مباحث کلی امامت / پیرامون امامت / امامت در احادیث رسول اکرم

پرسشپاسخ
آیا پیامبر اسلام«صلی الله علیه وآله» امّت خود را بدون رهبر رها کرد و رفت؟خیر. براساس مدارک معتبر موجود در منابع روایی شیعه و اهل سنّت، پیامبر از طرف خداوند حضرت علی«علیه السلام» را ولی مؤمنین قرار دادند.
جالب است بدانید در یکی از مناظره هایی که میان یکی از شیعیان با یکی از برادران اهل سنّت برادر شیعی از دیگری می پرسد: «آیا پیامبر اکرم«صلی الله علیه وآله» امّت را بدون رهبر و سرپرست رها کرد، در حالی که ابوبکر و عمر برای پس از خود خلیفه تعیین کردند. مگر -معاذاللَّه - دقّت و دلسوزی آن دو بیش از رسولی می باشد که رحمةللعالمین است!».
و آن شخص برای این سخن مستدل و متین جوابی نداشتند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
عترت، چه کسانی هستند؟عترت، همان «اهل بیت» رسول اکرم«صلی الله علیه وآله» هستند. همچنان که این دو تعبیر با هم و در کنارِ هم، در روایت های زیادی - هم از طریق شیعه و هم در احادیث اهل سنّت - نقل شده است. و با توجّه به اینکه طبق روایات زیادی - از جمله حدیث کسا، - اهل بیتِ رسول خدا«صلی الله علیه وآله»، حضرت علی«علیه السلام»، حضرت فاطمه«علیها السلام»، امام حسن و امام حسین«علیهما السلام» هستند، نتیجه می گیریم که مقصود از «عترت» همان «اهل بیت» است.
اهل در یکی از کتاب های خود چنین روایت کرده اند:
عن زیدبن ارقم قال: قال رسول اللَّه«صلی الله علیه وآله» انی تارک فیکم الثقلین ما ان تمسکتّم به لن تضلوا بعدی؛ احدهما اعظم من الاخر و هو کتاب اللَّه حبل ممدود من الارض الی السماء و عترتی اهل بیتی لن یفترقا حتّی یردا علّی الحوض فانظروا کیف تخلفونی فیهما؛ از زید بن ارقم روایت شده که گفت: رسول خدا«صلی الله علیه وآله» فرمودند: من میان شما دو چیز گرانبها بر جای می گذارم، که اگر به آنها چنگ بزنید هرگز گمراه نمی شوید. یکی از آنها که از دیگری بزرگتر است، کتاب خداست که مانند ریسمانی از زمین به آسمان کشیده شده است و دیگری عترت و خانواده ام. این دو هرگز از هم جدا نمی شوند تا در کنار حوض کوثر بر من وارد شوند. مراقب باشید که بعد از من چگونه با این دو رفتار می کنید».
با توجّه به سخنی که از امیرمؤمنان«علیه السلام» نقل شده، معنای «عترت» به روشنی آشکار می شود: «سئل من امیرالمؤمنین«علیه السلام» عن معنی قول رسول اللَّه«صلی الله علیه وآله» و «انّی محلّف فیکم الثقلین: کتاب اللَّه و عترتی من القره؟ فقال«علیه السلام»: و انا و الحسن و الحسین و الائمة التسعه من ولد الحسین، تاسعهم ملایهم و قائمهم، لایفارقون کتاب اللَّه و لایفارقهم حتی یردا علی رسول اللَّه«صلی الله علیه وآله» الحوض؛ از امیرمؤمنان پرسیدند، اینکه پیامبر فرمودند: من در میان شما دو چیز گرانبها قرار دادم، کتاب خدا و عترتم را. عترت چه کسانی هستند؟ ایشان در جواب فرمودند: من و حسن و حسین و نُه امام از فرزندان حسین، که نهمین آنها مهدی و قائم است. آنها از کتاب خدا جدا نمی شوند و کتاب خدا نیز از آنان، تا اینکه کنار حوض کوثر - در بهشت - بر رسول خدا وارد شوند»(1).

« بخش پاسخ به سؤالات »
1) معانی الاخبار، ص 90، ح 4.

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی