اشتغال

پرسشپاسخ
روشن است که انسان فقیر گرفتار است، رهنمود دین برای نجات از فقر چیست؟فقر مساوی با نیازمندی است و نیاز وقتی برطرف نگردد ممکن است انسان را از راه صحیح بیرون کند. امّا فقر دو نوع است:
فقر اجباری.
فقر اختیاری.
فقر اختیاری همانست که اولیاء دین و انسان های وارسته با بخشش و ایثار مال خویش خود را در سطح فقراء نگه می دارند.
امّا فقر اجباری علل متفاوتی دارند ممکن است استعمار و سلطه طلبان جامعه ای را استثمار کنند و منابع آنان را غارت نمایند که دچار فقر شوند و ممکن است گاهی به خاطر عدم تلاش باشد. تلاش برای زندگی آن چیزی است که در دین عزّت است حتّی اگر انسان دارا باشد در حدیثی آمده است وقتی یکی از یاران امام صادق«علیه السلام» به خاطر بی نیازی از کار دست کشیده و فقط به عبادت پرداخته بود فرمود به عزّت خویش باز گرد و نیازی را از دیگری برآورده کن.
امّا بعد از تلاش، البته رهنمودهایی در دین برای گسترش روزی آمده است که از جمله، دوام وضو - قرائت سوره واقعه بعد از نماز عشاء و بعضی دعاهای دیگر که البته اینها هرگز با اصل تلاش منافاتی ندارند.
صورت دیگری نیز ممکن است تصوّر شود و آن امتحانی است که سنّت لازم زندگی انسان مؤمن است هر جند فقیر با صبر و شکیبایی امتحان می شود. امّا امتحان انبیاء نیز هست که شکر انبیاء برطرف کردن نیاز فقر است. و نردبانی برای کمال هر دو حساب می شود. در قرآن از این سنّت با عنوان بلاء در سوره بقره و سوره دیگر یاد شده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
برای انتخاب شغل به چه معیارهایی توجه کنیم؟با توجّه به شرایطی خود سعی در برتر دارد. در انتخاب شغل آنچه معمولاً مورد توجه است، گذران معیشت مادی است انسان دوست دارد شغلی را که زحمت و درآمد بیشتر داشته باشد برگزیند. اما در این باره باید به نیاز جامعه نیز توجه کرد. بی تردید در جامعه نیازهای بسیاری هست که باید برآورده شود و شغل های متنوّع پاسخگوی این نیازها است.
برای انتخاب شغل بهتر باید دید کدام نیاز مهم تر است؛ طبعاً شخصی که پاسخگوی این نیاز باشد، ارزشمندتر خواهد بود. نیازهای روحی و معنوی انسان مهم تر از سایر نیازها است؛ بنابراین شغلی که پاسخگوی نیازهای معنوی باشد ارزشمندتر است. از این رو آموزگاران شغل ارزشمندتری دارند. همچنین تعلیم علومی که سهم بیشتری در تکامل انسان دارند، از اهمیت بیشتری برخوردارند علم دین که سبب تکامل انسان در این جهان و جهان دیگر است، دارای ارج بیشتری است؛ بنابراین کسی که بتواند با تحصیل علم دین، نیازهای معنوی مردم تأمین کند، ارزش اجتماعی بیشتری دارد.
هر شغلی همچنین با نیت کسب رضای خدا ارزش می یابد؛ مثلاً تاجری که از درآمد خویش برای یاری محرومان و مستمندان و اداره حوزه های عملیه استفاده می کند، حرفه ای ارزشمند دارد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی