گناه / عوامل گناه / نفس

پرسشپاسخ
چرا گناه می کنیم؟کسی که به خدا و علم گسترده او ایمان دارد و می داند تمام کارها - اگر چه در نهان انجام شود - در حضور خداست و خدا و پیامبر و امامان«علیهم السلام» مخصوصاً امام زمان«علیه السلام» شاهد اعمال است، هیچ گاه نباید مرتکب گناه شود. کسی که به بهانه ضعف اراده مرتکب گناه می شود آیا حاضر است در برابر یک کودک مرتکب گناه شود؟ معلوم است که نه؛ پس چگونه به خود اجازه می دهد در برابر خداوند معصیّت کند؟
در مقامی که کنی قصد گناه
گر کند کودکی از دور نگاه
شرمت آید ز گنه درگذری
پرده عفّت خود را ندری
شرم بادت که خداوند جهان
که بود واقف اسرار نهان
نظرش بر تو بود بی گه و گاه
چون کنی در نظرش قصد گناه؟
پس علّت ها چنین فهرست می شود:
1. غفلت از حضور خدا؛
2. غفلت از آثار سوء گناه؛
3. از بین نبردن عوامل گناه.
در پایان حدیثی که دارای تمامی گناهان است از امام حسین«علیه السلام» مرور می کنیم.
شخصی نزد امام حسین«علیه السلام» آمده و گفت من مردی گناهکارم و توان ترک گناه را ندارم؛ چه کنم؟
امام حسین«علیه السلام» فرمودند این پنج دستور را اجرا کن و سپس گناه مکن!
1. جایی برو که خدا تو را نبیند، سپس گناه کن!(توجّه به حضور خدا)؛
2. از روزی خداوند نخور آنگاه گناه کن!(چگونه می توان نعمت او را در نافرمانی او بکار گیریم؟)؛
3. از حکومت خداوند خارج شو و نافرمانی کن!(تأمّل در قدرت فراگیر خداوند)؛
4. هنگامی که فرشته مرگ آمد مانع شو و...(توجّه در عاقبت و پایان راه)؛
5. وقتی خواستند ترا به آتش ببرند ایستادگی کن و...!(تفکّر در عجز خویش و سرانجام بد فرجام گناه)(1).

« بخش پاسخ به سؤالات »

1) موسوعه کلمات امام حسین«علیه السلام».
گناهان کبیره چند تا است؟برای شناسایی گناهان کبیره راه های مختلفی وجود دارد. ما به دو طریق اشاره می کنیم:
1. هر عملی که خداوند در قرآن مجید عاملان آن را تهدید به مجازات و عذاب کرده است(صریح یا به اشاره و نهی اکید و مکرّر)، گناه کبیر است.
2. در روایات معتبر پیشوایان بزرگ اسلام نیز گناهان کبیره به روشنی شمرده شده است؛ مثلاً در نامه امام رضا«علیه السلام» به مأمون، خلیفه عبّاسی و همچنین در روایتی که «اعمش» از امام صادق«علیه السلام» روایت کرده بسیاری از گناهان کبیره بیان شده است. ما به بخش مهمّ گناهان کبیره که نام آنها در آیات یا روایات آمده است اشاره می کنیم. اگر چه تعداد گناهان کبیره به عقیده بسیاری دانشمندان منحصر به این موارد نیست.
1. قتل نفس 2. قماربازی 3. غیبت 4. بی اعتنایی به خشم و مجازات خدا5. بی اعتنایی به فریصه حجّ 6. زنا7. هرگونه ستمگری 8. تکبّر9. اسراف و تبذیر10. خوردن گوشت خوک 11. مِی خواری 12. لواط13. خوردن خون 14. خوردن گوشت مردار15. خوردن گوشت حیوانی که به غیر نام خدا ذبح شده است 16. ترک نماز17. کمک به ظالمان 18. نومیدی از رحمت خدا19. کم فروشی 20. اصرار بر گناهان صغیره 21. تعدّی به مال یتیم 22. اتّکا به ظالم 23. ترک زکات 24. قطع رحم 25. پیمان شکنی 26. فرار از میدان جهاد27. آزار رساندن به پدر و مادر28. پنهان کردن شهادت 29. رباخواری 30. تهمت زدن به پاکدامنان 31. سوگند دروغ

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر کسی گناه می کند و در عین حال واجبات دینی خود را نیز انجام می دهد، آیا ضرری متوجّه اعمال او می شود یا نه؟برای این که نماز و دیگر عبادات انسان مورد قبول خداوند واقع شود، باید تقوا را مراعات کرد و در نماز حضور قلب داشت. قرآن مجید می فرماید:«انما یتقبل الله من المتقین؛ خداوند تنها از پرهیزگاران می پذیرد».(2)
یکی از عناوین اخلاق، احباط(نابود شدن اعمال) است؛ یعنی کارهایی باعث نابودی کارهای خیر انسان می شوند. البته انسان گناه می کند و توبه آن را ترمیم می نماید، ولی استمرار گناه ضایع کننده عمل است.

« بخش پاسخ به سؤالات »

2) سوره مائده، آیه 27.
گفتگو و مکالمه زنان و مردان در صورت نیاز اشکالی دارد؟در مورد صحبت کردن زنان با مردان در صورتی که احتیاج به آن باشد اشکالی ندارد امّا اگر ضرورتی نباشد باید حتی المقدور سعی کنند که کمتر با مردان صحبت نمایند. و در هر دو صورت باید در صحبت کردن کمال متانت و حدود عفت را رعایت نمایند. یعنی به گفته قرآن زنان در آهنگ کلمات خویش کنترل داشته و نرمش به خرج ندهند و همچنین مردان از شوخی و گفتارهای غیر ضروری خودداری کنند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
روابط صمیمانه و گفت و شنودهای آزاد بین دختر و پسر فامیل به ویژه در مهمانی ها آزاد است، از لحاظ شرعی در فامیل هم اشکالی هست؟در مورد روابط دختر و پسر به این گونه که اکنون مرسوم است یادآور می شویم که اسلام شدیداً ممنوع و حرام نموده است و وظیفه ی هر فردی است که خویشان و بستگان خود را از این نحوه معاشرت ها شدیداً جلوگیری نمایند تا اضافه بر اینکه کیان و شخصیّت خانوادگی خود را حفظ نموده اند به عفت و بهبود اجتماعی نیز کمک شایانی کرده باشند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
خیالات و تصوّرات باطل را که یادآوریشان موجب ناراحتی گناه است چه باید کرد؟منشاء خیالات و تصوّرات چند چیز می تواند باشد:
1. عدم استفاده از تفکّر و تعقّل
2. شیطان
3. گذشته ها، مثل کودکی یا اندیشه های خود ساخته
در صورت اوّل باید موادی برای تفکّر آماده کرد و روی آن ها دقّت گذاشت تا اندیشه جانشین شود و وسوسه برود. با طرح سؤالاتی و مراجعه به منابعی این کار میسر است.
در صورت دوّم که اختیار انسان نیست، مسئولیّتی نداریم و گناهی نیست و در حدیثی به نام حدیث رفع، مسئولیّت را رفع نموده اینجا باید به خداوند پناه برد و به او و ائمه«علیهم السلام» توسّل جست.
در صورت سوّم نیز از فضاهای همانند که یادآور خیالات است باید دوری جست و ذهن را به موضوعات دیگری ارجاع داد و در صورتی که دوباره عود کرد روش را تکرار نمود و به هر حال گناهی نیست.
نماز عالی ترین حفاظ است و باید زیاد قرآن خواند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
چرا گناه می کنیم؟کسی که به خدا و علم گسترده او ایمان دارد و می داند تمام کارهای - اگر چه در نهان انجام شود - در حضور خداست و خدا و پیامبر و امامان«علیهم السلام» مخصوصاً امام زمان«علیه السلام» شاهد اعمال است، هیچ گاه نباید مرتکب گناه شود. کسی که به بهانه ضعف اراده مرتکب گناه می شود حاضر است در برابر یک کودک مرتکب گناه شود؟ معلوم است که نه؛ پس چگونه به خود اجازه می دهد در برابر خداوند معصیّت کند؟
در مقامی که کنی قصد گناه
گر کند کودکی از دور نگاه
شرمت آید زگنه درگذری
پرده عفّت خود را ندری
شرم بادت که خداوند جهان
که بود واقف اسرار نهان
نظرش بر تو بود بی گه و گاه
چون کسی در نظرش قصد گناه

« بخش پاسخ به سؤالات »
؟« بخش پاسخ به سؤالات »

...................) Anotates (.................

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی