حیات در دیگر کرات

پرسشپاسخ
در کرات دیگر هم موجودات زنده زندگی می کنند؛ اگر چنین است آیا عاقل و مکلّف هستند؟زندگی موجودات زنده همراه با یک سلسله شرایط خاص است و چنانچه برای حیات شرایطی از قبیل هوا و آب و نور و غیره در جایی نباشد، در آنجا موجود زنده یافت نخواهد شد. اکنون دانشمندان دریافته اند که در بسیاری از کرات آسمانی مانند زمین شرایط حیات و زندگی وجود دارد و دارای خاک، کوه، حرارات، آتمسفر، آب و شب و روز می باشند و روی همین جهت حدس می زنند که گیاه و حیوان در آنها موجود باشد. حتّی بعضی از دانشمندان اروپا روی جهات فوق و قراین دیگر، احتمال می دهند در برخی کرات موجودات متمدّن تری از انسان وجود داشته باشند.
در متون اسلامی مطالبی آمده است که دلالت می کند در آسمان ها موجود زنده وجود دارد؛ برای نمونه به چند آیه از قرآن و روایات توجّه فرمایید:
1. «و من آیاته خلق السموات و الارض و مابث فیهما من دابة و هو علی جمعهم اذا یشاء قدیر؛ از نشانه های خداست آفرینش آسمان ها و زمین و جانداران و جنبدگانی که در آن دو پراکنده است و او بر جمع آنان هرگاه بخواهد قادر است»(1).
از این آیه استفاده می شود در آسمان نیز مانند زمین جاندار وجود دارد. دابّه از نظر لغت، هر جنبده کوچک و بزرگ حتّی انسان را شامل می شود؛ چنانکه در آیه دیگر فرموده است: «ان شرّالدوّاب عنداللَّه الصم البکم الذین لا یعقلون؛ به درستی که بدترین جنبده ها نزد خدا کرها و گنگ هایی می باشند که تعقل نمی کنند»(2). جالب این است که از این آیه کریمه احتمالاً استفاده می شود که موجودات عاقل هم در آسمان ها وجود دارد. امّا اینکه موجودات زنده و عاقل در کرات دیگر، از جهت تکلیف و ثواب و عقاب آنان چه وضعی دارند، معلوم نیست.
2. خداوند در قرآن کریم می فرماید: «تبارک الذی جعل فی السماء بروجا؛ خجسته باد خدایی که در آسمان برج هایی را قرار داد»(3). چنانچه منظور از برج ها کاخ ها باشد، ممکن است از این آیه استفاده شود که در کرات آسمانی افرادی چون انسان زندگی کنند که دارای تمدّن و صاحبان قصر و بنا می باشند. از امیرالمؤمنین علی«علیه السلام» روایت شده است: «هذه النجوم اللتی فی السماء مدائن مثل المدائن فی الارض؛ این ستارگانی که در آسمان وجود دارند، شهرهایی همانند شهرهای روی زمین می باشند».
روایات دیگری هم در این باره وارد شده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
1) سوره شوری، آیه 29.
2) سوره انفال، آیه 22.
3) سوره فرقان، آیه 61.
آیا وجود حیات در کرات دیگر موجب انکار خداوند نیست؟وجود حیات در کرات دیگر نه تنها وجود خدا را نفی نمی کند؛ بلکه دلیل دیگری بر وجود خداست؛ زیرا حیات در هر جا باشد دلیل بر این است که یک ذات مقدّسی وجود دارد که حیات از آنِ او و عین ذات اوست و هر موجود دیگری در هر کجا و هر شرایطی که باشد، حیات و زندگی خود را از آن مبدأ حیات گرفته است. اوست که حّی و قیّوم است؛ زنده ای است که مستقل و قائم به خویش است و هر چه جز او دارای حیات و زندگی است، حیاتش وابسته به ذات مقدّس اوست و موجودات زنده ای هم که در کرات دیگر وجود داشته باشند، مخلوق و آفریده آن آفریدگار بزرگ می باشند.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی