ملحقات مبحث مطهرات / مبطلات طهارت / جماع و احکام جنابت

پرسشپاسخ
آیا شخصی که استمناء کرده جنب است؟شخصی که استمناء کرده(با خود کاری کرده که از او منی بیرون آمده است) جنب شده و برای انجام واجبات مانند نماز، بر او غسل واجب است و اگر بدون غسل نماز به جا آورده باید آنها را قضا کند. چنین شخصی اگر نمی دانسته چه مدّتی بر جنابت باقی بوده است، باید به قدری قضای نماز را به جا آورد که مطمئن شود قضایی بر عهده او نیست.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا کسی که غسل جنابت بر عهده اوست می تواند جماع کند؟کسی که غسل جنابت بر او واجب شده است، قبل از غسل می تواند مجدداً با همسر خود نزدیکی کند و اگر نزدیکی کرد، یک غسل بیشتر بر او واجب نیست.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا خوابیدن شخص جنب اشکال دارد؟خوابیدن کسی که در حال جنابت است اشکالی ندارد. در برخی شرایط، شخص جنب قبل از غسل یا تیمّم - اگر وظیفه اش تیمّم است - نباید بخوابد؛ مثلاً در ماه مبارک رمضان قبل از اذان صبح در صورتی که جنب می داند اگر بخوابد تا صبح برای غسل بیدار نمی شود، نباید با حال جنابت بخوابد، بلکه باید غسل کند و سپس بخوابد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
درباره مسئله 349 رساله امام«رحمه الله» توضیح دهید.در این مسئله، جماع - که یکی از اسباب جنابت است - توضیح داده می شود. جنابت که غسل را بر انسان واجب می کند، توسّط جماع تحقّق می یابد، چه با زن باشد چه با مرد، در جلو باشد یا عقب، با شخص بالغ باشد یا با نابالغ. روشن است که قسمتی از اینها حرام و گناه، است؛ مثلاً جماع با مرد، لواط است و حرام و از گناهان برگ محسوب می شود. جماع با زن اجنبی و پسر و دختر نابالغ نیز حرام و گناه است. کسی که این اعمال را انجام دهد با اینکه گناه مرتکب شده است، ولی جنب می شود و باید غسل جنابت انجام دهد.
همچنین نزدیکی با همسر - که حلال است - نیز باعث جنابت می شود و باید غسل کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
در تلقیح مصنوعی که منی از طریق سرنگ وارد رحم زن می شود آیا غسل جنابت بر زن واجب است؟دو چیز باعث غسل جناب می شود: «خروج منی» و «جماع» و چون مورد مذکور شامل هیچ یک از این موارد نیست، غسل بر زن واجب نمی شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر بعد از جماع، منی بیرون نیاید، غسل لازم است؟آمیزش و جماع موجب غسل جنابت می شود اگر چه منی بیرون نیاید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
چه رطوبتی حکم جنابت دارد؟رطوبتی را می توان جنابت محسوب کرد که یا انسان علم به مَنی بودن آن داشته باشد و یا علایم سه گانه(با شهوت و جَستن بیرون آمدن و سست شدن بدن) را دارا باشد. به نظر امام«رحمه الله» در زن کافی است که با شهوت بیرون آمده باشد تا حکم به جنابت شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر انسان در بین روز در ماه رمضان محتلم شود باید همان موقع غسل کند؟کسی که در روز ماه رمضان محتلم شود از جهت روزه دار بودن لازم نیست غسل کند، بنابراین که اگر نماز ظهر و عصر را خوانده و بعد از ظهر محتلم شده است، لازم نیست تا قبل از مغرب غسل کند، ولی اگر نماز ظهر و عصر را نخوانده باشد باید برای نماز غسل کند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا ورود به مساجد در حال جنابت جایز است؟در حال جنابت، توقّف در مساجد حرام است، ولی اگر از یک در داخل و از در دیگر خارج شوند یا برای برداشتن چیزی بروند، بی اشکال است. احتیاط واجب آن است که در حرم امامان هم توقّف نکنند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا شخص جنب می تواند نماز را تا بعد از پاک شدن به تأخیر بیندازد؟نماز در هیچ حالی ساقط نمی شود. اگر کسی جنب شده و وظیفه اش غسل است باید غسل به جا آورد و اگر نمی تواند غسل کند و وظیفه اش تیمّم است، باید برای نماز تیمّم بدل از غسل انجام دهد و نماز بخواند و زمانی که امکان غسل بود، غسل جنابت کند. لباس های نجس را نیز در صورت امکان باید تطهیر کند و با لباس پاک نماز بخواند. تفصیل این مسائل در رساله مراجع تقلید آمده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر کسی خواب ببیند که جنب شده است و بعد از بیداری اثری از جنابت نبیند، آیا باید غسل کند؟غسل در صورتی واجب است که اثر جنابت، ملاحظه و علم به آن حاصل شود، در صورت شک، غسل لازم نیست.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا بدن و لباس جنب، نجس است؟لباس فرد جنب نجس نیست مگر اینکه آلوده به منی شود، قسمت هایی از بدن جنب که آلوده به منی نشده پاک است و اگر بعد از آلوده شدن، آن قسمت ها را بشوید و عین نجاست را برطرف کند، پاک می شود، امّا برای انجام عبادت، واجب است غسل کند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
تا چند سال بعد از سنّ تکلیف اطّلاعی از مسئله غسل نداشتم و نمی دانستم شخص جنب باید برای انجام نماز و روزه غسل کند، حکم شرعی نماز و روزه هایی که در این مدّت به جا آورده ام، چیست؟قضای نمازهایی که در حال جنابت به جا آورده شده واجب است؛ همچنین قضای روزه های فوت شده در حال علم به جنابت به سبب احتلام و خروج منی و هر چیز دیگر واجب است، بلکه با توجّه به جهل مکلّف به وجوب غسل جنابت در ایّام روزه اقوی این است که کفّاره نیز واجب است؛ این در صورتی است که جهل از روی تقصیر باشد، ولی اگر انسان جاهل به جنابت باشد و هنگام طلوع فجرِ روزی که روزه می گرفته است، التفاتی به جنابت نداشته، قضای روزه بر او واجب نیست و روزه اش صحیح است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
؟« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر بعد از جنابت وقت برای غسل کردن نباشد و یا شخص خجالت بکشد حمام برود، آیا می توان تیممّ کرد؟اگر برای غسل جنابت وقت نبود، به گونه ای که با انجام، تمام یا قسمتی از آن نماز قضا می شود، باید تیممّ بدل از غسل به جا آورد. همچنین اگر مثلاً به دلیل سردی آب، ضرر داشتن، در اختیار نبودن یا به دلایل دیگر - که تفصیل آن در رساله های عملیه آمده است - نتوان غسل کرد، باید تیممّ بدل از غسل به جا آورد. به دلیل خجالت از انجام غسل نباید تیممّ کرد. خجالت در چنین مواردی نادرست، است، در این صورت اگر تیممّ شود باید نمازها را قضا کرد.
اگر کسی بدون عذر فقط به دلیل خجالت کشیدن غسل نکند و روزه بگیرد - هر چند تیممّ کرده باشد - روزه اش باطل است و باید آن را قضا کند و اگر مقصّر بوده و می توانسته از مسأله آگاه شود، باید علاوه بر گرفتن روزه های باطل شده، کفّاره آنها را نیز بپردازد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی