نزول قرآن

پرسشپاسخ
آیات برائت از مشرکین در چه سالی در چه روزی توسط چه کسی قرائت شد؟آیات برائت از مشرکین که در آغاز سوره برائت یا سوره توبه است چنانکه در احادیث آمده در سال نهم هجری در مراسم حج در ایام حج توسط علی«علیه السلام» خوانده شد و قبلاً پیامبر بزرگ اسلام ابوبکر را برای خواندن آنها فرستاده بود جبرئیل نازل و از طرف خداوند پیام آورد که این پیام را تنها خودت یا کسی که از خودت هست باید برساند پیامبر«صلی الله علیه وآله» علی«علیه السلام» را فرستاد پیام را در بین راه از ابی بکر گرفت و خود رفت و آن را ابلاغ نمود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
کدام آیه در شأن حضرت علی«علیه السلام» به خاطر خوابیدن آن حضرت به جای پیامبر«صلی الله علیه وآله» نازل شده است؟در موقع بیرون رفتن پیامبر«صلی الله علیه وآله» به سور غار ثور و هجرت آن حضرت به مدینه علی«علیه السلام» برای حفظ جان پیامبر به جای آن حضرت خوابید و این یکی از فضائل درخشان علی«علیه السلام» است و به همین مناسبت این آیه در شأن آن حضرت نازل شد: «و من الناس من یشری نفسه ابتغاء مرضات اله و الّه رؤف بالعباد»
برای آگاهی از تفسیر آیه و تفصیل جریان به تفسیر نمونه جلد 1 صفحات آخر مراجعه فرمائید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیه «قل نار جهنم اشد حرالوکانوا یفقهون» در شأن چه کسانی و در کدام یا از وقایع اسلامی نازل گردید؟جمله مذکور در آیه پاسخ سخنی است که در آیه کریمه از قول برخی از منافقان نقل شده است که در جنگ تبوک خود، تخلف کرده و در میان خود به یکدیگر(یا به مؤمنان) می گفتند «لاتنفروا فی الحر؛ در این هوای گرم به جنگ نروید» جمله مذکور پاسخگوی آنان است: «قل نار جهنم اشد حرا لو کانوا یفقهون؛ بگو آتش جهنم حرارتش شدیدتر است اگر بفهمند».

« بخش پاسخ به سؤالات »
چرا قرآن در مدت 23 سال نازل شد؟در سوره اسراء آیه 106 خداوند می فرماید: «و قرانا فرقناه لتقراه علی الناس علی مکث و نزلناه تنزیلا؛ قرانی که آیاتش را از هم جدا کردیم تا آن را با درنگ بر مردم بخوانی و آن را بتدریج نازل کردیم».
بخشی از آیات قران به جهت روی دادن حادثه یا طرح یک سؤال و پرسش بر پیامبر نازل می شد و بخشی از آیات به نحو ابتدائی بر رسول خدا«صلی الله علیه وآله» فرود می آمد.
حکمت نزول تدریجی قرآن احیاناً چند مطلب می تواند باشد.
1 - تسهیل در تعلیم آن به مسلمانان و فراگیری و آموختن.
2 - اجراء تدریجی احکام و توصیه های اخلاقی و... .
3 - آماده شدن زمینه جهت بیان احکام و قوانین و فرامین الهی.
4 - اختلاف شرایط زمانی و محیطی برای بیان آیات الهی مانند مکه و مدینه و میدانهای جنگ، صلح و... .
5 - ایجاد زمینه پذیرش نوعی و اجتماعی.
6 - مصلحت جامعه بشری در نزول تدریجی قرآن بوده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
قرآن تحدی می کند که اگر می توانند مانند آیات قرآن بیاورند که کلام خداست در حالی که برخی آیات قرآن از زبان انسانها از جمله لقمان و... است؟قرآن دربردارنده حقایق و معارف الهی در زمینه توحید، معاد، نبوّت امامت، جهان، انسان و برخی موجودات است. این حقایق گاهی در ضمن مثل، گاهی در ضمن بیان مطلب تاریخی پاسخی از اشخاص نقل شده است. هر چند مطلبی که نقل شده از لسان فردی از افراد مانند لقمان و... است، لکن نحوه فصاحت و بلاغت کلام و کیفیّت ترکیب و چگونگی بیان آن از جانب خداوند متعال می باشد. و به همین جهت است که همان کلام نقل شده به جهت فصاحت و بلاغت چشمگیرش، حقایق عظیمی را به همراه دارد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی