امام حسین و امام سجاد علیهم السلام و اصحاب

پرسشپاسخ
حضرت علی«علیه السلام» لباسهای کهنه و وصله دار می پوشید و می فرمود که حاکم و امیر باید مانند فقیرترین افراد تحت حکومت خود زندگی کند؛ با این وجود چرا امام حسین«علیه السلام» لباسهای فاخر می پوشید؟آنچه از بیانات امیرالمؤمنین، علی«علیه السلام» و احادیث امامان«علیهم السلام» به دست می آید این است که علی«علیه السلام» در زمان خلافتش با آن وضع زندگی می کرد، زیرا این وظیفه ی زمامدار و رهبر است که با مردم فقیر و بیچاره در زندگی هماهنگی کند و خود را از تشریفات زندگی بر کنار دارد، به همین لحاظ علی«علیه السلام» با فقیرترین و پست ترین افراد جامعه از لحاظ اقتصادی همه سطح بود. ولی علی«علیه السلام» خود در غیر زمان حکومت و دیگر امامان که از حکومت برخوردار نبودند، این وظیفه را نداشتند. به همین خاطر نظر لباس و وضع زندگی در سطح پایین جامعه قرار نداشتند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
زبور آل محمد«صلی الله علیه وآله» چیست؟زبور آل محمد«صلی الله علیه وآله» به «صحیفه سجادیه» که مجموعه دعاهای امام چهارم، زین العابدین«علیه السلام» است، گفته می شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
ماجرای ازدواج امام حسین«علیه السلام» با شهر بانو، دختر یزدگرد سوم صحت داشته است؟گرچه از سوی برخی از محققان ازدواج امام حسین«علیه السلام» با شهر بانو، دختر یزدگرد سوم و مادر گرامی امام سجاد«علیه السلام»، مورد اشکال قرار گرفته، ولی این مطلب را محدّثان بزرگی مانند مرحوم صدوق و دیگران روایت کرده و به صحت آن اعتماد هم داشته اند؛ با این وصف ردّ این قضیه به سهولت کار صحیحی نیست و نیاز به تحقیقات مفصّل و عمیق تری دارد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
سر مقدّس امام حسین«علیه السلام» در کجا مدفون است؟در این باره اختلاف نظر وجود دارد؛ برخی می گویند که در سوریه، در مسجدی که اکنون به «مسجد رأس الحسین«علیه السلام»» معروف است، مدفون می باشد. در برخی نقلهای تاریخی هم آمده که در نجف اشرف کنار امیرالمؤمنین«علیه السلام» دفن شده است. بنابر نظر دیگر سر آن بزرگوار توسط خلفای فاطمی به مصر برده شد.
برخی هم معتقدند که آن سر مقدّس به کربلا آورده شد و به بدن شریف حضرت ملحق گردید، که برخی از علمای شیعه همین قول را قوی دانسته اند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا در فرزندان امام حسین«علیه السلام»، حضرت علی اکبر بزرگتر بوده است یا امام سجاد«علیه السلام»؟در این باره اختلاف نظر وجود دارد. برخی معتقدند که حضرت علی اکبر«علیه السلام» از امام چهارم بزرگتر بوده اند، که از عبارات برخی از زیارت نامه ها هم همین مطلب فهمیده می شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
مادر گرامی حضرت سکینه«علیها السلام» کیست؟به طوری که در تاریخ نقل شده، مادر گرامی حضرت سکینه«علیها السلام» بانوی محترمی به نام «رباب» بوده است. وی دختر «امرئ القیس» شاعر معروف عرب بوده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا شهر بانو، همسر امام حسین«علیه السلام»، در واقعه کربلا حضور داشت؟خیر؛ زیرا بر طبق اخبار، ایشان پس از تولّد حضرت امام سجاد«علیه السلام» از دنیا رحلت کرده اند؛ لذا در حادثه کربلا حضور نداشته اند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
قبر حضرت زینب«علیها السلام» در شام است یا مصر؟معروف است که قبر حضرت زینب«علیها السلام» در شام در محلّی معروف به «زینبیه» است؛ در کتاب «هدیه الزائرین» از علّامه نوری نقل شده که در مدینه قحطی شد و در آن هنگام عبداللَّه بن جعفر با حضرت زینب«علیها السلام» به شام رهسپار شدند و در همان جا آن بانوی گرامی بیمار شد و از دنیا رحلت فرمود.
در مصر هم قبری است، معروف به مزار حضرت زینب«علیها السلام» که طبق نظر برخی، ممکن است این مزار مربوط به یکی دیگر از دختران حضرت علی«علیه السلام» باشد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
چرا محمد حنفیه، برادر امام حسین«علیه السلام»، در نهضت کربلا شرکت نکرد؟اگر امام حسین«علیه السلام» به محمد بن حنفیه امر کرده بود که در نهضت کربلا شرکت کند، بر وی لازم بود اطاعت نماید؛ ولی امام«علیه السلام» به وی امر نکرد؛ بنابراین، با آنکه محمد حنفیه در کربلا حضور نداشت و به همین جهت، فضیلت بسیار بزرگی را از دست داد، نمی توان وی را عاصی و گنهکار دانست.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اینکه امام سجاد«علیه السلام» در برابر نعمات الهی سجده شکر می نمودند، چگونه بوده است؟هنگامی که به امام سجاد«علیه السلام» نعمتی می رسید یا زیان از ایشان برطرف می شد، سجده شکر به جا می آوردند.
از این رو مطلوب و پسندیده است که انسان به پیروی از آن بزرگوار به همین صورت عمل کند؛ البته با رعایت دو نکته که توجّه به آن لازم است:
1. اینکه انسان باید سعی کند عمل او همراه خلوص نیت بوده و انگیزه ای غیر خدایی در نیّتش دخالت نداشته باشد.
2. اینکه اگر افرادی از این عمل انسان برداشت سوء می نمایند، انسان سجده شکر را در تنهایی و به دور از چشم آنان انجام دهد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
با اینکه خدا و پیامبر می دانستند که امام حسین«علیه السلام» کشته می شود و شمر قاتل آن حضرت است، آیا شمر را می توان مقصّر دانست؟کشتن امام حسین«علیه السلام» به دست شمر ظلم و ستم محسوب می گردد و کار وی از نظر عقلا محکوم و قبیح است؛ چرا که وی این جنایت را با اختیار انجام داده و کسی وی را در این کار مجبور نکرده است؛ بدین لحاظ او به خاطر کار خویش شایسته کیفر خداوند و عقوبت دائمی می باشد. برای روشن شدن مطلب به این مثال توجّه کنید:
اگر معلّمی بداند که دانش آموزی در یک مادّه درسی نمره لازم را نمی آورد، آیا این دانستن تأثیری در نحوه درس خواندن دانش آموز دارد؟ آیا می شود گفت که به دلیل اینکه معلم می دانست، او نمره لازم را در آن درس کسب ننمود؟ واضح است که چنین نیست؛ زیرا در اقدام به هر کاری اراده و تصمیم فاعل آن شرط اساسی است.
بنابراین، علم خدا و رسول خدا به اینکه شمر امام حسین«علیه السلام» را می کشد، علّت کشتن وی نیست، بلکه شمر به اختیار خویش اقدام به کشتن امام حسین«علیه السلام» کرده است؛ وی با برخورداری عقل و شعور کافی زشتی عمل خویش را درک می کرده است؛ پس اگر شمر، شمر شده و در نظر خدا و رسول او و پاکان جهان منفور گردیده، بر اثر کار ناشایسته خودش بوده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
هفت نفری که امام سجاد«علیه السلام» فرمودند: «خداوند ما را به واسطه آن ها برتری داده» کدامند؟هفت چیزی که امام سجاد«علیه السلام» فرمودند که: «خداوند ما را به واسطه آن ها برتری داده»، احتمالاً عبارتند از: پیامبر اسلام«صلی الله علیه وآله»، حضرت علی«علیه السلام»، حضرت حمزه سید الشهدا، جعفر طیار، امام حسن«علیه السلام» و امام حسین«علیه السلام» و حضرت مهدی«علیه السلام».

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیاتی از قرآن که سر مبارک امام حسین«علیه السلام» بر سر نی قرائت کردند به چه منظور بوده است؟ممکن است منظور امام«علیه السلام» از خواندن آیات مربوط به داستان اصحاب کهف و رقیم این باشد که همان گونه که داستان اصحاب کهف ورقیم از نشانه های خداست و در جنب قدرت الهی عجیب و شگفت انگیز نیست، داستان آن حضرت نیز از این لحاظ که با سر بریده قرآن می خواند، در حیطه قدرت خداوند عجیب نیست؛ امام با خواندن قرآن، زنده بودن خود و ارتباط ناگسستنی خویش را چه در زندگی و چه پس از مرگ با قرآن به مردم نشان دادند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
چرا ضریح مقدّس حضرت امام حسین«علیه السلام» شش گوشه است؟دو گوشه ای که ضریح امام حسین«علیه السلام» اضافه دارد مربوط به حضرت علی اکبر می باشد؛ زیرا چنین معروف است که حضرت علی اکبر را پایین پای امام حسین«علیه السلام» دفن کرده اند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
علّت بیماری حضرت سجاد«علیه السلام» در سفر کربلا چه بوده است؟امامان«علیهم السلام» نیز گاه مانند سایر مردم بیمار می شدند. حضرت سجّاد«علیه السلام» نیز در سفر کربلا در بعضی از روزها دچار کسالت و بیماری بودند. امّا اینکه برخی افراد بی اطّلاع به آن حضرت لقب «بیمار» می دهند، شایسته و صحیح نیست. حضرت سجّاد، مانند سایر ائمه«علیهم السلام» در همه عمر، مشغول فعّالیّتهای دینی و عبادت و پرستش خدای متعال بوده و گاه از جمله در کربلا براساس حکمت و مصلحت الهی مبتلا به کسالت و بیماری شده اند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا لقب «امام بیمار» برای امام چهارم، حضرت سجّاد«علیه السلام» صحیح است؟حضرت سجّاد«علیه السلام» در روز عاشورا بیمار شد، ولی این نباید سبب شود که به آن گرامی لقب «بیمار» داده شود، چرا که این کلمه ضعف و ناتوانی عمومی ای را در طول دوران زندگی ایشان در اذهان ترسیم می کند، در حالی که چنین نبوده است و آن حضرت در داستان کربلا در بیدارگری و روشنگری مردم و آگاه ساختن آنان به فجایع بنی امیّه و آشنا نمودن به رهبری پدر و جدّ خویش نقش مؤثّری داشته است.
به طور کلّی باید از ذکر لقب یا عنوانی که هتک حرمت به مقام مقدّس ائمه اطهار«علیهم السلام» باشد، خواه افراد توجّه داشته باشند که هتک حرمت است یا نداشته باشند، خودداری شود و تلفظ آن لقب یا عنوان به هیچ وجه جایز نیست.

« بخش پاسخ به سؤالات »
شباهت حضرت علی اکبر«علیه السلام» به پیامبر اکرم«صلی الله علیه وآله» چگونه بوده است؟در مورد شباهت حضرت علی اکبر«علیه السلام» به پیامبر«صلی الله علیه وآله» آمده است که وقتی حضرت علی اکبر«علیه السلام» از پدر اجازه میدان را گرفت و امام به او اجازه داد و چنین فرمود، خدایا ترا شاهد می گیرم که کسی را به جنگ این قوم می فرستم که شبیه ترین مردم است به رسول تو از نظر خلقت و خلق و خو.

« بخش پاسخ به سؤالات »
نام فرزندان امام حسین«علیه السلام» چه بوده است؟بنابر قول مشهور امام حسین«علیه السلام» سه پسر و دو دختر داشتند.
علی اکبر: در سال 61 هجری در کربلا شهید شدند.
علی اوسط: ملقب به زین العابدین که بعد از پدر پیشوای شیعیان شدند در واقعه کربلا 23 ساله بودند.
علی اصغر: در دهم محرم، شصت و یکم هجری در واقعه کربلا شهید شدند.
حضرت سکینه: دختر ربابه بنت امرءالقیس که یکی از زنان فاضله و بزرگ عرب است.
حضرت فاطمه: مادرش ام اسحاق به ازدواج حسن مغنی در آمدند.

« بخش پاسخ به سؤالات »

چاپ

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی