شانس

پرسشپاسخ
آیا شانس وجود دارد یا نه؟چیزی که شانس و اقبال و بخت و طالع می گویندش، ح قیقت ندارد. علّت هر حادثه خوب یا بدی، که برای انسان پیش می آید، یک دسته علل و عوامل واقعی است.
اندشه و رفتار و کوشش خود انسان و محیط نشو نما و اوضاع و شرایط زندگی اش، در سرنوشت او تأثیر دارد. در واقع، علّت روی دادن بسیاری از رویدادها، همین عوامل است. ولی گاهی ما از علل واقعی حوادث آگاهی نداریم و از این رو، منشأ آنها را شانس و اتّفاق می پنداریم، در صورتی که اگر دقّت کنیم، آشکار می شود که آن حادثه، بی علّت نبوده است.
با این همه به چند نکته باید توجّه داشت:
اوّل - هر حادثه ای از گذر مشیّت و اراده الهی پدید می آید و خداوند پیش از پدید آمدنش کاملاً از آن آگاه است. این نیز که تما رویدادهای جهان بر اساس علل و عوامل طبیعی تحقق می یابند، مشیّت الهی است.
دوم - بی گمان از عواملی که در حوادث زندگی مؤثّرند، اراده خود انسان است. اراده، نقشی چشمگیر در این جا دارد و چون انسان موجودی دارای اراده و اختیار است، چگونگی اراده و خواست و تصمیم گیری اش در چگونگی رویدادها مؤثّر است. ولی چنین نیست که هر چه بخواهد، روی دهد.
سوم - بر اساس آنچه از قرآن مجید و احادیث بر می آید، ایمان و عمل صالح - به ویژه دعا - در سرنوشت انسان مؤثّر است. چه بسا دعا و برخی دیگر از کارهای نیک - مانند صله رحم و صدقه که سرنوشت را عوض کنند و موجب فراخی رزق شوند. اگر رابطه انسان با خداوند استوار باشد و در دعا و نیایش پای فشارد، سرنوشتی خوش در انتظار اوست.
چهارم - اگر انسان در زندگی خویش کوتاهی نکند و وظایفش را انجام دهد، هر چه خداوند برایش مقدّر کند و در زندگی برایش پیش آید، خیر است گرچه همراه با تلخی و رنج باشد. انسان همواره باید از خداوند راضی باشد. رضا به قضای الهی و شکیبایی در رویدادهای ناگوار، از ارزشهای بزرگ و موجب نیل به کمال معنوی و ثواب بزرگ است.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی