ترس از مرگ

پرسشپاسخ
چرا از مرگ می هراسیم؟ترس از مرگ، دارای علّتهایی است: گاهی شخص به دلیل گناهانش و عذابی که در برزخ و قیامت در انتظار اوست، می هراسد. در این هنگام با توبه و ترک گناه و بازگشت به سوی خدا و انجام اعمال شایسته می توان از این هراس، خویشتن را رهانید. گاهی ترس بدان سبب است که انسان مرگ را نابودی می پندارد. در این جا کافی است که با مفهوم مرگ در فرهنگ دینی آشنا شود و دریابد که مرگ نابودی نیست، بلکه کوچ کردن از منزل دنیا به منزل آخرت است. گاهی ممکن است علّت، تلخی جدا شدن از خانواده، دوستان و خویشان و... باشد. برای رهایی از این هراس، انسان باید دریابد که دنیا جایی نیست که در آن بتوان به چنین وابستگی هایی دل خوش کرد، بلکه با هر موجودی باید رابطه ای مناسب با شأن و جایگاهش برقرار کرد. اگر همواره دنیا را گونه ای گذرگاه بدانیم و باور کنیم که آن را جاودانگی و ثباتی نیست و تنها باید از آن گذشت، دیگر نگران نخواهیم شد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
ترس سازنده از مرگ کدام است؟یاد مرگ هنگامی می تواند مفید باشد که با یادآوری عذاب و عقاب روح در آن عالم همراه باشد و چنین یادآوری سازنده است و می تواند انسان را از کارهای زشت باز داشته و به انجام کارهای نیک وا دارد؛ ولی نباید از جسد میت ترسید، زیرا جسد بی روح میت مانند دیگر موجودات بی جان نمی تواند منشاء اثری باشد و چنان چه انسان به این مطلب فکر کند ترس او را از بین می برد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
چرا مرگ در کام ما تلخ است؟در حدیثی آمده که شخصی از ابوذر سؤال کرد« مالنا نکره الموت؟ قال لانکم عمرتم الدنیا و خربتم الاخرة فتکرهون ان تنتقلوا من عمران الی خراب؛(1) چرا ما از مرگ خوشمان نمی آید؟ وی در پاسخ گفت: برای این که دنیای خویش را آباد و آخرت خود را خراب کردیم، از این رو از رفتن خانه ای آباد به خانه ای خراب بدمان می آید». از این رو افرادی که آخرت خویش را آباد کرده اند به مرگ علاقمندند. علی«علیه السلام» فرمود:«بخدا سوگند انس پسر ابی طالب به مرگ بیشتر است از انس طفل به پستان مادر».(2)

« بخش پاسخ به سؤالات »

1) بحار الانوار، ج 6، باب حب لقاءالله، کتاب جامع الاخبار حدیث 42، ص 137.
2) نهج البلاغه عبده، مصر ص 41، خطبه 5.
چرا از مرگ می هراسیم؟ترس از مرگ دارای عللی هست گاهی شخص به جهت گناهانی که مرتکب شده، از مرگ وحشت دارد و به خاطر عذابی که در برزخ و در قیامت در انتظارش هست به وسیله توبه و ترک معصیت و بازگشت واقعی به خدا و انجام اعمال شایسته می توان از این ترس گریخت گاهی ترس بدان جهت است که انسان مرگ را نابودی می داند در اینجا کافی است که با فرهنگ مرگ در نظام دینی آشنا شود که مرگ نابودی نیست، کوچ کردن از منزل دنیا به منزل آخرت است، و گاهی ممکن است علت، جدا شدن از خانواده عیال، دوستان و خویشان و... باشد. که این مطلب را باید بداند که دنیا جایی نیست که در آن وابستگی دوام داشته باشد، با هر موجودی در شأن و موقعیتی فعلی که دارد باید در ارتباط باشیم، و لذا اگر از ابتداء به دنیا نگاه ابزاری داشته باشیم و باور کنیم که بقاء ندارد و پلی برای رسیدن به آخرت است، نگران نخواهیم شد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی