عقود / قرض / جایز

پرسشپاسخ
اگر طلبکار از بدهکار دور باشد، یا بدهکار خجالت می کشد دین خود را بپردازد، آیا بدهکار می تواند بدهی خود را به نیّت طلبکار در امور خیر مصرف کند؟ادای قرض واجب است و بدون اجازه طلبکار نمی توان آن را در امور خیر مثل صدقه مصرف کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
با بدهکاری که بدهی خود را نمی پردازد چه باید کرد؟اگر بدهکار در ادای بدهی خود با قدرت امتناع می کند، می توان بنابر احتیاط با اجازه کسی که خود از مرجع تقلید در این گونه امور صاحب اجازه است، بدهکار را تقاص کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حکم سود همراه قرض چیست؟سود پولی که به عنوان قرض به دیگری داده می شود، اگر با قرار همراه باشد، ربا و حرام است، امّا اگر موقع قرض دادن قرار سودی در کار نباشد - گرچه موقع برگرداندن مبلغی اضافه بر ملبغ اصلی برگردانده شود - بی اشکال بلکه مستحب است که موقع ادای قرض، مبلغی اضافه بر اصل پول به قرض دهنده داده شود. اگر دهنده پول قصد استفاده از سود آن را داشته باشد، نباید آن را به عنوان قرض بدهد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
قرض خود را به طلبکار که در دسترس نیست چگونه ادا کنیم؟اگر طلبکار را می شناسیم و زنده است، باید دین خود را به او ادا کنیم. مگر آن قدر سخت باشد که باعث عُسر و حَرَج شود. در صورتی که علم داشته باشیم تا آخر عمر به او دسترسی پیدا نمی کنیم و عسر و حرج باقی است، می توانیم پول را از جانب او صدقه دهیم، امّا اگر روزی با او برخورد کردیم. و او راضی به صدقه نشد، باید قرض را ادا کنیم.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا با کم شدن ارزش پول، بدهی اضافه می شود؟کم شدن ارزش پول باعث نمی شود مبلغی بیشتر به طلب کار پرداخت.

« بخش پاسخ به سؤالات »
دِین را چگونه باید ادا کرد؟اگر صاحب دِین را می شناسیم و به او دسترسی داریم، باید بدهی او را بپردازیم و اگر صاحب دِین را نمی شناسیم، باید از طرف او صدقه بدهیم. همچنین است(به نظر حضرت امام«قدس سره» و حضرت آیةاللَّه اراکی«رحمه الله») اگر صاحب دِین را می شناسیم و از دسترسی به او مأیوسیم.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی