حج / حج واجب / قران / شرایط

پرسشپاسخ
وظیفه خانمهایی که به حج می روند و در آن جا دچار عادت ماهیانه می شوند، چیست؟اگر عادت ماهیانه پیش از وقوف عرفات رخ دهد، چنانچه وقت باشد به گونه ای که زن پیش از وقوف - یعنی پیش از روز نهم - پاک شود، باید صبر کند و چون پاک می شود، باید طوافش را انجام دهد. امّا اگر عادت او به گونه ای است که پیش از وقوف عرفات پایان نمی یابد، حج او به حج مبدّل می شود و باید در همان حال به عرفات و مشعر و سپس به منی رَوَد و تمام مناسک را به جای آورد و البته برای طواف حج باید صبر کند تا پاک شود. وقت طواف حج، تا آخر ذی الحجّه است. پس از آن که اعمال حج افراد را به پایان می برد، باید یک عمره مفرده به جای آورد. امّا چنانچه پس از آن برای طواف از منی باز می گردد، عادت ماهیانه پیش آید، چنانچه برایش ممکن است که پس از پاک شدن اعمال باقی مانده را انجام دهد، باید صبر کند و پس از پاکی، طوافش را انجام دهد؛ امّا اگر کاروان برای حرکت شتاب دارد و او نمی تواند در مکّه بماند، باید برای طواف و نماز آن نایب گیرد و پس از آن که نایب از طواف و نماز فارغ می شود، خود زن در همان حال، سعی صفا و مروه را انجام دهد و دوباره برای طواف نساء و نماز آن نایب گیرد. پس از آن که نایب از طواف و نماز آن فارغ می شود، زن از احرام خارج می گردد و حجش به پایان می رسد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
شرایط وجوب حج چیست؟ آیا اگر همسایه یا خویشاوند انسان گرسنه باشند، باز هم حج بر او واجب است؟فریضه حج در تمام عمر یک بار بر انسان واجب می شود. از شرایط وجوب حج این است که انسان، - عاقل و بالغ و نیز مستطیع باشد؛ یعنی از توانایی بدنی و مالی رفتن و باز گشتن برخوردار باشد. او باید بتواند مخارج کسانی - مانند زن و فرزند و پدر و مادر - را که پرداخت خرجی آنان بر او واجب است، فراهم کند. برای آگاهی بیشتر در این باره به کتاب مناسک حج مرجع تقلید خود رجوع کنید.
بنابر تعالیم اسلامی، شخص مؤمن باید همسایه و خویشاوند فقیر خویش را یاری کند و این از وظایف نخستین مسلمانان است که یکدیگر را دوست بدارند و در تمامی امور یار یکدیگر باشند، ولی این بدان معنا نیست که شخصِ مکلّف، وظیفه دارد هزینه حج واجب را به فقیران دهد، بلکه باید هم آنان را یاری دهد و هم حج را به جای آورد. حج کنگره ای عظیم است که مسلمانان از تمام نقاط جهان در مکّه گرد می آیند و از اوضاع و احوال شخصی و عمومی و سیاسی یکدیگر با خبر می شوند. اگر از این اجتماع پرشکوه به درستی بهره گرفته شود، اسلام سراسر جهان را تسخیر می کند و دستورهای ا نورانی اش در همه جا به کار می رَوَد و حتّی بسیاری از مشکلات شخص انسانها نیز رخت برمی بندند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا اگر به کسی هزینه حجش را بدهند، مستطیع می شود؟ اگر مدّتی بعد، او خود مستطیع شود، آیا حج دوباره بر او واجب می گردد؟کسی که مخارج حج را بدو بذل می کنند و او نیز می پذیرد، مستطیع می شود و چنانچه حج را به گونه درست انجام دهد، حج واجب خود را انجام داده است و اگر مثلاً سال بعد دارای توانایی مالی شود، دیگر حج بر او واجب نخواهد گشت.

« بخش پاسخ به سؤالات »
شخصی که چند سال پیش توانایی مالی داشته و می توانسته است به حج برود، ولی نرفته است و اینک توانایی ندارد، تکلیفش چیست؟اگر دیگر شرایط استطاعت در او بوده و در نتیجه، حج بر او مستقر شده است، باید به هر گونه ای شده حج را به جای آورد.
شرایط وجوب حَجّةالاسلام عبارت است از:
1. عاقل و بالغ باشد؛ 2. استطاعت مالی و نیز سلامتی و توانایی بدنی داشته باشد، و راه باز و امن باشد و وقت کافی برای حج موجود باشد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی