محمد صلی الله علیه و آله / پس از بعثت / خاتمیت رسول الله

پرسشپاسخ
خاتمیت رسول الله«صلی الله علیه وآله» چه آثاری دارد؟با خاتمیت رسول الله«صلی الله علیه وآله» هم نبوت تشریعی و هم نبوت تبلیغی پایان پذیرفت و از آن پس تبلیغ دین به دانشمندان دینی سپرده شد. علما از این نظر جانشین انبیاء هستند. از آثار ختم نبوت، جانشینی علم و عقل بجای وحی تبلیغی است. به این معنا که انسان در این مرحله به اجتهاد و تفقه در دین می پردازد و به بلوغ فکری شگرفی دست می یابد. به عبارت دیگر دانش و تفقه جانشین نبوت تبلیغی می شود. که این امر در رشد فکری جامعه بشری نقش بسزایی دارد.
از دیگر آثار خاتمیت، حفظ آثار و منابع اولیه دینی، بلکه حفظ منابع فرهنگها و ملل پیشین از طریق ترجمه و... می باشد. چرا که در دوره های پیشین منابع دینی و علمی یا در اثر حوادث مختلف از بین می رفت و یا دچار تبدیل و تغییر و تحریف می گردید(1).

« بخش پاسخ به سؤالات »
1) مجموعه آثار مرحوم مطهری، ج 3، ختم نبوت، ص 173 - 176.
رمز خاتمیت رسول الله«صلی الله علیه وآله» چیست؟در عصر ظهور رسول الله«صلی الله علیه وآله» بشریت به بلوغ و رشد فکری لازم برای دریافت مکتب کامل و همیشگی رسیده بود. نگاهی به تاریخ پیامبران و توجّه با این امر که معجزه بزرگ رسول الله«صلی الله علیه وآله» قرآن و از مقوله کلام بود، گواه روشنی بر این امر است. در جای جای قرآن، معاندان و منکران از رسول الله«صلی الله علیه وآله» معجزاتی می خواستند، امّا می بینیم که قرآن، تنها بر پیام حق خود که رسول الله«صلی الله علیه وآله» بر آن مبعوث شده بود، تأکید می کند. از این پس این تلاشی علمی دانشمندان بود که باید با تدبر در قرآن و با اجتهاد و تفقه در دین، به حفظ و اشاعه تمامی ابعاد دین بپردازند و نیازهای عصر خویش و جامعه خود را پاسخگو باشند.
علاوه بر این، شرایع سابق پس از چندی دچار تبدیل و تغییر و تحریف می شدند؛ امّا در عصر ظهور اسلام، بشریت به درجه ای از رشد رسیده بود که می توانست دین را از هرگونه تبدیل و تحریفی حفظ کند. به گونه ای که اکنون پس از گذشت 12 قرن از زمان غیبت صغری و آغاز غیبت کبری، چهره اسلام ناب و راستین، تابناک و درخشان برای همه حق جویان و حق طلبان می درخشد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی