وظایف خبرگان

پرسشپاسخ
با توجّه به اختیارات ولی فقیه، اگر به طور همزمان وی، خبرگان را منحل و مجلس خبرگان نیز وی را عزل کند چه باید کرد؟این اشکال درباره ولی فقیه و مجلس خبرگان وارد نیست. زیرا خبرگان زمانی عزل رهبر و عدم صلاحیّت او را برای رهبری اعلام می کنند که پیش از آن مطمئن باشند رهبر صلاحیتش را از دست داده است. مثلاً اگر خبرگان تشخیص دادند رهبر عدالت یا بینش فقهی یا توانایی اداره امور اجتماعی را از دست داده است، عزل او را اعلام می کند. روشن است پیش از اطمینان از عدم صلاحیّت وی، برکنار شدن او از ولایت و اعلام عدم صلاحیّت از ناحیه خبرگان پیش خواهد آمد. پس اعلام عزل رهبری امری است که قبلاً برای خبرگان مشخص شده است و سپس اعلام می گردد.
بنابراین، اگر همزمان با اعلام عدم صلاحیّت رهبر از سوی خبرگان، رهبر نیز مجلس خبرگان را منحل کند، منحل کردن رهبر تأثیر ندارد، زیرا پیش از اعلام خبرگان، رهبر، به دلیل از دست دادن شرایط خود به خود معزول شده است. و این مطلب یکی از افتخارات نظام حکومت ولایی است، که عزل و نصب حاکم شرعی از سوی خداست و حاکمیّت او بر تقوا استوار است(1).

« بخش پاسخ به سؤالات »
1) نقل با اختصار از کتاب پرسش ها و پاسخ ها، آیت اللَّه مصباح یزدی.
آیا انتخاب مستقیم دارای ارزش و اعتبار بیشتری است یا انتخاب غیرمستقیم؟باید اوّل معیار ارزش و اعتبار را در نظام سیاسی اسلام را روشن کنیم. معیار و ارزش و اعتبار در نظام سیاسی اسلام، انتساب به خداوند است. این انتساب در عصر غیبت با تأیید و تنفیذ ولی فقیه است. از این رو کسانی که انتخاب می شوند. چه مستقیم و چه غیر مستقیم - اگر میزان انتسابشان به خداوند مساوی باشد، دارای اعتبار و ارزش یکسانند.
ولی اگر منظور از پرسش این باشد که برای انتخاب اصلح و اطمینان بیشتر در صحّت تشخیص او انتخاب مستقیم بهتر است. این گمان درست نیست، زیرا دست کم در مورد انتخاب رهبر که مردم غیرمستقیم به او رأی می دهند - انتخاب غیرمستقیم بیشتر قابل اطمینان است، زیرا مردم، توسط گروهی از فقها(خبرگان) که از فقاهت بهره دارند و آنها افراد شایسته را می شناسند، رهبر را انتخاب می کنند. این انتخاب دقیق تر و مطمئن تر از انتخاب مستقیم است(2).

« بخش پاسخ به سؤالات »
2) نقل با اختصار از کتاب پرسش ها و پاسخ ها، آیت اللَّه مصباح یزدی.

logo new موسسه در راه حق، نشر و ترویج معارف اسلامی