مسائل دوران بلوغ / تحول ها / در شخصیت

پرسشپاسخ
چگونه نوجوانان را در برخی از مسائل مانند(مسایل جنسی) راهنمایی کنیم؟در مسأله راهنمایی افراد به طور کلّی باید توان فهم، سن و روحیه ها حاکم بر شخص را ملاحظه کرد، و مطالب را در محدوده خاص ادراکی، سنی و روحی تنظیم و بیان کرد، برخی از مسایل را شاید بتوان به طور مستقیم متذکّر شد. ولی بسیاری از مسایل هستند که بیان آنها نه تنها اثر مثبت نمی گذارد بلکه دارای اثرات منفی می باشد. به عنوان مثال: مسأله جنسی و توجّه دادن شخص به این که در روابط با آن چگونه باشد، به خصوص شخصی که تازه پا به بلوغ جنسی گذارده است به صورت مستقیم بسیار مشکل است. اوّلاً بدون اینکه سخن از آن مسأله پیش بیاید باید او را نسبت به جوّ زمان و اشخاص و محیط آشنا ساخت، و جهات مثبت و منفی جامعه را بیان کرد. تا هشداری باشد برای او به این که در این دنیای امروز اشخاصی هستند که دشمن انسانیّت هستند و با طرح و نقشه های مختلف درصدد گمراهی افراد می باشند به خصوص افرادی که تازه به محیط اجتماع پا نهاده و از بسیاری مسایل بی اطّلاع هستند و تجربه ندارند.
ثانیاً، هدف زندگی را کاملاً باید برای او روشن سازیم، تا بداند که دنیا و آنچه در آن هست، مقدّمه ای برای سعادت انسانی می باشد.
رابعاً: پس از طی کردن این راهها آنگاه به طور ظریف و دقّت لازم با انتخاب کلماتی مناسب به او بفهمانیم که یکی از راههایی که دشمن برای انحراف جامعه وارد می شود، و راه انسان را به سوی کمال معنوی و انسانی و رشد عقلانی سد می کند، غریزه جنسی است آنگاه در اینجا به بیان نمونه هایی بپردازیم که با یاد خدا چگونه جلوی نفس امّاره را گرفتند(مانند حضرت یوسف) و خداوند آنان را به مقام عالی انسانی رساند، و افرادی که دچار وسوسه های شیطانی شده و فریب عوامل محرک شهوت از سوی دشمنان را خوردند، و از هر پستی پست تر شدند در این باره سری کتابهای آنچه یک جوان باید بداند نوشته فرهادیان از چاپ دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و بعضی کتب دکتر علی قائمی توصیه می شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
در سنین نوجوانی و بلوغ هستم، راه برکناری از انحرافات چیست؟نوجوانی و بلوغ یک سنّ بحرانی است. چون یک تحوّل جدید و ناشناخته در روح و جسم نوجوان شکل می گیرد. بهترین زمان برای شکل گیری خوبی ها و بدی ها در همین زمان است. امّا باید نسبت به این سن شناسایی از خود داشته باشید.
سه ویژگی مهم در این دوران هست که به وسیله کارشناسان بلوغ شناسایی گردیده:
1. هویّت طلبی.
2. خود شیفتگی.
3. عاشق پیشگی.
یعنی جوان می خواهد بداند کیست و چیست؟
پاسخ این سؤال ها به بهترین وجه در دین داده می شود. دین به انسان نشان می دهد انسان یک موجود ارزشمند است که دارای خودآگاهی فطری و اراده است و می تواند خود را بسازد و در برابر بدی ها مقاومت نماید و خوبی ها را کسب کند. این شناخت آدمی را از پوچی و ناامیدی از خودسازی نجات می دهد.
خود شیفتگی نیز حالتی است که آثاری مثل رسیدگی به خود و آرایش مو و لباس و زیاد جلوی آینه ایستادن را به دنبال می آورد. دین به آدمی می آموزد که انسان اگر به روح خود توجّه نکند و از استعدادهای دیگر مثل عقل و فکر غافل بماند مثل بنایی می ماند که از تمامی اجزاء خانه فقط به توالت رسیدگی کند. انسان با ارزش است امّا نباید خود شیفته باشد بلکه شیفتگی به هدف آفرینش و خدا شیفتگی راه سعادت است.
عاشق پیشگی نیز حالتی است که اگر جهت مثبت نیابد به صورت دلبستگی افراطی مضّر به بعضی قهرمانان یا جنس مخالف و یا حتّی اشیایی که وسیله زندگی اند نه هدف می انجامد.
با این آگاهی که به طور مختصر از خود می یابید راه ها هم مشخص می شود:
1. به مطالعه و تفکّر درباره خود و هدف زندگی بپردازید.
2. با انسان های آگاه و درستکار و موفّق مشورت کنید.
3. دوستان پاک انتخاب کنید.
4. به عبادات به ویژه به نماز اهمیّت دهید.
5. احترام پدر و مادر، آموزگاران را رعایت کنید.
6. نسبت به ورزش و درس ها کوشش خود را دریغ نکنید.
7. ارتباط و مشورت با ما و مؤسسات مشابه را ادامه دهید.
8. فراموش نکنید که دین اسلام نشاط مؤمن و بهره مندی او را از راه صحیح تضمین نموده. متناسب با هر زمان باید از نعمت ها استفاده کرد فعلاً از تفریحات سالم برای مصرف شدن انرژی خود که گاه مزاحمت ساز است استفاده کنید، و در زمان مناسب برنامه اسلام ازدواج است که گام مهم و مثبتی به سوی اصلاح و تربیت می باشد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی