نفخ صور

پرسشپاسخ
مقصود از «دمیدن در صور» چیست و چگونه است؟پیش از برپا شدن قیامت، مرگِ تمام اهل زمین و آسمان ها فرا می رسد. این حقیقت را قرآن چنین بیان می کند: «و نُفِخَ فی الصّور فَصَعِقَ مَن فی السَّموات وَ مَن فی الارض اِلّا مَن شَاءَاللَّهُ ثُمَّ نُفِخَ فیه اُخری فَاِذاهُم قیامٌ یَنْظُروُنَ(1)؛ و در صور دمیده می شود، آن گاه هر که در آسمانها و زمین است، از فریادش جان می دهد، جز کسی را که خدا بخواهد. سپس، باری دیگر در صور دمیده می شود. آن گاه مردم زنده می شوند و در انتظار [سرنوشت ] خود می ایستند.»
موضوع دمیدن در صور، افزون بر قرآن، در احادیث شیعه و سنّی نیز آمده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »

1) سوره زمر، آیه 68.
دمیدن در صور چگونه است؟پیش از برپا شدن قیامت، مرگ تمام اهل زمین و آسمانها فرا می رسد.
این حقیقت را قرآن چنین باز می گوید: «و نُفخَ فی الصّور فصعق من فی السموات و من فی الارضِ الّا من شاء اللَّه ثُمَّ نُفِخَ فیه اُخَری فاِذا هم قیام یَنْظُرون؛ و صور دمیده می شود. پس، هر که در آسمانها و زمین است از فریادش او جان می دهد، جز کسی که خدا بخواهد... .»
پس از مدّتی، باری دیگر در صور دمیده می شود، ولی بار مردم زنده می شوند و از قبرها بیرون می آیند و در انتظار سرنوشت خود می مانند.
موضوع دو بار دمیدن در صور، افزون بر قرآن در احادیث شیعه و سنّی نیز آمده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
وضعیت روح پس از نفخ صور چگونه خواهد بود؟آنچه از بررسی آیات قرآن و احادیث اهل بیت عصمت«علیهم السلام» برمی آید، این است که روح پس از انتقال از این جهان، باقی است(2). معنای مرگ انسان ها قطع تعلّق ارواح از بدن های آنان است؛ ولی روح از بین نمی رود و همچنان در عالم برزخ متنعّم یا معذّب خواهد بود و هیچ کس به جز خداوند متعال وجود نخواهد داشت. معنای این جمله که جز خدا هیچ کس وجود ندارد، به حسب ظاهر این است که موجوداتی که خداوند در این جهان طبیعی و عالم دنیا آفریده است، همه گرفتار مرگ می شوند؛ البته این مطلب جای تحقیق و دقّت بیشتری دارد که بحث های علم کلام و آیات و احادیث مربوطه عهده دار آن هستند.

« بخش پاسخ به سؤالات »

2) بحار الانوار، ج 6، باب 2.

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی