ملحقات مبحث مطهرات / موجبات طهارت / غسل

پرسشپاسخ
آیا با غسل جمعه می توان نماز خواند؟برخی مراجع تقلید - مانند مرحوم آیة اللَّه العظمی خویی - نماز خواندن با غسل جمعه را جایز می دانند. ولی در نظر حضرت امام«قدس سره» و برخی دیگر از مراجع با غسل جمعه نمی توان نماز خواند، بلکه باید وضو گرفت.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا یک غسل جنابت برای کسی که چند غسل جنابت بر او واجب شده، کافی است؟برای کسی که چند نوبت، کاری را که موجب غسل جنایت است انجام دهد، یک غسل جنابت کافی است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
غسل ترتیبی در حوض چگونه انجام می شود؟پس از تطهیر بدن باید نیّت غسل کرد و سر و گردن و کمی از بدن را زیر آب فرو برد. پس از آن باید احتیاطاً از آب کاملاً بیرون آمد و به نیّت طرف راست بدن (ونیز احتیاطاً کمی از گردن و قسمت چپ بدن)، زیر آب رفت. پس از آن باید احتیاطاً از آب کاملاً بیرون آمد و به نیت طرف چپ(و نیز کمی از گردن و کمی از قسمت راست بدن) زیر آب رفت.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر سوراخ گوش گرفته شده باشد، غسل چه حکمی دارد؟اگر سوارخ گوش به گونه ای گرفته شده باشد که جزء ظاهر محسوب نشود، شستن آن در غسل لازم نیست.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اقسام غسل کدام است؟غسل های واجب هفت تا است: غسل جنابت، غسل حیض، غسل استحاضه، غسل نفاس(سه غسل اخیر مخصوص زنان است)، غسل مسّ میت، غسل میّت، غسلی که به واسطه نذر و قسم و مانند این ها واجب می شود.
برای آگاهی تفصیلی از احکام این مسائل باید به رساله توضیح المسائل مراجع تقلید مراجعه کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا می توان قبل از غسل حنا بست؟پیش از غسل می توان دست را حنا بست، ناخن گرفت و موها را کوتاه کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا در غسل باید به بدن هم دست کشید؟در غسل، شستن بدن لازم است و اگر بدون دست کشیدن آب به بدن می رسد، دست کشیدن لازم نیست؛ مثلاً هنگام غسل در زیر دوش، و قرار دادن بدن زیر دوش و اطمینان از رسیدن آب به اعضای غسل کافی است.
جاهایی مانند سوارخ بینی و گوشه چشم ها و سوراخ گوش و ناف که احتمال می رود بدون دست کشیدن آب به آنها نرسد، باید دست کشید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حکم شک بعد از غسل چیست؟اگر بعد از پایان غسل شک ایجاد شود که بدن کاملاً شسته شده یا نه، نباید به شک اعتنا کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا دیدن کسی که به دار کشیده شده غسل دارد؟دیدن کسی که به دار کشیده شده است، باعث وجوب غسل یا کفّاره نیست.

« بخش پاسخ به سؤالات »
غسل حیض چگونه انجام می شود؟اگر بدن نجس باشد، ابتدا باید آن را آب کشید. و چنانچه اگر غسل ارتماسی باشد مانع از رسیدن آب به بدن وجود داشته باشد آن را برطرف کرد، آ ن گاه باید به نیّت غسل حیض سر و گردن را شست؛ سپس طرف راست بدن و بعد طرف چپ را شست. این دستور را زیر دوش می توان انجام داد. این روش غسل کردن را در «غسل ترتیبی» می گویند؛ روش دیگر، «غسل ارتماسی» است. در این روش باید همه بدن را یک مرتبه در آب فرو برد.
برای آگاهی بی تفصیل مسائل مربوط به غسل، به رساله توضیح المسائل مراجع تقلید مراجعه کنید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا اعمالی که وضو را باطل می کند غسل را نیز باطل می کند؟کسی که غسل جنابت انجام داده می تواند با آن نماز بخواند، مگر اینکه بعد از غسل یکی از چیزهایی که وضو را باطل می کند، انجام دهد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر احتمال دهیم که چیزی مانع رسیدن آب وضو به اعضا است، آیا باید برطرف کرد؟وقتی چیزی در اعضای وضو باشد که احتمال دهیم با وجود آن، آب به بدن نمی رسد،(مثل رنگ خودکار یا روغن ماشین) باید آن برطرف کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
حکم وضو و غسل و تیمّم رزمندگانی که عضوی را از دست داده اند چیست؟رزمندگان عزیزی که عضوی از اعضای وضو یا غسل را از دست داده اند، باید با اعضایی که دارند وضو بگیرند و تیّمم و غسل کنند. کیفیّت آن در رساله های عملیّه ذکر شده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا شخص جنب با وجود آب می تواند تیمم کند؟اگر آب باشد و مانعی برای غسل نیز در میان نباشد، نمی توان تیممّ کرد، و اگر تیمّم شود، باطل است. همچنین نمی توان با این تیممّ نماز خواند و وارد مسجد شد، ولی اگر کسی که وظیفه اش تیممّ است، تیمّم کرد، تا موقعی که عذرش باقی است می تواند وارد مسجد شود یا به آیات قرآن مجید دست بزند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا شستن قسمتی از بدن که با جنابت آلوده شده است، کفایت از غسل می کند؟شخص جنب حتماً باید برای نماز، روزه یا عمل واجب دیگر غسل کند و شستن قسمت آلوده شده کافی نیست .

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا بعد از غسل کاری انجام شود که غسل را باطل می کند باید دوباره غسل کرد؟اگر کسی غسل جنابت کرد و بعد از آن کاری کرد که سبب باطل شدن آن شد، غسل دوباره لازم نیست. و برای خواندن نماز باید وضو بگیرد. این در صورتی است آن کار موجب غسل نباشد؛ مانند مقاربت.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا می توان در استخر غسل کرد؟می توان در استخر به گونه ترتیبی یا ارتماسی غسل کرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا با گوشواره می توان غسل کرد؟کسی که گوشواره دارد، موقع غسل باید یقین کند که آب به جایی که شستن آن لازم است رسیده است. اگر بدون حرکت دادن گوشواره یقین پیدا نمی کند، لازم است آن را حرکت دهد تا یقین کند آب به جاهایی که رسیدن به آن لازم است، رسیده است.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا لازم است هنگام وضو و غسل رو به قبله باشیم؟هنگام وضو و غسل لازم نیست رو به قبله باشیم.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا قبل از غسل باید بدن خشک باشد؟آنچه در غسل لازم است پاک بودن و عدم وجود مانع از رسیدن آب به بدن است. اگر مانعی باشد، باید آن را برطرف کرد و لازم نیست بدن قبل از غسل، خشک باشد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا در شستن سر و گردن در غسل، ترتیب لازم است؟در غسل، اوّل باید سر و گردن شسته شود و در شستن آن ترتیب لازم نیست.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا با یک نیّت می توان چند غسل انجام داد؟اگر چند غسل بر انسان واجب باشد می توان به نیّت همه آنها یک غسل انجام داد. اگر ندانیم غسلی بر ما واجب است یا نه، می توانیم احتیاطاً به نیّت غسلی که در ذمّه ما هست، غسل کنیم.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا با وجود خال کوبیده شده در بدن غسل صحیح است؟یکی از شرایط صحیح بودن غسل این است که آب به بدن برسد، پس نباید مانعی از رسیدن به پوست بدن وجود داشته باشد. اگر وجود خال مانع از رسیدن آب باشد، غسل جنابت صحیح نخواهد بود.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا برای غسل هر عضو اگر داخل آب باشد باید آن را بیرون آورد؟به نظر امام خمینی«رحمه الله» در غسل ترتیبی لازم نیست اعضا را از آب بیرون آورد و دوباره وارد آب کرد، بلکه اگر بدن به گونه ای حرکت داده شود که آب در اعضا جریان یابد، کافی است. لازم نیست سر و گردن یا بدن از بالا به پایین شسته شود، بلکه شستن از پایین به بالا کافی است. در شستن، باید ترتیب مراعات شود؛ یعنی سر و گردن قبل از قسمت راست و چپ شسته شود. برای آگاهی تفصیلی از این احکام به رساله عملیّه مراجع تقلید مراجعه کنید.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا بعد از تیمّم بدل از غسل، وضو لازم است؟پس از تیمّم بدل از غسل جنابت، وضو گرفتن لازم نیست، ولی اگر یکی از چیزهایی که وضو را باطل می کند، پیش آید و برای نمازهای بعد نتوان غسل کرد، باید وضو گرفت و احتیاطاً تیمّم بدل از غسل جنابت نیز به جا آورد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا کسی که جُنب نیست می تواند قصد غسل جنابت کند؟غسل جنابت زمانی صادق است که شخص جنب شده باشد و به قصد رفع جنابت غسل کند. آن گاه با این غسل می توان نماز خواند؛ ولی اگر شخص جنب نشده باشد، به صِرف قصد غسل جنابت، غسل جنابت صادق نیست و برای نماز حتماً باید وضو بگیرد.

« بخش پاسخ به سؤالات »
کسی که علاوه بر انجام غسل جنابت وضو نیز گرفته، حکمش چیست؟غسل جنابت برای خواندن نماز کافی است و با وجود آن احتیاج به وضو نیست. اگر کسی وضو بگیرد، وضوی او زاید است؛ ولی به غسل او ضرر نمی زند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
آیا حدوث حدث اصغر در بین غسل موجب بطلان آن می شود؟به نظر امام«رحمه الله» اگر در اثنای غسل، حدث اصغر از انسان سر زند، غسل باطل نمی شود، ولی بعد از غسل برای نماز و مانند آن باید وضو بگیرد و فرقی ندارد که حدث اصغر، بول باشد یا باد معده.

« بخش پاسخ به سؤالات »
اگر میّت غسلی بر عهده اش باشد آیا باید او را غسل داد؟چنانچه بر میّت غسلی مانند غسل جنابت واجب بوده و انجام نداده، از دنیا رفته است، تنها غسل میّت کافی است و در صورت آگاهی از آن لازم نیست غسل جنابت را انجام دهند.

« بخش پاسخ به سؤالات »
غسل میّت چگونه است؟چنانچه منظور غسل میّت است، نخست باید بدن میّت را تطهیر کرد؛ آن گاه میّت را سه غسل داد: اوّل. با آب سدر؛ دوم. با آب کافور؛ سوم. با آب خالص. در جزئیّات احکام به رساله مراجعه شود.

« بخش پاسخ به سؤالات »

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی