قصاص و ملحقات آن

پرسشپاسخ
سه برادر هستند که پدرشان را کسی کشته است. برادر اوّل می گوید: «او را می بخشم و از خونش می گذرم و خونبها می خواهم.» برادر دوم می گوید: «خونبهای پدرم را می خواهم.» برادر سوم می گوید: «قاتل باید قصاص شود.» این مسئله حقوقی را چگونه می توان حلّ کرد؟برادری که می خواهد قصاص کند، می تواند قاتل پدر را قصاص کند و به برادری که درخواست دیه کرده، خونبها را بپردازد و حقّ برادر اوّل نیز ساقط است؛ زیرا هم حقّ قصاص و هم دیه را بخشیده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حکم کسی که چند نفر را کشته و بعد از اینکه توبه نموده شهید شود چیست؟اگر کسی چند نفر را کشت؛ آن گاه توبه کرد و شهید شد، حقّ اولیای مقتول درباره او محفوظ است و از بین نمی رود مگر اینکه اولیای مقتول از این حق صرف نظر و آن را اسقاط کنند، ولی در مورد حقّ خدا چنین نیست؛ یعنی توبه باعث بخشیده شدن گناه او می شود و این خلاف عدالت نیست؛ چون براساس وعده خداوند توبه موجب آمرزش می شود. این حقّ خداوند است که از حقّ خود بگذرد و دیگران نمی توانند بگویند چرا خدا از حقّ خویش گذشته است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حکم قتل عمدی در چه شرایطی اقصاص است؟کسی که قتل عمدی انجام داده است، از نظر شرعی باید قصاص شود؛ یعنی اولیای مقتول حق دارند وی را اعدام نموده قصاص نمایند، و اینکه قاتل سی سال داشته باشد یا هفده سال، از جهت شرعی و عرفی و عقلی تفاوتی نمی کند؛ زیرا جوان هفده ساله هم با آگاهی از اینکه از اینکه اگر کسی را کشت او را می کشند، اقدام به این کار می کند و اینکه شخص سی ساله تجربه بیشتری دارد، موجب تفاوت در مجازات نمی شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حق قصاص با کیست؟قصاص حقّی است که برای ولیّ دم(صاحب خون) قرار داده شده است که براساس این حق می تواند از کسی که قاتل است، انتقام بگیرد و وی را به قتل برساند؛ مثلاً کسی که پدر شخصی را عملاً کشته است، فرزند مقتول که ولی دم است، حق دارد از قاتل پدر قصاص نماید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر دو نفر یک نفر را بکشند، چه حکمی دارند؟در صورتی که هر دو در کشتن آن یک نفر شریک محسوب شوند و کشتن وی به هر دو انتساب داشته باشد، اولیای مقتول می توانند هر دو نفر را بکشند و به هر یک از اولیای دو قاتل نصف دیه یک انسان را بپردازند. و اگر یکی زمینه را آماده کرد برای کشتن و دیگری او را کشته است، کسی که قاتل هست باید کشته شود، و دیگری که زمینه را آماده کرده است، به حسب اختلاف موارد، به حبس ابد یا به غیر آن محکوم می گردد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی