران و اوصیای الهی، وظیفه و نقشی جز پایه گذاری علوم داشته اند که بهره برداری بهتر از طبیعت منجر می شود. نقش آن بزرگواران در جامعه انسانی، آفریدن زمینه انتخاب آیین هدایت است. این هدایت، در عالی ترین شکلش، همانا عبودیّت انسان در برابر ذات الهی و قرب و لقای اوست. تمامی علوم و معارفی که انسان را در نیل به این امر مدد می رسانند از سوی پیامبران و امامان«علیهم السلام»، مطرح و در اختیار انسانها قرار داده شده است. روشن است که رسیدن به مقام عبودیّت در لحظه لحظه عمر انسانی به علوم طبیعی نیاز ندارد و انسان در هر عصری با هر گونه امکان مادّی می تواند در این راه گام بردارد.
البته، همچنان که از برخی از آیات و روایات برمی آید، برخی علوم و فنون، که برای ادامه حیات انسان و جامعه انسانی ضروری بوده است، در شکلی کلّی، از سوی خداوند به پیامبران«علیهم السلام» آموخته شده و آن بزرگواران نیز آنها را به کار برده اند.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی