رهنمودها

پرسشپاسخ
چه چیزهایی از معیارهای اساسی ازدواج بشمار می آید؟در امر ازدواج که پیامبر اسلام«صلی الله علیه وآله» آن را سنّت خویش نامید، چند مطلب باید ملاحظه شود.
1. تحقیق درباره اخلاق همسر آینده.
2. علاقه دو طرف نسبت به یکدیگر، اما علاقه ای عقلانی و انسانی نه صرفاً شهوانی.
3. سهل گرفتن مسأله ازدواج و پرهیز از اسراف ها و شرایط پیچیده برخی از خانواده ها و حرکت متعادل با توجّه لازم به شرایط مادی موجود.
4. قانع بودن زوج و زوجه به درآمد فعلی و تفاهم در امور و شؤون زندگی، بخصوص در مسأله اقتصاد خانواده.
5. توانایی از برخورد صحیح دو همسر و اعمال صفات عفو، بخشش، گذشت، مدارا و...
6. توجّه به داشتن نسل و فرزندانی پاک و متدین.
7. مطالعه چند کتاب مفید در این باره؛ مثل آیین همسرداری (آیةاللَّه امینی)، بهشت خانواده (آقای مصطفوی) یا کتاب های دکتر علی قائمی.

« بخش پاسخ به سؤالات »
هر وقت درباره مسائل جنسی جوانان صحبت می شود، نصیحت می شنویم که باید زودتر ازدواج کنید. آیا مشکل جوانان فقط با نصیحت حل می شود ؟ما هم با شما موافقیم که این مشکل با نصیحت تنها حل نمی شود. اگر می خواهد که اعتراف کنیم شرایط اقتصادی و مشکل های موجود مقصرند و مسئولین نظام به ویژه باید در این باز، فکری کنند، ما تا اندازه معقول آن را اعتراف می کنیم.
اما عزیزان جوان باید بدانند که این شرایط کم و بیش بوده و خواهند بود پس ما ناچاریم حداقل از نظر روحی خود را نبازیم. و همچنین به میزانهای دیگری که در مکتب داریم اشاره کنیم. در گزارش مبسوطی در روزنامه کیهان با جوانانی صحبت شده بود که امکانات داشتند اما به دلیل ضعف روحی، وسواس در گزینش، عدم معیار انتخاب، بی نیازی مصنوعی یا به خاطر بالا رفتن سن، ازدواج نمی کنند. بنابراین باز هم می گوئیم با توکل بر خدا اقدام کنند و از چند مورد جواب ردّ سرخورده نباشند. به چند ملاک که توان روحی را می افزاید توجه می دهیم.
خداوند توانا که فقیر نمی شود! در قرآن فرموده اند ازدواج کنید و اگر فقیر هستید. خداوند توانگری می بخشد (سوره نور) و به همین دلیل در عرف مردم می گویند خداوند پول عروسی را می رساند علی«علیه السلام» در نهج البلاغه بخش کلمات قصار می فرماید: از هر چیز که ترسیدی خود را در معرض آن قرار بده، زیرا عقب نشینی تو از آنچه خوف داری بیشتر صدمه می زند. نمونه های موفقی در این نوع اقدامات داشته ایم که خاطرات شیرینی را رقم زده است.
زیرا کاملاً روشن است ازدواج، ارتباط جدید است و از ارتباط جدید امکانات جدیدتر متولد می شود. موارد زیادی تحصیل امکانات بعد از اقدام بدست آمده، حتی از طریق خانواده همسر تسهیلاتی آماده شده. و این همان مفهوم حرف ارزشمند پیامبراکرم«صلی الله علیه وآله» می باشد که فرمود ازدواج، رزق و امکانات را جلب می کند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
برای تسهیل ازدواج دانشجویی چه راهی را پیشنهاد می کنید؟اگر اهل واقع نگری به مسائل زندگی باشید متوجه می شوید، ازدواج دانشجویی ویژگی ندارد. زیرا در هر زمان گرفتاریهای خاص خود را دارد. بگذریم از اینکه دانشجو یک امتیاز هم دارد و آن نگاه مثبت خانواده ها به اوست. زیرا دانشجویی را نوعی خروج از بلاتکلیفی جوان می دانند. ولی آنچه ما را در زحمت انداخته تشریفات عدم توکل و ترسهای بیجا و پُزهای بی ثمر است.
از آنجا که با فضای دانشجویی آشنا هستیم، صمیمانه عرض می کنیم که دانشجو نباید به خاطر تغییر محیط از هویت دینی و مکتبی خود جدا شود. زیرا علت بسیاری از محرومیت ها کنارگذاری معیارهاست. دانشجو به خاطر تحت تأثیر قرار گرفتن از محیط، ملاک ها را فراموش کند. آنچه جریان دارد توجه به زیبایی، برخورداری مالی، مرتبه تحصیلی و... می باشد. در حالی که هر کس به خاطر ترس از روزی ازدواج نکند دچار سوء ظن به خداست.
پس یکی از بهترین رهنمودها این است که :
1 0 به حکم وظیفه به ازدواج اقدام کنید نه فقط دستور غریزه.
2 0 از بین دوستان صمیمی در دانشگاه، به کسی که رفتار متین و هماهنگ با دین دارد موضوع را در میان بگذارید که از بستگان خودش (مثل خواهر) یا دیگران معرفی کند.
این موضوع یک خاصیت دارد که این واسطه می تواند شرایط شما را درک کند و حامی شما باشد در این مرتبه اصلاً حیاء نکنید، چون گناه حیاء دارد نه اطاعت .
3 0 اگر مورد دیگری را خودتان انتخاب کردید با دفتر نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه در میان بگذارید. زیرا نباید خواستگاریها به صورت مشخص شایع گردد.
4 0 بسیاری از بستگان خود دانشجویان وقتی می بینید فلانی در دانشگاه قبول شده و فردی مثبت است. حاضرند با شرائط ساده و به صورت عقلای، دخترشان را به همسری دانشجو درآورند اما پُزهای بی ثمر همین جا آشکار می شود و غرور محرومیت می آورد. چرا که دانشجو در این وقت می گوید من حالا فلان و بهمان شده ام و دیگر دفتر خانه دار یاد دپیلم نمی گیرم. در حالی که اینها همه نا آگاهی از اصول همسرداری است همسر خوب در تحصیل دانشگاهی نهفته نیست.
سوگندانه سادگی زندگی که بسیار شیرین هم هست فراموش شده و در نتیجه محرومیت و فساد شیوع پیدا کرده. تجربه نشان داده که ازدواج با اصول سنتی بسیار موفق تر بوده و از صدمات آینده مثل طلاق برکنارتر.
5 0 از تجربه بعضی از دانشجویان متعهد و مؤمن که اکنون ازدواج کرده اند و در بین خودتان هستند استفاده کنید.
6 0 این قاعده را هم به ذهن بسیارید که ازدواج ارتباط جدید است و ارتباط جدید امکانات جدید می آفریند. این همارن یاری خداست .
7 0 با کم گرفتن واحدهای درسی می توانید بعد از ظهرها کاری انجام دهید و به معیشت زندگی هم کمک کنید.
8 0 درباره ازدواج موقت، باید بدانید که هر حکمی زمینه هایی می خواهد که در آن ظرف، احکام اجرا می شود. و این نوع ازدواج هم ثبت می شود و مسئولیت هایی دارد.
9 0 چون ازدواج به حکم وظیفه تجلّی تقوی می باشد، مانع ها برداشته می شود و مشکلات آسان می شود. در سوره طلاق می خوانیم و مَنْ یتق الله یجعل له فخرجاً هر کس تقوی داشته باشد خدا راهی برای خروج از مشکلاتش می گشاید.
10 0 این توقع که در اولین مراحل و موارد موفق شوید را، کنار بگذارید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
برای جوانانی که در حال تحصیل، امکانات ازدواج برایشان فراهم نیست راه نزدیک نشدن به گناه چیست؟موضوع آن طور که شما نوشته اید، کاملاً منتفی هم نیست، یعنی کسانی هستند که با یکدیگر به توافق می رسند و عقدی خوانده می شود اما ازدواج به بعد از تحصیل موکول می شود. چون هدف آفرینش انسان به طور عمده تحصیل نبوده است که به قیمت گناه تمام شود.
2 0 اشتغال، مشغول بودن و پر کردن وقت های اضافی به ویژه با ورزش پرتحرک مثل فوتبال و شنا، مفید است.
3 0 دوری از محیطهای محرّک و اندیشه درباره موارد مهیج لازم است. اما باقر«علیه السلام» فرموده اند تفکر درباره گناه به میدان عمل کشانده می شود.
4 0 از نقش عبادات به ویژه روزه غافل نشوید. و اگر روزه نتوانستید بگیرید بیشتر از غذاهای سبک و در اصطلاح سردیها استفاده کنید.
5 0 درباره ازدواج موقت به کتاب حقوق زن در اسلام نوشته شهید مطهری مراجعه نمائید این امر در حقیقت یک داروی مسکن می باشد و در شرایط خاصی تجویز می شود.
6 0 از آنجا که تجربه شده و حتی آدمها که ازدواج کرده باز آلوده به گناه می شوند باید به شناخت وایمان بر سیمی که توان مبارزه با گناه را در همیشه زندگی در ما زنده کند. اسلام دینی است که به تعطیل غرایز نمی پردازد بلکه تعدیل می کند. و به همین خاطر انسان با درک ارزش وجودی خویش خود را بزرگتر از آن می داند که گوهر خویش را به چند روز لذتهای زودگذر معاوضه کند. کتاب جهاد با نفس آیة الله مظاهری و چیزهایی در این مسیر را مطالعه بفرمائید.
7 0 زندگی آدمهای موفق در این میدان (مثال حضرت یوسف«علیه السلام») به نیروی اراده می افزاید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
با توجه به مشکلات و تشریفات زائد در امر ازدواج جوانان چه راهکارهایی را برای گزینش همسر مناسب و اصل اقدام به ازدواج پیشنهاد می کنید؟در این که مشکلاتی در این امر مهم وجود دارد با شما موافقیم همیشه این گرفتاریها، اما با تفاوتی چند موجود بوده است . ولی اگر انسان به هدف ایمان داشته باشد بسیاری از کارها سهل می شود پس به این موارد که ذکر می شود توجه فرمائید .
1. درباره همسر خوب با پیامبر«صلی الله علیه وآله» و ائمه«علیه السلام» مشورتهایی شده و آن گرامیان به معیارها چند اشاره کرده اند.
1. خانواده نجیب و معقول
2. تقوی = پایبندی به دستورات دینی در حدی مقبول و نه نهایت خواهی و وسواس.
3. عفاف = متانت در رفتار
4. توجه به آداب اجتماعی
البته سعی کنید که کتابهایی از دکتر قائمی آقای حسینی (اخلاق در خانواده) یا آئین همسرداری (آقای امینی) را بخوانید ولی تأکید می کنیم که وسواس به خرج ندهید.
درباره حلّ مشکلات ازدواج هم با مشورت و گفتگو و توافق خانواده دختر می توانید به نتایجی برسید اما مطمئن باشید وقتی به خاطر دستور خدا اقدام می کنید مانعها را بر می دارد. یا مُسَهِّلُ و یامُیَسّر از نامهای خداست او آسان کننده و حلاّل مشکلات است. در ضمن شما را به چند موضوع توجه می دهیم.
1. خداوند در سوره نور آیه 31 می فرماید اگر (جوان مجرد و عباد صالح) فقیر باشند خدا آنان را غنی می کند و خداوند وسعت دهنده داناست.
2. ازدواج، ارتباط جدید است، و ارتباط جدید امکانات جدیدی می آفریند.
3. این اصطلاح که مشهور است. باید دو زوج هم کفو یا هم شأن باشند، از طرف اولیاء دین تفسیر به ایمان شده است. یعنی هماهنگی در اعتقاد در سعادت و ائتلاف لازم است. گر چه نباید از نظر طبقاتی نیز با هم زیاد تفاوت داشته باشند.
4. از نقش دعا در رسیدن به همسر خوب غافل نباشید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا برای کسی که امکان ازدواج فراهم نیست و نمی خواهد به حرام هم(به هر نوع) آلوده شود، بهترین راه صبر و مقاومت نمی باشد؟مقاومت و صبر برای حفظ عفّت کاری کاملاً پسندیده و تکلیف مسلمان است. امّا اگر به عنوان یک وظیفه مداوم و روش انتخاب شود، ریاضتی مشکل و نامطمئن است. زیرا هدف ازدواج فقط ارضاء غریزه نیست. ادامه نسلی پاک و مسلمان، به آرامش رسیدن و پیروی از سنّت رسول اکرم«صلی الله علیه وآله» خود از اهداف می باشد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی