تجاوز به حقوق مردم

پرسشپاسخ
راه جبران تضییع حقّ الناس چیست؟راه جبران تضییع «حقّ الناس» ادای حقوق مردم و خشنود کردن آنها است. همچنین باید توبه حقیقی کرد و از انجام آنچه سبب از بین رفتن حقّ مردم است(آبرو، مال و...)، و نیز از بی احترامی به آنها خودداری کرد. اگر حقّی که از کسی ضایع شده و دسترسی به او نیست، مالی است، باید از جانب او صدقه داد و طلب مغفرت کرد؛ چنانکه امیر مؤمنان«علیه السلام» فرمودند: «اَلَتّوْبَهُ تَطْهُرُ الْقُلوبَ وَ تَغْسِلُ الذُّنُوبَ؛ توبه قلب ها را پاک می کند و گناهان را می شوید»(1).
مکتب جامع ما، حتّی برای بعد از مرگ فرصتی برای جبران نهاده است که تحت عنوان ردّ مظالم می توان از مال شخص فوت شده حقّ الناس مالی را که حتّی صاحب آن مشخص نیست جبران نمود.

« بخش پاسخ به سؤالات »

1) غررالحکم.
برای کسب رضایت کسی که از دست ما رنجیده خاطر گشته، چه مراحلی لازم است؟اگر کسی شخصی را به جهت آزاری که به او رسانده ناراضی کند، شکی نیست که باید از او معذرت خواهی کند و برای عمل خود توبه نماید. به این معنی که قصد کند که دیگر به کسی آزار نرساند، امّا اگر دسترسی ندارد، توبه کند و برای شخصی که مورد آزار قرار گرفته، طلب مغفرت نماید. در دعای روز دوشنبه(2) در قالب دعا به نحو زیبایی ترمیم آنچه باعث تضییع حقی از دیگری شده، به ما رسیده است، که شایسته مراجعه می باشد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

2) دعای روز دوشنبه، مفاتیح الجنان، دعاهای ایام هفته.
آیا برای کسب رضایت از کسی که حقی به گردن انسان داشته رضایت کلامی وی کفایت می کند؟همین که شخص بگوید:«از تو راضی هستم»، کفایت می کند. اما مأمور به جستجو نیستیم که آیا در باطن نیز راضی هست یا نه؛ زیرا اقرار انسان مؤمن و عاقل، خود ملاک و اعتبار محسوب می گردد و در شرع و قانون بار حقوقی خود را داراست.

« بخش پاسخ به سؤالات »
چگونه می توان کسی را که به او ظلم شده و از دنیا رفته است، راضی کرد؟اگر حقّی از او ضایع شده و این حق به وارثان او منتقل شده باید وارثان را راضی کرد. این در صورتی است که شخص ستمدیده از دنیا رفته باشد. همچنین می توان با انجام کار نیک و اهدای ثواب آن به روح میّت و طلب آمرزش برای او از او رضایت بطلبیم. اگر کسی مرتکب گناهی شد و از دنیا رفت می توان با دعا و طلب آمرزش از خداوند خواست تا از گناهان وی بگذرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی