جهان شناسی

پرسشپاسخ
سؤال شما آیا در قرآن به پیدایش جهان اشاره شده است؟ اگر آیه در این باب موجود است لطفاً برای ما بنویسید؟بله در قرآن شریف آیاتی هست که اشاره به پیدایش زمین و آسمان و ماده اولیه آنها می باشد مثلاً در سوره انبیاء آیه 30 می فرماید زمین و آسمان متصل بود بعد جدا کردیم.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا در قرآن و روایات دلائلی بر کروی بودن زمین وجود دارد و اگر چنین دلائلی وجود دارد، برخی از آنها را یادآور شود؟یکی از اسرار هستی که در قرآن به آن اشاره شده است موضوع کروی بودن زمین می باشد و این حقیقت از آیات زیر استفاده می شود.
1 - و اورثنا القوم الذین کانو یستضعفون مشارق الارض و مغاربها(1)
آن گروهی را که ذلیل و خوار شمرده شده بودند، وارث مشرقها و مغربهای زمین قرار دادیم.
2 - رب السماوات و الارض و ما بینها و رب المشارق(2)
خدای آسمانها و زمین و آنچه در میان آنها است و خدای مشرقها.
3 - فلا اقسم برب المشارق و المغارب انا القادرون(3)
به خدای مشرقها و مغربها سوگند ما قادر و توانائیم.
توضیح اینکه: این آیات همگی حاکی از تعدد مشرقها و مغربها، و نقطه طلوع و غروب آفتاب است که لازمه آن کروی بودن زمین می باشد زیرا در صورت کروی بودن زمین، طلوع خورشید بر جزئی از اجزاء آن، ملازم با غروب آن از جزء دیگر است، و تعدد مشرق و مغرب خورشید، بدون تکلف دلالت بر کروی بودن زمین گواهی می دهد.
روایات کروی بودن زمین:
از روایاتی که از پیشوایان معصوم ما وارد شده است بخوبی می توان کروی بودن زمین را استفاده کرد از آن جمله روایتی است که از حضرت صادق(ع) به مضمون زیر نقل گردیده است.
امام صادق(ع) فرمود: در یکی از سفرها مردی با من همسفر گردید او مقید بود که نماز مغرب را در تاریکی شب و نماز صبح را در تاریکی کامل آخر شب بخواند، اما من برخلاف او بودم هر موقع آفتاب غروب می کرد، نماز مغرب را خوانده و هر موقع فجر طلوع می نمود، نماز صبح را بجا می آوردم او از من خواست که من نیز مانند او رفتار کم و عمل خود را چنین توجیه می کرد: آفتاب پیش از آن که بر سر زمین ما طلوع کند بر دیگران طلوع می نماید و هنگامیکه از سرزمین ما ناپدید می شود، هنوز بر گروهی دیگر طالع و نورافشان است.
امام صادق(ع) می فرماید: من به او گفتم وظیفه ما این است که هر موقع آفتاب از افق ما ناپدید شد نماز مغرب را بخوانیم، نباید در انتظار غروب خروشید از نقاط دیگر باشیم و هر موقع فجر صادق طلوع کرد بر ما است که نماز صبح را بخوانیم اگر چه خورشید در همان موقع بر نقاط دیگر طالع باشد، چنانکه بر مردم همان نقاط نیز لازم است، نمازهای خود را طبق طلوع فجر و غروب آفتاب در افق خود انجام دهند.
این حدیث بخوبی گواهی می دهد که زمین کروی است و در عین حال در موضوع نماز هر کس باید افق و طلوع و غروب منطقه خود را در نظر بگیرد(4). و این حقیقت را امام در حدیث دیگر چنین فرموده است انما علیک مشرقک و مغربک(5) تو باید که مشرق و مغرب منطقه خود را ملاک عمل قرار دهی.

« بخش پاسخ به سؤالات »
1) عراف
2) معارج
3) معارج
4) وسائل الشیعه، ج 3، کتاب صلاه، ابواب وقت نماز
5) مدرک شماره 4(بالا)

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی