ارث

پرسشپاسخ
اگر کسی با وجود وارث دیگر، در زمینی زراعتی ارثی کار کند، مالک آن می شود؟اگر یک نفر از وارثان در زمین ارثی یی که هنوز تقسیم نشده با رضایت بقیّه وارثان تصرّف کند، محصول به دست آمده را به طور کلّی مالک است. اگر بدون رضایت بقیّه در زمین تصرّف کند، مالک محصول است، امّا باید برای پرداخت سهم دیگران اجرت المثل آن را بپردازد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
ارث کسی که مادر، دختر و سه خواهر از او مانده چگونه است؟در چنین صورتی خواهران ارث نمی برند و آنچه از وی مانده(پس از ادای دیون واجب و انجام وصیّت های میّت) به چهار قسمت تقسیم می شود: یک قسم به مادر و سه قسم به دختر داده می شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا خواهر پدری، ارث می برد؟اگر میّت، برادر و خواهر پدری و مادری دارد، برادر و خواهر پدری که از مادر از میّت جدا است، ارث نمی برد. در صورتی که میّت، خواهر و برادر پدری و مادری نداشته باشد، اگر فقط یک خواهر یا یک برادر پدری داشته باشد، همه مال به او می رسد، و اگر چند برادر یا چند خواهر پدری داشته باشد، مال به طور مساوی بین آنان تقسیم می شود، همچنین اگر برادر و خواهر پدری داشته باشد، هر برادر دو برابر خواهر ارث می برد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا پدر می تواند در وصیّت خود به پسر بزرگ سهم بیشتری از ارث بدهد؟تقسیم ثروت در زمان حیات، ارث نیست. ارث مالی است که بعد از مرگ به ورثه می رسد. پدر در حال حیات می تواند هر گونه که بخواهد به فرزندان مال ببخشد. فرزند ارشد بعد از پدر حقّ ارث بیشتر ندارد و حق ارث او با دیگر پسران مساوی است، مگر در مورد چیزهایی مثل: انگشتر، شمشیر و قرآن که در رساله های عملیّه تفصیل آن ذکر شده است. همچنین اگر پدر، فرزند ارشد را وصی خود قرار داده باشد، می تواند برای او حقّ وصیّت قرار دهد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
تقسیم ارث چگونه است؟در تقسیم ارث به نکاتی چند باید توجّه کرد:
1. در صورتی که میّت صغیر دارد، اگر وصیّت کرده یا برای او قیّم برگزیده است، وصیّ یا قیّم متصدّی کارها می شود و اگر جدّ پدری صغیر زنده باشد، او نیز ولایت دارد. در غیر این صورت، باید برای تصدّی این کار از مجتهد جامع الشرائط اجازه گرفت.
2. نخست باید تمام دیون و وصیّت های میّت را از اصل مال پرداخت.
3. کسی که از دنیا می رود، چنانچه فرزند داشته باشد، همسرش 18 از آنچه به جا گذاشته، ارث می برد. اگر یک همسر در میان باشد، این مال به او داده می شود و اگر دو همسر باشد، میانشان تقسیم می شود.
4. زن از زمین، مطلقاً - نه از عین و نه از قیمتش - ارث نمی برد. همچنین از عین ساختمان ارث نمی برد، ولی از قیمتش ارث می برد.
5. اگر فرزندان میّت، همگی پسر یا دختر باشند، پس از این که سهم همسر را محاسبه می کنند، باقی مال را به طور مساوی میان فرزندان بلاواسطه تقسیم می کنند و اگر مثلاً، فرزندانش چهار دختر و دو پسر باشند، به هر پسر، دو برابر سهم دختر می دهند؛ مثلاً برای دو پسر، چهار سهم در نظر می گیرند. و این با سهم چهار دختر، می شود هشت سهم؛ یعنی به هر پسر دو سهم و به هر دختر، یک سهم می دهند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا فرزند فرزند، با وجود پدر فرزند، ارث می برد؟کسی که از دنیا می رود، چنانچه فرزند داشته باشد، فرزند فرزندش ارث نمی برد. بنابراین، کسی که دارای پسری است و دخترانی داشته که از دنیا رفته اند، ولی اولاد آنان زنده اند، این اولاد چیزی را به ارث نمی برند؛ ولی می تواند وصیّت کند که از ثلث مالش هر مقدار بخواهد، به آنان بدهند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حکم مرده ای که در زمین غصبی دفن شده است، چیست؟مرده را نمی توانند در زمینی که صاحبش راضی نیست، دفن کنند. چنانچه او را دفن کنند و مالک زمین راضی نباشد، می توانند قبر را نبش کنند و بشکافند و میّت را بیرون آورند و در زمین مباح دفن کنند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا پدر می تواند اموالش را به یکی از پسرانش ببخشد؟اگر پدر زنده و در سلامت عقلانی باشد و تمام اموالش را به یکی از پسرانش ببخشد، اموال بخشیده شده، ملک آن پسر است و فرزندان دیگر در آن اموال حقّی ندارند و بعد از مرگ پدر از آن اموال ارث نمی برند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اموال پسری که فوت کرده و دارای عیال و فرزند است تقسیم می شود چگونه تقسیم می شود؟اموال پسر باید کاملاً از اموال پدر تفکیک شود تا معلوم شود مقدار ارث جای مانده چقدر است. هشت یک مال را زن به ارث می برد. البته زن از اموال منقول ارث می برد نه از زمین و بهای آن. زن همچنین از خانه مانند بنا و درخت ارث نمی برد، ولی از قیمت آنها ارث می برد و فرزندان هم، پسر 2 برابر دختر ارث می برد. باقی مانده اموال طبق موازین شرع - که در رساله های علمیّه نوشته شده است - تقسیم می شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا زنی که عقد شده، از شوهرش که فوت کرده ارث می برد؟مردی که فوت کرده اگر به زن عقد کرده خود، دخول و جماع کرده باشد- در قُبُل یا دُبُر - اگر چه به مقدار حشفه و بریدگاه باشد. و حتی برای یک دفعه باشد، زن در حکم زوجه مدخوله است و مانند سایر زنها مهریه اش باید داده شود. و اگر به زن دخول نشده -نه در قُبُل و نه در دُبُر - حتّی به مقدار حشفه، در این صورت به حسب فتوای بعضی از مراجع تقلید نصف مهریه به او می رسد. ولی برخی دیگر فرموده اند: تمام مهریه - مانند آیةا...العظمی گلپایگانی«رحمه الله» - و برخی دیگر فرموده اند: باید بین تمام مهر و نصف مهر با ورثه مصالحه نماید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا کسی که دختری را بزرگ می کند از او ارث می برد؟زنی که دختربچه دیگری را بزرگ می کند و شوهر می دهد، چنانچه در کودکی به آن دختر شیر نداده باشد به هیچ وجه حکم مادر را ندارد. و به شوهر آن دختر محرم نمی شود و ارث هم نمی برد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
شخصی در حال حیات و سلامت، مالی را به یکی از فرزندانش ببخشد، از نظر شرعی آیا این کار درست است؟از نظر شرعی اشکال ندارد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر اموال پدر مخلوط به حرام باشد. فرزند چه وظیفه ای دارد؟پدری که مال حرام و حلال درهم دارد؛ فرزندش می تواند از مرجع تقلید خویش یا نماینده او اجازه تصرف در مال پدر بگیرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
هدایایی که مرد به زن می دهد بعد از فوت زن چه حکمی دارد؟هدایایی که در حال عقد قبل از عروسی، پسر برای دختر می آورد. مانند طلا و زیورآلات در صورتی که ملک او نکرده باشد و دختر از دنیا برود یا طلاق بگیرد. متعلّق به شوهر می باشد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی