مرگ

پرسشپاسخ
وقتی که پای عقیده و حمایت از کشور در میان باشد. با ترس از مرگ چگونه برخورد کنیم؟ترس از مرگ علل گوناگونی دارد امّا علّت عمده آن است که انسان مرگ را نابودی بداند. در حالی که مرگ استمرار این زندگیست. و انتقال از جزیره ای به جزیره دیگر می باشد. مفهوم اعتقاد به معاد همین است.
قرآن عزیز پا را فراتر از همه اندیشه ها گذاشته و مرگ را یک آفریده خداوند می داند و حتّی مرتبه زندگی را بعد از آن ذکر می کند. در سوره ملک می خوانیم: «خلق الموت و الحیواة؛ خداوند مرگ و زندگی را آفرید.» چرا؟ «لیبلو کم...؛(1) تا شما را بیازماید...»
از همین جا یک دلیل دیگر ترس معلوم می شود. یعنی وقتی هدف را ماندن در همین دنیا بدانیم و به آن دلخوش باشیم و از آزمایش غافل شویم. دلبستگی ایجاد می شود و مرگ وحشت زاست چون مفادی کوچ است. امّا با توجّه به هدف و توجّه به استمرار حیات و حقارت دنیا در نزد اولیاء و شهیدان و درسهایی که در باطن خود دنیا مثل بیماریها و حوادث ناگوار موجودات، دل انسان وسعت می یابد و حتّی شوق مرگ در انسان زنده می شود. باید به این حالت اولیاء مراجعه کرد. علی«علیه السلام» در اوصاف متقین می فرماید: اگر نبود اجلی که خداوند بر آنان نوشته است، روح بی قرارشان از تن پرواز می کرد. از اشتیاقی که به ملاقات پروردگارشان دارند(2).
از ابوذر«علیه السلام» پرسش شد چرا ما از مرگ خشنود نیستیم؟
فرمود: اگر در خانه ای خوب و زیبا زندگی کرده باشید و بخواهند شما را به خانه ای مخروبه منتقل کنند ناراحت نمی شوید؟
پس شما خانه دنیا را آباد کرده و برای آخرت چیزی نفرستاده اید و توشه ای آماده نکرده اید. این دلیل ناخشنودی شماست.
در این باره مطالب و منابع زیادی موجود است. باید مراجعه کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
1) سوره ملک، آیه 2.
2) نهج البلاغه، خطبه متقین.

چاپ

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی