مستحبات و مکروهات

پرسشپاسخ
آیا عمل به مستحبات و ترک مکروهات مانع کار و کوشش نمی شود؟عمل به مستحبات و ترک مکروهات به امید ثواب، شایسته است. دعاها از آثار شگفت انگیزی برخوردارند که اگر کسی با دقّت، تحقیق و اخلاص به آنها عمل کند، به نتایج چشمگیری دست خواهد یافت.
دعا نباید جانشین فعّالیّت اجتماعی و اقتصادی شود. در کنار تلاش اجتماعی اگر به دعا و ارتباط با خدا نیز توجّه شود، مشکلات به گونه قابل توجّه برطرف خواهد شد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا انجام مستحبّات موجب عفو گناهان می شود؟انجام اعمال مستحبّی سبب آمرزش گناهان است، ولی انجام گناهانی مانند: ترک نماز، روزه و گناهانی که به حقوق مردم ارتباط پیدا می کند باید تدارک شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا انجام مکروهات موجب عقاب خواهد شد؟شخص به دلیل انجام کارهای مکروه مؤاخذه نمی شود، امّا انجام این اعمال ممکن است سبب کدورت قلب، کم شدن فضیلت عبادت، عدم توفیق در تهذیب نفس و... شود و به تدریج به انجام حرام رغبت پیدا کند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
سوت زدن از نظر اخلاقی چه حکمی دارد؟سوت زدن کار خوب و پسندیده ای نیست؛ چه روز باشد، چه شب؛ ولی چون ممکن است در شب باعث آزار و ناراحتی بیشتری شود، شاید ناپسندتر باشد. در دائره المعارف دشتی آمده است:
«این عمل در شرع اسلام مکروه است و در حدیث از سوت زدن به حیوانات نهی شده است.(1)
و از امام صادق«علیه السلام» نقل شده است که: همسر لوط پیامبر«علیه السلام» هنگامی که مهمانی بر حضرت لوط«علیه السلام» وارد می شد، برای خبردادن به همسایگان سوت می زد و آنان چون می شنیدند، به خانه لوط«علیه السلام» هجوم می آوردند. به این سبب سوت زدن مکروه شد».(2)

« بخش پاسخ به سؤالات »

1) بحار الانوار، جل 105، ص 64.
2) بحارالانوار، جلد79، صفحه 264.
آیا امور مستحبّی همیشه باید انجام شود؟دعاها و نمازهای مستحبی مأثور لازم نیست همیشه خوانده شود، و اگر انسان یک روز بخواند و یک روز نخواند، ثواب به او داده می شود. البته دعاهایی که شرط آن ها این است که چند روز پشت سرهم، یاد به ترتیب خاص خوانده شود، باید به همان ترتیب انجام گیرد.
به هر حال، سیروسلوک دینی وقتی بخواهد به عنوان یک سری قوانین رشد انجام شود، باید همراه قانونمندی خاص خود باشد؛ چنانکه مثلاً در نهج البلاغه می خوانیم: قلب های شما اقبالی دارند و ادباری؛ یعنی گاه در شما میل عبادت زیاد می شود و گاه کم. آن گاه که روحیه شما و دلتان آماده بود به مستحبات بپردازید، و هنگامی که قلب بی میل بود به واجبات اکتفا کنید.(3)
زیرا کمی که مداوم باشد از زیادی که منقطع شود، بهتر است و امید سازندگی بیشتری دارد.(4)

« بخش پاسخ به سؤالات »

3) نهج البلاغه، کلمات قصار.
4) نهج البلاغه، کلمات قصار.

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی