عقود / بیع / ملحقات مبحث بیع

پرسشپاسخ
آیا می توان کشمش یا انگور را به کسی که نمی دانیم از آن برای تهیه شراب استفاده می کند فروخت؟فروختن انگور یا کشمش به کسی که معلوم نیست از آن برای تهیّه شراب استفاده می کند، بی اشکال است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا «اسکونت کردن» چک جایز است؟اسکونت کردن چک به این معنا که از چک مدّت دار مبلغی کم شود تا به پول نقد تبدیل شود، در صورتی که صاحب چک راضی باشد، بی اشکال است.
برای آگاهی تفصیلی از مسائل مربوط به چک به رساله توضیح المسائل مراجع تقلید مراجعه کنید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر کسی که پولی را از دیگری گرفته تا جنسی برای او بخرد، مبلغ جنس را بیش از قیمت اصلی به او اعلام کند، حکم چیست؟کسی که از دیگری پولی گرفته تا برای او معامله ای را انجام دهد، نمی تواند برای خود چیزی بردارد. خریدار باید مبلغ خرید خود را به صاحب پول بگوید، اگر خریدی بیشتر از مبلغ اصلی را به صاحب پول گزارش کند مرتکب حرام و گناه شده است، ولی اگر جنس از پول خود می خرد می تواند پس از خرید، به قیمت بیشتر به او بفروشد و نباید دروغ بگوید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا می توان کالایی را ارزان خرید شده است به قیمت روز، گران فروخت؟اگر پس از خرید به قیمت کالا افزوده شود، می توان آن را به قیمت روز فروخت. اجناس مورد نیاز مردم را نباید از دسترس آنها دور نگه داشت و بعد از افزایش قیمت به مردم عرضه کرد. چنین کسانی بی تردید برخلاف مصالح انقلاب اسلامی و ملّت مسلمان عمل کرده اند. مخصوصاً در این شرایط، این کار، اخلاقی نیست.

« بخش پاسخ به سؤالات »
خرید اجناس قاچاق چه حکمی دارد؟خریدن اجناس قاچاق در صورتی که تخلّف از مقرّرات نظام جمهوری اسلامی محسوب شود، جایز نیست، ولی اگر خرید این اجناس در بازار شایع باشد و دولت با وجود آگاهی از آن، جلوگیری نکند و این مسئله نشان دهنده آن باشد که پس از رد شدن جنس قاچاق، معامله آن بی اشکال است، خرید آنها جایز خواهد بود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
خرید و فروش دلار چه حکمی دارد؟خرید و فروش دلار و مانند آن اگر از نظر نظام جمهوری اسلامی، تخلّف و جرم محسوب شود، جایز نیست.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا ادای دین از پول حرام جائز است؟اگر در معامله ای که عین پول، ثمن نیست و مبلغی به عنوان وفای ذمّه به فروشنده پرداخت می شود، بخشی از پول حرام باشد، به اندازه مبلغ حرام، ذمّه خریدار به فروشنده مشغول است ولی اصل معامله صحیح است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا کم کردن چک و سفته جائز است؟اگر چک یا سفته حاکی از دَین باشد، کم کردن آن بی اشکال است؛ مثلاً اگر شخصی که چک سه ماهه به مبلغ صد هزار تومان در اختیار دارد و در واقع طلبکار این مبلغ است، می تواند صد هزار تومانی که در ذمّه دهنده چک دارد به نود هزار تومان به شخص ثالث بفروشد. حضرت امام«قدس سره» در تحریرالوسیله این نوع معامله را صحیح دانسته است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
چرا زمین که از آنِ خدا است و برای انسان آفریده شده خریداری می شود؟تمام موجوداتی که در اختیار و مورد استفاده انسان است، مِلک خداست و برای انسان آفریده شده است؛ پس چرا نتوان آن را براساس ضوابط و معیارها نقل و انتقال داد؟ زمین ابتدئاً قابل خرید و فروش نیست، بلکه کسی که زمین را احیا و در آن کار کند، مالک آن می شود و می تواند آن را به دیگران بفروشد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی