امام جواد، امام هادي، امام عسكري، امام زمان

پرسشپاسخ
مأمون از ازدواج دخترش، ام الفضل با حضرت جواد«علیه السلام» چه اهدافی را دنبال می کرد؟1. مأمون می خواست با فرستادن دخترش به خانه امام جواد«علیه السلام»، آن حضرت را به دقّت زیر نظر داشته باشد. و دختر مأمون نیز، به راستی وظیفه خبر چینی و گزارشگری مأمون را انجام می داد.
2. مأمون می خواست با این ازدواج، امام را با دربار خود مرتبط کند و آن بزرگوار را به لهو و لعب و فسق و فجور بکشاند و بدین ترتیب، بر عظمت امام لطمه وارد سازد.
3. او می خواست با این امر، علویان را از اعتراض و قیام علیه خود باز دارد و خود را دوستدار و علاقمند به آنان وانمود کند.
4. هدف دیگر مأمون عوام فریبی بود. چنانکه گاه مأمون می گفت: «من به این وصلت اقدام کردم تا ابو جعفر«علیه السلام» از دخترم صاحب فرزند شود و من پدر بزرگ کودکی باشم که از نسل پیامبر و علی بن ابی طالب است.» امّا خوشبختانه این نقشه مأمون نیز بی نتیجه ماند؛ زیرا دختر مأمون هرگز فرزندی نیاورد و فرزندان امام جواد«علیه السلام» همگی از همسر دیگر امام که کنیزی سیرت و بزرگوار به نام «سمانه مغربیه» بود، به دنیا آمدند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
چرا لقب امام یازدهم «عسکری» است؟«عسکر» به معنی سپاه می باشد و چون محل سکونت آن حضرت در سامراء در محل پادگان نظامی بود و آن بزرگوار تحت نظر سپاهیان ترک دربار عبّاسی قرار داشت، به آن حضرت لقب عسکری داده شد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حدیثی از امام دهم، حضرت هادی«علیه السلام» بیان بفرمائید؟از آن حضرت روایت شده است که فرمودند: «یاد کن وقتی را که در برابر اهل خویش بر زمین افکنده می شوی؛ نه طبیبی است که تو را از مردن نجات دهد و نه دوستی که در آن حال به تو فایده رساند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
چرا امام دهم«علیه السلام» را «هادی» و امام دوازدهم را «مهدی» لقب داده اند؟تمام امامان و رهبران الهی، هم هادی(راهبر) بوده اند و هم مهدی(هدایت یافته)؛ بنابراین لقب یافتن برخی امامان به برخی از صفات، دلیل بر این نیست که آن صفت در امامان دیگر وجود نداشته است و اساساً در مورد لقب و اسم لازم نیست از تمام جهات، آن خصوصیّت ملحوظ باشد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
نام دختر مأمون که به همسری امام محمّد تقی«علیه السلام» درآمد، چه بود؟دختر مأمون که به همسری حضرت امام محمّد تقی«علیه السلام» درآمد، «امّ الفضل» نام داشت. این ازدواج احتمالاً جنبه سیاسی داشته و مأمون بدین وسیله می خواسته سرپوشی بر روی جنایت خویش، در مورد کشتن امام هشتم«علیه السلام» بگذارد.
حضرت امام علی النقی«علیه السلام» نیز، از دختر مأمون به دنیا نیامد؛ بلکه مادر گرامی وی «سمانه مغربیه» معروف به «سیّده» بوده است. آن بانوی بزرگوار همواره روزه مستحبی می گرفت و در زهد و تقوا نظیر نداشت. از حضرت هادی«علیه السلام» نقل شده که فرمود: «مادرم به حق من معرفت دارد؛ او از اهل بهشت است و شیطان سرکش به او نزدیک نمی شود.»

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا این مطلب که گوشت فرزندان حضرت فاطمه«علیها السلام» بر درندگان حرام می باشد، صحیح است؟این حدیث در داستانی مربوط به امام دهم«علیه السلام» نقل شده است؛ در زمان آن حضرت، زنی ادعا کرد که زینت، دختر حضرت امیرالمؤمنین«علیه السلام» است. او را نزد متوکّل آوردند و متوکّل برای روشن شدن ام از امام هادی«علیه السلام» کمک گرفت.
آن حضرت به حدیث مذکور که گوشت فرزندان حضرت فاطمه«علیها السلام» بر درندگان حرام است، تمسک فرمودند؛ آنگاه پیشنهاد شد که خود آن حضرت را نزد درندگان ببرند که وقتی حضرت هادی«علیه السلام» را نزد شیران درنده بردند، آن حیوانات آسیبی به ایشان نرساندند.
از استدلال حضرت معلوم می شود که اگر سادات دیگر هم در آنجا قرار می گرفتند، از گزند حیوانات مصون می ماندند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
چگونه از امام علی النقی«علیه السلام» فرزندی مانند جعفر کذاب باقی ماند؟عوامل متعددی در تربیت انسان مؤثّرند. عامل وراثت و تربیت خانوادگی در این امر اثر به سزایی دارد.
توضیح این که برخی از صفات و حالات روحی از پدر و مادر و از طریق وراثت به فرزند منتقل می شود و از آنجا که امام دارای صفات شایسته ای بوده است، فرزند ایشان، جعفر کذاب از این نظر اقتضای خوبی و شایستگی داشته است و از آنجا که امام مربی تمام انسان هاست و به اسرار و رموز تربیت صحیح، احاطه کامل دارد از لحاظ تربیت خانوادگی نیز تقصیری مرتکب نشده است؛ ولی باید توجّه داشت که یکی از عوامل مؤثّر در ایجاد صفات و حالات روحی شایسته، رفاقت و معاشرت است و با توجّه به اینکه در آن زمان حکومت بنی عبّاس باعث سقوط اخلاقی و معنوی جامعه شده بود، می توان گفت که جعفر کذاب در اثر محیط آلوده و فاسد دچار انحراف و فساد اخلاقی شد؛ به گونه ای که آن اقتضای طبیعی تکامل معنوی و اخلاقی وی تحت تأثیر این عامل قرار گرفت.

« بخش پاسخ به سؤالات »
چگونه امام جواد«علیه السلام» حاضر شدند با دختر مأمون ازدواج کنند؟ازدواج امام جواد«علیه السلام» با دختر مأمون معلوم نیست با طوع و رغیبت آن حضرت همراه بوده باشد بلکه احتمالاً جنبه تقیه داشته است.

« بخش پاسخ به سؤالات »

چاپ

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی