صله رحم

پرسشپاسخ
نظر اسلام در باره صله رحم و اهمیت آن چیست؟در روایات و احادیث بسیاری درباره صله رحم و پیوند با خویشان تأکید و سفارش به عمل آمده و نتایج خوب و ثوابهای بسیار برای آن نقل شده است. در این زمینه چند حدیث را یادآور می شویم:
در حدیثی از پیامبر اسلام روایت شده که فرمود:«صله رحم عمر انسان را زیاد می کند و فقر را از بین می برد».
و در روایتی دیگر از پیامبر نقل شده:«گاهی انسان صله رحم می کند، و صله رحم باعث می شود که خداوند عمرش را در جایی که از عمر وی سه سال بیش نمانده، طولانی کرده و سه سال تبدیل به سی سال شود. گاهی هم برعکس است؛ یعنی از عمر انسان سی سال مانده، اما در اثر قطع رحم تبدیل به سه سال می شود.
همچنین در حدیث دیگری از آن حضرت روایت شده:«صله رحم حساب را آسان می کند و انسان را از مرگ بد نگه می دارد».

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر صله رحم بستری برای معصیت باشد، چه باید کرد؟اگر مرحله امر به معروف و نهی از منکر انجام شده و تأثیری نداشته است و اکنون باعث می شود خود نیز از فضای مسموم گناه در امان نباشیم، صله رحم جایز نیست و می توان به شکلی دیگر صله رحم نمود؛ برای مثال می توان از تلفن استفاده نمود که این خود مرحله ای از انجام این واجب الهی است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
در صورتی که صله رحم با مانعی، مانند مخالفت پدر واقع شود، چه باید کرد؟صله رحم بسیار مورد تأکید است و اگر پدری فرزندش را از صله رحم منع کند، چنانچه آن صله رحم واجب باشد و انجام ندادن او قطع رحم محسوب شود، نباید به منع پدر اعتنایی کرد. البته باید در حد مقدور به صورتی انجام شود که پدر آزرده نگردد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا در جایی که صله رحم باعث صدمه زدن به موقعیت اجتماعی انسان باشد، ترک آن جایز است؟صله رحم از نظر اسلام مطلوب و پسندیده است و روایات بسیاری درباره مطلوب بودن و ثواب آن و در نکوهش قطع رحم وارد شده است؛ از این رو صله رحم را نباید در هیچ صورتی ترک کرد. صله رحم باعث می شود که اگر برخی از خویشاوندان انسان دارای نقاط ضعف اخلاقی و انحراف باشند، احیاناً با ارتباط با آنها و از این رهگذر با نصیحت و موعظه آنان را از فساد و انحراف باز داشت و نسبت به آنان امر به معروف و نهی از منکر نمود.
صله رحم را می توان به کیفیتهای مختلفی انجام داد و لازم نیست در مواردی که اقوام وجهه خوبی ندارند، رفت و آمد و صله رحم به گونه ای باشد که موجب به خطر افتادن موقعیت اجتماعی انسان شود. ارتباط با نامه و تلفن راههای خوبی برای جلوگیری از ترک این واجب الهی است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
صله رحم که در دین به آن بسیار توصیه شده، به چه معناست؟صله رحم؛ یعنی پیوند با افرادی که از خویشاوندان نسبی انسان محسوب می شوند. مصادیق صله رحم عبارتند از: رفت و آمد با خویشان، خبر گرفتن و دستگیری از آنان در صورتی که نیازمند باشند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
در صورتی که صله رحم با مانعی مثل مخالفت پدر واقع شود چه باید کرد؟صله رحم بسیار مورد تأکید است و اگر پدری فرزندش را از صله رحم منع کند چنانچه آن صله رحم واجب باشد و انجام ندادن او قطع رحم محسوب شود نباید به منع پدر اعتنایی کرد. البته باید حتی الامکان به صورتی انجام شود که پدر آزرده نگردد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر صله رحم بستری برای معصیت باشد چه باید کرد؟اگر مرحله امر به معروف و نهی از منکر انجام شده باشد و تأثیری نداشته و اکنون باعث می شود خود ما نیز از فضای مسموم گناه در امان نباشیم، صله رحم جایز نیست و می توان به شکلی دیگر صله رحم نمود. برای مثال از تلفن استفاده نمود و این خود مرحله ای از انجام این واجب الهی است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا در جایی که صله رحم باعث صدمه موقعیت اجتماعی باشد، ترک آن جایز است؟صله رحم از نظر اسلام مطلوب و پسندیده است و روایات بسیاری در مطلوبیت و ثواب آن و در مذمت و نکوهش قطع رحم وارد شده است از این رو صله رحم را نباید در هیچ شرایط ترک کرد علاوه صله رحم باعث می شود که اگر برخی ارحام و خویشاوندان انسان دارای نقاط ضعف اخلاقی و انحراف باشند احیاناً با نصیحت و موعظه آنان را از فساد و انحراف و نسبت به آنان امر به معروف و نهی از منکر را با شرایط آن انجام دهد و صله رحم را می توان به کیفیتهای مختلفی انجام داد و لازم نیست در مواردی که اقوام وجهه خوبی ندارد رفت و آمد و صله رحم به گونه ای باشد که موجب به خطر افتادن موقعیت اجتماعی انسان شود. ارتباط با مامه و تلفن راههای خوبی برای جلوگیری از ترک این واجب الهی است.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی