غصب

پرسشپاسخ
خرید مالی که ندانیم غصبی است چه حکمی دارد؟مال غصبی را نمی توان خرید و در آن تصرّف کرد مگر با اجازه مالک آن که در این صورت معامله صحیح خواهد بود.
اگر به حکم اینکه مال در دست فروشنده است ندانیم غصبی است، حکم به ملکیّت او می شود و معامله آن اشکالی ندارد. همچنین اگر مالی به انسان بخشیده شود و نداند غصبی است، تصرّف در آن بی اشکال است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حکم اموالی که از بیت المال برداشته شده است، چیست؟اگر کسی اموالی را به ستم و غصب از بیت المال در اختیار گرفته باشد، حکومت اسلامی باید آن را به بیت المال بازگرداند. از حضرت علی«علیه السلام» نقل شده که آن گرامی وقتی به حکومت ظاهری رسید فرمود: «اَلا اَنَّ کُلَّ قَطیعَةٍ اَقْطَعَها عُثْمانُ وَ کُلَّ مالٍ اَعْطاهُ مِنْ مالِ اللَّهِ فُهُوَ مَردُودٌ فی بَیْت المال فَأنَّ الْحَقًّ الْقَدیمِ لایَبْطُلُهُ شَیٌ ء وَلَوْ وَجدْتُهُ قَدْ تَزَوَّجَ بِهِ الِنَّساءَ وَ مَلَکَ بِهِ اْلأِماءِ لَرَدَدُتُهُ؛ هر قطعه زمین یا ملکی که عثمان آن را از مال خدا به دیگران داده است باید به بیت المال بازگردد. گرچه زنان به وسیله آن ازدواج کرده و یا با آن کنیزان خریداری شده باشند».

« بخش پاسخ به سؤالات »
خرید زمین غصبی و درختکاری در آن چه حکمی دارد؟زمین غصبی از نظر شرعی قابل فروش نیست و اگر کسی آن را بخرد، مالک آن نمی شود. اگر پس از خریدن چنین زمینی، در آن درخت کاشته شود، اگر مالک، راضی به بودن درخت در آن نباشد، بر خریدار لازم است درخت ها را بکنَد و اجرت زمین را در مدّتی که درخت در آن بوده به مالک زمین بدهد و گودی زمین را پرکند؛ همچنین اگر قیمت زمین با کاشتن درخت پایین آمده است، باید تفاوت قیمت را به صاحب زمین بازگرداند.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی