تعدد پیامبران

پرسشپاسخ
چرا خدای متعال پیامبرانی بسیار فرستاده و هر یک از آنان با برنامه ای ویژه مردم را راهنمایی کرده است؟برای راهنمایی بشر هم به معارف و قوانین نیاز است و هم به معلّم و مربّی، یعنی کسی که با عمل، معارف و قوانین را به مردم بیاموزد و تربیت عملی آنان را به عهده گیرد. از این رو، خدای متعال در طول تاریخ همواره هم برنامه برای مردم فرستاده است و هم مربّی و آموزگار؛ یعنی در تمام روزگاران، پیامبران یا جانشینان آنان را به عنوان راهنما به مردم معرّفی کرده و نیز دین و شریعتی شایسته و بایسته به عنوان برنامه کار آن روزگار فرو فرستاده است تا بشر بتواند در راه ترقّی و تکامل و سعادت همه جانبه خود گامهایی بلند بردارد.
افزون بر این، در اثر عوامل گوناگون، مانند نبود وسایل کافی - چون کتاب - گاه ادیان الهی پیش از اسلام، در معرض تحریف و تغییر قرار می گرفته اند و این امر موجب می شده است که پیامبری نوین برای احیای معارف وحیانی و الهی مبعوث شود. سرانجام با بعثت پیامبر گرامی اسلام«صلی الله علیه وآله» و رشد عقلانی انسان، معجزه بزرگ آن حضرت، قرآن کریم، نازل شد و بدین سان دین اسلام به عنوان دین خاتم و همیشگی انسان، نیاز به برانگیخته شدن پیامبران دیگر را از میان برد. ولی باید دانست که اصول ادیان و برنامه های آسمانی همه یکی و مویّد یکدیگر بوده اند، همه پیامبران از خدای یگانه سخن گفته و همه آنان عمل نیک و اخلاق شایسته را ستوده و مردم را از وجود جهان پس از مرگ آگاه ساخته و بر آن بوده اند که بشر باید از شرک و بت پرستی و گناه و اخلاق ناپسند دوری کند.
کوتاه سخن آن که هیچ گونه اختلاف اساسی در برنامه پیامبران به چشم نمی خورد و تنها در بخشی از فروع دین - مانند نماز و روزه - گاه تفاوتهایی با یکدیگر داشته اند و البته چنین تفاوتهایی نیز تفاوت اساسی به شمار نمی آید.
پس، هدف همه ادیان و شرایع آسمانی یکی بوده و هر شریعتی، شریعت پیش از خود را کامل کرده است و سرانجام با آمدن شریعت اسلام، که کامل ترین شرایع و ادیان است، تجدید شریعت و نبوّت پایان یافته است و هدایت عملی مردم در زمان پیامبر اسلام«صلی الله علیه وآله» با خود آن حضرت و سپس با اوصیا و جانشینان گرامی آن بزرگوار بوده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی